rozmiar butów kolarskich SIDI
Started By
jakubruc
, 03 sie 2008 15:00
33 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 sierpień 2008 - 15:00
Mam pytanie do doświadczonych kolarzy. Chcę kupić buty kolarskie SIDI Zeta przez internet- np. w centrum rowerowym. Ponieważ do tej pory używałem nosków nie wiem jak dobrać rozmiar. Z rozmiarówek zamieszczonych przez sklep wynika, że 45 SIDI jest adekwatne do normalnej 43. Czy buty kolarskie powinny być ściśle dopasowane, tak jak np narciarskie? Długość mojej stopy to 27,5 cm, jaki rozmiar butów powinienem kupić?
Druga sprawa to bloki. Mam pedały Look 247, i znalazłem bloki czerwone i czarne za 40 zł. Czy poza kolorem jest między nimi jakaś różnica?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Druga sprawa to bloki. Mam pedały Look 247, i znalazłem bloki czerwone i czarne za 40 zł. Czy poza kolorem jest między nimi jakaś różnica?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Napisano 03 sierpień 2008 - 15:15
Bloki różnią się stopniem w jakim stopa/but może się poruszać.
http://www.kolarstwo....pl/pedaly.html
Poczytaj.
http://www.kolarstwo....pl/pedaly.html
Poczytaj.
Napisano 03 sierpień 2008 - 15:34
w przypadku sidi nie mozesz sugerowac sie wylacznie dlugoscia wkladki, poniewaz wkladki w butach tego producenta sa duzo krotsze niz np shimano czy specialized. mimo krotszej wkladki, rozmiar buta odpowiada miedzynarodowym standardom numeracji. w przypadku sidi, czesc buta trzymajaca, oplatajaca piete stanowi nijako przedluzenie wkladki. po wlozeniu stopy do buta, but pasuje. mam nadzieje, ze wyrazilem sie zrozumiale?
mierzac nieuzywane buty rowerowe, koncowki twoich palcow powinny byc prawie przy koncu buta (1-2mm luzu). buty kolarskie potrafia sie dosc mocno "rozejsc" i w przypadku sidi ladnie dopasowac do stopy, dajac poczucie komfortu (nie ma wrazenia martwicy palcow) oraz gwarantujac dobra kontrole nad sprzetem.
moje "cywilne" obuwie ma rozmiar 43 do 43 i 2/3, rowerowe (dragon i genius) 43.5 i wszystko pasuje idealnie. dlugosc wkladki zarowno dla rozmiaru 43 jak i 43.5 wynosci 265mm. dlugosc mojej stopy, mierzonej w sredniej grubosci skarpetce, na rownej powierzchni wynosi 275mm. pamietaj, ze twoja prawa i lewa stopa beda mialy rozne dlugosci!
dodam jeszcze, ze cena sidi zeta w cr to 399pln. zerknalem z ciekawosci do crc (jeden z moich ulubionych sklepow) i za kwote 440pln moglbys miec model genius 5 z darmowa wysylka do polski. cena genius5 w cr to 599pln.
mierzac nieuzywane buty rowerowe, koncowki twoich palcow powinny byc prawie przy koncu buta (1-2mm luzu). buty kolarskie potrafia sie dosc mocno "rozejsc" i w przypadku sidi ladnie dopasowac do stopy, dajac poczucie komfortu (nie ma wrazenia martwicy palcow) oraz gwarantujac dobra kontrole nad sprzetem.
moje "cywilne" obuwie ma rozmiar 43 do 43 i 2/3, rowerowe (dragon i genius) 43.5 i wszystko pasuje idealnie. dlugosc wkladki zarowno dla rozmiaru 43 jak i 43.5 wynosci 265mm. dlugosc mojej stopy, mierzonej w sredniej grubosci skarpetce, na rownej powierzchni wynosi 275mm. pamietaj, ze twoja prawa i lewa stopa beda mialy rozne dlugosci!
dodam jeszcze, ze cena sidi zeta w cr to 399pln. zerknalem z ciekawosci do crc (jeden z moich ulubionych sklepow) i za kwote 440pln moglbys miec model genius 5 z darmowa wysylka do polski. cena genius5 w cr to 599pln.
