Skocz do zawartości

Klamkomanetki Shimano Sora - zdejmowanie

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Extravagance_*

Gosc_Extravagance_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2012 - 13:18

Witam was,

chciałbym zmienić położenie klamkomanetek na pozycję poziomą. Owijka zdjąłem przy okazji wymiany na nową. Na wierzchu pojawił mi się ring srebrny. Podwijam tą gume od dołu i trafiam na plastikową obudowę...

Kompletnie nie wiem co odkręcić i gdzie, żeby mógl regulowac ich położenie na kierownicy.

#2 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 03 kwiecień 2012 - 14:29

TU masz instrukcję - nagłówek "iinstallation on handlebar". Do śruby łatwiej dostać się od góry nie od dołu - imbus 5 chyba.

#3 Gosc_Extravagance_*

Gosc_Extravagance_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2012 - 15:02

O właśnie. Bardzo mi pomogłeś. Dziękuję :)

#4 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2012 - 13:59

Przepraszam może trochę Offtopicowo,ale jestem nowy i proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z lewą klamkomantetką Sora niestety nie wiem jaki to model dokładnie :-( Nie mogę zredukować biegu a nie wrzucić Proszę o jakąś poradę Jak coś to dopowiem Dziękuję i pozdrawiam.

#5 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 30 kwiecień 2012 - 16:53

Pewnie padła, albo się zacieła , spróbuj ją przeczyścić z jakiś zabrudzeń możliwe ze się zacieła , ale wątpie , najprawdopodobniej padła i bedzie trzeba wymienić.Jest jeszcze taka możliwość że mogłeś zrobić taki myk ; tez dawno dawno temu tak miałem , podciągałem klamkę tak jakby wrzucić na wyżdzą tarcze i kliknąłem na cypek do zrzucania , wtedy się zacieła , ale było trzeba tylko ten cypek to góry mocno wyciągnąć i śmigało ;)

#6 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 maj 2012 - 10:24

Ok spróbuję , ale wcześniej miałem tak,że nie chciał mi wrzucić na wyższy bieg podjechałem do serwisu tak mi tylko podciągnięto linkę przy przerzutce i było git Do czasu aż wsiadam i ani wrzucić,ani zrzucić :-( Może jak się porządnie linkę naciągnie będzie wszystko dobrze?

#7 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2012 - 10:46

A w ogóle klamkomanetka pracuje tzn czy klamka i ten cypelek się poruszają /,czy całkiem się nie da ruszyć ?
Ja obstawiałbym zaciętą linkę w mechanizmie może była zbyt luźno i wypadła z prowadnicy i się zacięła ,lub jeśli mechanizm się porusza to może po prostu wystarczy linkę napiąć na przerzutce
Ja bym sprawdził na sucho ,bez przerzutki czy działa i linka się w o ogóle napina i luzuje jak wspomniałem odpinając przerzutkę i napinając linkę ręką .
Może masz pancerz stary i powoduje tarcie i w jakiś sposób się po prostu blokuje .
nie wiem to jest mechanizm dosyć skomplikowany i w zasadzie mogła się stać mała pierdoła zakłócając pracę lub też po prostu któryś z elementów się zużył (w co raczej wątpie )

#8 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 maj 2012 - 11:46

Tak klamka i cypelek się poruszają tylko nie ma reakcji na przerzutce.Próbowałem napiąć linkę na przerzutce ale nie pomogło. Pancerz trochę ma ale jak sprawdzałem linka jest jeszcze dobra.Podjadę do serwisu bo sam tego nie ogarnę.Dzięki za pomoc.

Dodaj odpowiedź