Czesc!
czy zadziala taka kompinacja jak w temacie? Jezdzil ktos moze tak?
Kaseta Campagnolo 10C + Klamki i przerzutka Shimano 10S ?
Started By
styczoo
, 13 Apr 2012 18:35
5 replies to this topic
Posted 13 April 2012 - 19:11
Zrobiłeś to specjalnie?kompinacja
http://jtekengineeri...m/shiftmate.htm
Żeby to działało potrzebowałbyś Shiftmate nr. 1
Gosc_marvelo_*
Posted 13 April 2012 - 20:04
Odległość między zębatkami (środek-środek) w kasecie 10s Shimano to 3.95 mm, a w 10s Campagnolo 4.12 mm, więc teoretycznie przerzutka Shimano na jedno kliknięcie manetki 10s będzie przesuwać się o 0.17 mm za mało. Sytuacja jest podobna, jak przy obsłudze manetkami 8s Shimano kasety 7s (4.8 vs 5.0 mm), co w praktyce działa dobrze (ostatnio był nawet ten temat na Forum). Tutaj jednak mamy wszystko ciaśniej upakowane i prawdopodobnie bardziej wrażliwe na błąd. Obstawiałbym jednak, że ta kombinacja będzie działać całkiem poprawnie w zakresie 7-8 zębatek, dalej może być już lekkie ocieranie łańcucha, ale być może dające się zlikwidować lekkim podciągnięciem manetką (oczywiście dźwignią redukcji). Dużo zależy też od stanu linek i pancerzy i samej regulacji. W ciemno bym w to nie wchodził, ale gdyby ktoś miał możliwość wypróbować, to czemu nie?
Justas, o przód się nie martw. Ja mam obecnie przednią Dura-Ace 7700 (do dwóch tarcz) sterowaną manetkami Campagnolo Mirage 10s (przednia jest indeksowana, zrzuca się jednym naciśnięciem) i żeby przerzucić na dużą tarczę, potrzeba małego skoku łopatki - w sumie dwa kliknięcia. Maksymalnie będą to trzy kliknięcia, tak miałem w przypadku starej 105 o nieco innej konstrukcji. Fakt, działa pewnie nieco ciężej, niż z przerzutką Campagnolo, ale mi to nie przeszkadza. Lewe manetki Campagnolo z mechanizmem typu Xenon mają mechanizm zapadkowy i nawet przy bardzo silnej sprężynie w przerzutce utrzymują swoja pozycję.
Nieco inaczej to wygląda w klasycznej Campagnolo z mikroindeksacją, gdzie pozycjonowanie odbywa się przy pomocy sprężynek indeksu (tzw. G-springs). Gdy są one już zużyte, manetka może nie być w stanie utrzymać napięcia sprężyny przerzutki.
Ale poprawną współpracę z tym pierwszym typem mechanizmu i dwoma tarczami z przodu gwarantuję.
Justas, o przód się nie martw. Ja mam obecnie przednią Dura-Ace 7700 (do dwóch tarcz) sterowaną manetkami Campagnolo Mirage 10s (przednia jest indeksowana, zrzuca się jednym naciśnięciem) i żeby przerzucić na dużą tarczę, potrzeba małego skoku łopatki - w sumie dwa kliknięcia. Maksymalnie będą to trzy kliknięcia, tak miałem w przypadku starej 105 o nieco innej konstrukcji. Fakt, działa pewnie nieco ciężej, niż z przerzutką Campagnolo, ale mi to nie przeszkadza. Lewe manetki Campagnolo z mechanizmem typu Xenon mają mechanizm zapadkowy i nawet przy bardzo silnej sprężynie w przerzutce utrzymują swoja pozycję.
Nieco inaczej to wygląda w klasycznej Campagnolo z mikroindeksacją, gdzie pozycjonowanie odbywa się przy pomocy sprężynek indeksu (tzw. G-springs). Gdy są one już zużyte, manetka może nie być w stanie utrzymać napięcia sprężyny przerzutki.
Ale poprawną współpracę z tym pierwszym typem mechanizmu i dwoma tarczami z przodu gwarantuję.