Napisano 03 sierpień 2008 - 17:24
mam białe sidi zeta i fajnie się w nich śmiga, 3 rzepy trzymają bardzo dobrze, mam rozmiar 43 i są prawie na styk, but musi być dobrze dopasowany, aby stopa ci nie latała, np. przy za dużym bucie jak naciskasz na pedał to stopa leci do przodu, a jak po chwili ciągniesz pedał to stopa [pięta] leci do tyłu, przy mocnym deptaniu jest to irytujące, mam w mtb buty scott 43 i są zdecydowanie większe od sidi 43 i jest to chyba różnica pół rozmiaru, nie jestem pewien czy aby moje butki sidi nie powinny być przypadkiem pół rozmiaru większe [ile to więcej mm w sidi?]
Napisano 09 sierpień 2008 - 23:06
Wiecie, że chciałem przymierzyć butki w jakimś sklepie w Trójmieście i okazuje się, że nigdzie nie mają butów sidi
. Tylko MTB i MTB... Na allegro były fajne genius 5 za 400 zł, ale nie zdecydowałem się ponieważ nie byłem pewny rozmiaru... Chyba kupię na wyczucie z CR...
Napisano 03 wrzesień 2008 - 10:41
Ktoś moze orientuje się w rozmiarówce Diadory? Mam stopę o dł 27,1-27,7. Nie wiem jaki rozmiar zamówić? normalnie nosze zwykłe buty o rozm 42. Mam spd 661 o rozm 43 i jest ok ale z tego co czytałem to diadora ma trochę niższa rozmiarówkę. Zastanawiam się nad rozm 43/44 i nie wiem który brać zeby nie wahlowac tym w te i z powrotem
Z tego co mi napisano to rozm 43 ma wkładkę 27,5 więc mogłyby pasować. Diadora ma rozmiarówkę na szerokość stopy?
Z tego co mi napisano to rozm 43 ma wkładkę 27,5 więc mogłyby pasować. Diadora ma rozmiarówkę na szerokość stopy?
Napisano 03 wrzesień 2008 - 12:34
Epsss... Mały error. Wg pomiarów to mam 27.1-27.2 bo wiadomo ze tak co do milimetra to się dokładnie nie pomierzy. Wieczorem to i pewnie z 27.3 będzie jak stopa lekko spuchnie. i jestem w kropce bo 43 Diadory mają wkłądkę 27.5 i trochę to mało a rozmiar 44 to chyba ciut za dużo. nie mam gdzie przymierzyć niestety
Gosc_dedzior_*
Napisano 23 wrzesień 2008 - 17:20
czesc, jest to moj pierwszy post na forum, i pierwsza prosba o rade...
kupilem dzis buty sidi bullet. miesiac temu po raz pierwszy przymierzalem bullety, ale mieli tylko 2 rozmiary - 43 i 44 --> jednak to byly sidi bullet MEGA, czyli poszerzana w okolicach palcow. 43 okazaly sie za male, a 44 za duze troche. zamowilem 43,5 normalne bullety, dzis odebralem, przymierzylem i zaplacilem (ciezko zarobiona kase).
... i jasna cholera, nie wiem czy one nie sa czasem za male? moja stopa bez skarpety ma 26,75-26,8 cm. wkladka w tych butach ma wg producenta 26,95 cm, wg mojej linijki 26,9 cm. wiem, ze w butach sidi nie ma co sie sugerowac dlugoscia wkladki, bo buty i tak sa dluzsze, ale czy to nie jest czasem za maly rozmiar jak dla mnie? czy nie lepiej bylo wzi±æ 44? (nie wiem, czy moge zamienic, bo przykrecilem bloki i troszeczke sladow zostalo od nich na podeszwie
). nie jezdzilem na nich w ogole, tylko w domu chodzilem, i bloki przykrecilem, bo mialem sie przjechac, ale zrezygnowalem z podanej przyczyny.
