Jump to content

Photo

Kaseta Campagnolo 10C + Klamki i przerzutka Shimano 10S ?

5 replies to this topic

#1 styczoo

styczoo
  • Użytkownik
  • 8 posts
  • SkądKraków

Posted 13 April 2012 - 18:35

Czesc!
czy zadziala taka kompinacja jak w temacie? Jezdzil ktos moze tak?

#2 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 13 April 2012 - 19:09

Jeśli dobrze pamiętam nazwę, to shiftmate`a trzeba zastosować.

#3 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 April 2012 - 19:11

kompinacja

Zrobiłeś to specjalnie?

http://jtekengineeri...m/shiftmate.htm
Żeby to działało potrzebowałbyś Shiftmate nr. 1

#4 justas

justas
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądKraków-Bronowice

Posted 13 April 2012 - 19:50

A co z przednią przerzutką? Bo ja bym np. potrzebował shiftmate 3 ( klamki campa, przerz. i kaseta shimano, wszystko 10 s), ale co z przodem?

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 13 April 2012 - 20:04

Odległość między zębatkami (środek-środek) w kasecie 10s Shimano to 3.95 mm, a w 10s Campagnolo 4.12 mm, więc teoretycznie przerzutka Shimano na jedno kliknięcie manetki 10s będzie przesuwać się o 0.17 mm za mało. Sytuacja jest podobna, jak przy obsłudze manetkami 8s Shimano kasety 7s (4.8 vs 5.0 mm), co w praktyce działa dobrze (ostatnio był nawet ten temat na Forum). Tutaj jednak mamy wszystko ciaśniej upakowane i prawdopodobnie bardziej wrażliwe na błąd. Obstawiałbym jednak, że ta kombinacja będzie działać całkiem poprawnie w zakresie 7-8 zębatek, dalej może być już lekkie ocieranie łańcucha, ale być może dające się zlikwidować lekkim podciągnięciem manetką (oczywiście dźwignią redukcji). Dużo zależy też od stanu linek i pancerzy i samej regulacji. W ciemno bym w to nie wchodził, ale gdyby ktoś miał możliwość wypróbować, to czemu nie?

Justas, o przód się nie martw. Ja mam obecnie przednią Dura-Ace 7700 (do dwóch tarcz) sterowaną manetkami Campagnolo Mirage 10s (przednia jest indeksowana, zrzuca się jednym naciśnięciem) i żeby przerzucić na dużą tarczę, potrzeba małego skoku łopatki - w sumie dwa kliknięcia. Maksymalnie będą to trzy kliknięcia, tak miałem w przypadku starej 105 o nieco innej konstrukcji. Fakt, działa pewnie nieco ciężej, niż z przerzutką Campagnolo, ale mi to nie przeszkadza. Lewe manetki Campagnolo z mechanizmem typu Xenon mają mechanizm zapadkowy i nawet przy bardzo silnej sprężynie w przerzutce utrzymują swoja pozycję.
Nieco inaczej to wygląda w klasycznej Campagnolo z mikroindeksacją, gdzie pozycjonowanie odbywa się przy pomocy sprężynek indeksu (tzw. G-springs). Gdy są one już zużyte, manetka może nie być w stanie utrzymać napięcia sprężyny przerzutki.
Ale poprawną współpracę z tym pierwszym typem mechanizmu i dwoma tarczami z przodu gwarantuję.

#6 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 14 April 2012 - 22:08

ja tak mam dziala normalnie,czasem jednak ma chwile zawahania ale mam linki stare

Reply to this topic