Skocz do zawartości

Koła dla amatora

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:36

Witam
Jestem tu nowy to mój pierwszy post/ temat i proszę o wyrozumiałość :)
Wiec jeżdżę na szosie tylko dla zabawy nie biore udziału w żadnych zawodach, rocznie robie około 3000 km lub i więcej;) w tym roku postanowiłem troche przerobić swoja kolarke i potrzebuje pomocy przy wyborze kół aktualnie mam przód koło na obręczy mavic model chyba M4 pozniej sprawdze dokladnie a piasta shimano 600 na 36 szprych a tył piasta shimano acera a obrecz no name tez 36 szprych więc jaki komplet kół polecicie zamiast tych do 500 zł bębenek musi byc na kasete 8 rzędów lub jakie samo tylne koło do 250 zł
zależy mi aby było dość mocne waze około 85 i w mojej okolicy czasem jest sporo dolkow

Do składania kół sie nie zabieram gdyż kiedyś jedno próbowałem złożyć to koło wyszło jajowate:(

#2 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2012 - 21:37

Pomoże mi ktoś coś??:(

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwiecień 2012 - 22:47

Mach 1 Omega, szprychy 2/1.8 lub 2.0 ., piasty Novatec prżód A141, tył F 162 i do tego bębenek LS dodatkowo.

Ewentualnie wyższy stożek Remerx Rapid i cieniowane szprychy

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2012 - 23:17

Jak widze podales propozycje składania kół tylko czy ktoś taki jak ja złoży je dobrze?? moze zacznijmy od tego wolałbym coś gotowego zaproppnujesz coś??

#5 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2012 - 23:33

A jesli juz mialbym skladac koło sam to obrecz bontrager na cos sie nadaje?? czy te co podales lepsze?

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwiecień 2012 - 08:41

Obręcze Bontragera mają wiercone otwory parami, zwykły śmiertelnik , a nawet i niektórzy serwisanci mogą sobie nie poradzić ze zrobieniem koła na takiej obręczy zwłaszcza tyłu.

Podałem komplet części do zbudowania w miare mocnych dobrych kół.

Koła firmowe w cenie do 500 zł odpadają w porównaniu jeśli chodzi o trwałość i dostęp do części o zamiennych.

Na allegro jest sporo "badziewi" a nie kół zwłaszcza na tych wysokich stożkach Swift Arriw i podobne, ciężkie to jak cały rower.

Przegladnij temat koła składane tak dla poglądu.

Nie składasz sam , zaglądnij do serwisu jakiegoś dobrego, poproś o propozycje, spisz i przedstaw. to sie skoryguje jakby co .

#7 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 11:31

Ok temat przejrze;)
co do serwisu z tego co sie orientuje nie mam w okolicy serwisu wiem ze jakis były kolarz nie pamietam nazwiska ma sklep z czesciami niedaleko mnie całkiem ale czy prowadzi serwis nie wiem co do skladania kół to sprobuje cos zrobic sam najpierw aby sie po uczyc mam duzo kol w domu i kilka piast deore jakas obrecz tez jest i moze sam te kola zloze co zaproponowales

#8 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 10 kwiecień 2012 - 12:16

Prowadzi serwis i jest to serwis bardzo dobry- EGJ .E. I G. JAROSZEWSCY S.C.
96-300 Żyrardów, ul. POW 3 Tel. (46) 855 01 45

#9 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 12:28

Widze ze kolega gdzieś z moich okolic;) mozna wiedziec z kad??

#10 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 12:31

RD95, ja polecam serwis w Grodzisku Mazowieckim (troszkę dalej od Mszczonowa, ale IMO łatwiej się można z nimi dogadać niż z panem Jaroszewskim :-P):
ul. Montwiłła 47
tel. 604 287 152

#11 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 18:19

dziś z nudow zlozylem jedno koło wyszlo calkiem przyzwoicie tylko obrecz byla krzywa i jest centra

#12 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 10 kwiecień 2012 - 20:06

przyby7ski, serwis Roberta Marciniaka jest również bardzo dobry :mrgreen:

#13 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:15

Ja jakoś nie trawie serwisow i innych usług jestem typem człowieka który ma zasade " zrób to sam" szczegolnie w rowerach gdy czegos nie umiem powoli do tego dochodze i koła zloze sam :P taki zestaw jaki powiedzial SPIKE;)

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:32

mała uwaga.
Piasty jakie Ci podałem to tylko przykład, najbardziej popularne piasty Novateca, lekkie i na łożyskach maszynowych.
Tylna ma bębenek alu wiec trawi tylko lepszej klasy kasety gdzie musi być min 5 koronek na pająku alu.
Jesli chciałbyś zastosować tę piaste do zwykłych kaset , należy dołożyć ok 80 zł do bębenka w wersji stalowej i będzie bardzo dobrze , bo piasta dalej będzie na 4 łożyskach maszynowych , co zapewni dobre toczenie i trwałość.
Ewentualnie zastosowaćpiaste F 162 Sb , która jest tańsza i ma bębenek stalowy, ale jest na 2 łożyskach.
Możesz zastosować także dowolne piasty inne Shimano, Formula itd itp .

Także powodzenia.

#15 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:38

Co do piasty bede sie odzywac po rade wole juz gotowa aby nic nie zmieniac;)

A zanim bede skladac te wlasciwe kola po cwicze jeszcze na innych;) narazie do mtb bede skladac tylne tylko bebenek w piascie zrobie

#16 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:53

A jesli chodzi o kasete mam do tego kasete shimano sora hg 50 8 rzedow , jak dobrze sie orientuje ona nie jest w pajaku wiec jakies innej piasty musze szukać

#17 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 11 kwiecień 2012 - 11:49

gdyby ktoś myślał że zmiana piast 105 na dura ace da mu -2 minuty na trasie
paryż roubaix

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#18 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2012 - 12:04

Ja nie jezdze nigdzie zawodowo itp i nie potrzebuje takich piast jak dura ace:P

#19 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 11 kwiecień 2012 - 12:18

przeczytaj podpis pod zdjęciem :-P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#20 Ohtar

Ohtar
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 08 maj 2012 - 00:19

Ja osobiście bardzo chwalę sobie, często uważane za koła treningowe bardziej rasowych kolarzy-amatorów i lekceważone, Mavic Aksium. Waga jest, wg mnie, jak na poziom amatorskich wyścigów zadowalająca (chociaż na dużo lżejszych nie jeździłem..;) a już nieraz miałem okazję sprawdzić je podczas bardziej agresywnej jazdy zarówno na podjazdach, jak i płaskich odcinkach - sprawowały się absolutnie bez zarzutu. Są również wytrzymałe, zero defektów czy widocznego rozcentrowania, mimo zaliczonych kilku większych dziur ;)

Dodaj odpowiedź