moje cywilne buty maja rozmiar 44.
bardzo bym prosil o szybka odpowiedz, najlepiej bikera, ktory rowniez jezdzi na butach sidi, bo moze bym sprobowal jutro pojsc i je oddac, i zamowiliby 44 mam nadzieje, ze byloby bezproblemowo... ale czy jest sens?
aha, dodam, ze sa to buty do mtb, a nie na szose.
kupilem dzis buty sidi bullet. miesiac temu po raz pierwszy przymierzalem bullety, ale mieli tylko 2 rozmiary - 43 i 44 --> jednak to byly sidi bullet MEGA, czyli poszerzana w okolicach palcow. 43 okazaly sie za male, a 44 za duze troche. zamowilem 43,5 normalne bullety, dzis odebralem, przymierzylem i zaplacilem (ciezko zarobiona kase).
... i jasna cholera, nie wiem czy one nie sa czasem za male? moja stopa bez skarpety ma 26,75-26,8 cm. wkladka w tych butach ma wg producenta 26,95 cm, wg mojej linijki 26,9 cm. wiem, ze w butach sidi nie ma co sie sugerowac dlugoscia wkladki, bo buty i tak sa dluzsze, ale czy to nie jest czasem za maly rozmiar jak dla mnie? czy nie lepiej bylo wzi±æ 44? (nie wiem, czy moge zamienic, bo przykrecilem bloki i troszeczke sladow zostalo od nich na podeszwie
moje cywilne buty maja rozmiar 44.
bardzo bym prosil o szybka odpowiedz, najlepiej bikera, ktory rowniez jezdzi na butach sidi, bo moze bym sprobowal jutro pojsc i je oddac, i zamowiliby 44 mam nadzieje, ze byloby bezproblemowo... ale czy jest sens?
aha, dodam, ze sa to buty do mtb, a nie na szose.
Napisano 23 wrzesień 2008 - 17:39
Miałem podobny problem. Mój numer buta, w jakim chodzę, na co dzień to 43. dł. stopy 27,1 cm. Kupiłem Sidi Genius rozm. 45. Pierwsze wrażenie było takie, że buty są za duże. Ale spoko jest ok. ;-) stopa swobodnie pracuje, a but dobrze trzyma. Przy chłodniejszych dniach można włożyć grubszą skarpetę. Ja bym brał zawsze oczko większe.
Rozmiar Sidi:
Rozm. 43 - długość wkładki 26,7 cm
Rozm. 44 - długość wkładki 27,2 cm
Rozm. 45 - długość wkładki 28,0 cm
Rozmiar Sidi:
Rozm. 43 - długość wkładki 26,7 cm
Rozm. 44 - długość wkładki 27,2 cm
Rozm. 45 - długość wkładki 28,0 cm
Napisano 23 wrzesień 2008 - 17:49
Co prawda nie pomogę ci a jak przeczytasz posty wyzej to sam miałem kołopot z rozmiarami
http://www.sidiusa.c...DIShoeSizer.pdf
Wg niego mi wychodzi 44 dla sidi ale głowy nie dam.
To procedura przymiaru buta sidi razem z szerokoscią. Ja mam stopę ok 2 mm dłuższą niż ty i popytałem trochę sprzedawów o długosci wkładek - niestety albo miary bez homologacji albo zmienili wzorzec centymetra bo każdemu wychodzi inaczej. Kupiłem Lake'i w rozmiarze 44 - nie wiem czy dobrze zrobiłem ale bałem się brać 43 mimo że mam teraz mtb 661 w rozm 43 i tam wkąłdka ma aż 28cm i są dla mnie bardzo wygodne choc nie nadają się na szose. Długo nie mogłem się przekonac do rozm 44 ale po pomiarach sprzedawców i własnej nogi wychodzi mi że zakładajac 5mm zapasu w bucie to musze mieć wkładke minimum 275 a co zauważyłem to wszystkie "włoskopodobne" buty mają właśnie zanizoną rozmiarówkę. Rozmiar 43 to przeliczajac na normalny polski but to rozmiar 42 o dł. 270mm. I jeśłi ktoś nosi normalnie 42 to oczkow wyzej w przypadku butów z zanizoną rozmiarówką to jest własnie rozmiar 44 czyli realne 43. Tak mi się wydaje po prostu.
Dodatkowo jeszcze jest to o czym piszesz - sidi ma dziwną piętę która przedłuza dodatkowo but i trudno się połapać w tych wszystkich przelicznikach, wkąłdkach i całym tym bałaganie. Producenci powinni po prostu wzorem shimano podawac przedziały stóp dla których dany rozmiar jest przeznaczony. A ze nie podają to shimano sprzedaje sie przez net dobrze a reszta nie albo są zwroty.
Sam czekam teraz na buty - ciekawe czy trafię z rozmiarem ale czuje ze bedzie dobrze bo lepiej jak ciut a duży niż za krótki bo na długość to zaden but sie dużo nie rozejdzie niestety.
http://www.sidiusa.c...DIShoeSizer.pdf
Wg niego mi wychodzi 44 dla sidi ale głowy nie dam.
To procedura przymiaru buta sidi razem z szerokoscią. Ja mam stopę ok 2 mm dłuższą niż ty i popytałem trochę sprzedawów o długosci wkładek - niestety albo miary bez homologacji albo zmienili wzorzec centymetra bo każdemu wychodzi inaczej. Kupiłem Lake'i w rozmiarze 44 - nie wiem czy dobrze zrobiłem ale bałem się brać 43 mimo że mam teraz mtb 661 w rozm 43 i tam wkąłdka ma aż 28cm i są dla mnie bardzo wygodne choc nie nadają się na szose. Długo nie mogłem się przekonac do rozm 44 ale po pomiarach sprzedawców i własnej nogi wychodzi mi że zakładajac 5mm zapasu w bucie to musze mieć wkładke minimum 275 a co zauważyłem to wszystkie "włoskopodobne" buty mają właśnie zanizoną rozmiarówkę. Rozmiar 43 to przeliczajac na normalny polski but to rozmiar 42 o dł. 270mm. I jeśłi ktoś nosi normalnie 42 to oczkow wyzej w przypadku butów z zanizoną rozmiarówką to jest własnie rozmiar 44 czyli realne 43. Tak mi się wydaje po prostu.
Dodatkowo jeszcze jest to o czym piszesz - sidi ma dziwną piętę która przedłuza dodatkowo but i trudno się połapać w tych wszystkich przelicznikach, wkąłdkach i całym tym bałaganie. Producenci powinni po prostu wzorem shimano podawac przedziały stóp dla których dany rozmiar jest przeznaczony. A ze nie podają to shimano sprzedaje sie przez net dobrze a reszta nie albo są zwroty.
Sam czekam teraz na buty - ciekawe czy trafię z rozmiarem ale czuje ze bedzie dobrze bo lepiej jak ciut a duży niż za krótki bo na długość to zaden but sie dużo nie rozejdzie niestety.
Gosc_dedzior_*
Napisano 23 wrzesień 2008 - 18:00
dzieki za odpowiedzi.
jesli juz nie udaloby mi sie ich zwrocic (
)... to czy 0,5 numeru sprawialoby mi duzy klopot podczas jazdy? dodam, ze mam zamiar na nich jezdzic okolo 5 lat jak nie wiecej, rocznie ok. 3000 km, bo nie kupuje butow za 200, ale za 400 zl.
0,5 nr w sidi to 3 mm.
czy to naprawde tak duzo, ze bede mial problemy podczas jazd?
jezdze mtb, traski max 100 km.
jesli juz nie udaloby mi sie ich zwrocic (
0,5 nr w sidi to 3 mm.
czy to naprawde tak duzo, ze bede mial problemy podczas jazd?
jezdze mtb, traski max 100 km.