Skocz do zawartości

Zdjęcie

rozmiar butów kolarskich SIDI

33 odpowiedzi w tym temacie

#21 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:19

mam sidi zeta czyli odpowiednik bulletów w rozmiarze 43 i na pudełku napisane jest 26.5cm i moja stopa właśnie tyle w przybliżeniu ma, śmiga się w nich wygodnie, ale wydaje mi się, że lepszy byłby rozmiar 43, ale nigdzie w sklepach nie ma połówek, mierzyłem 44, ale tam mi stopa latała jak żyd po pustym sklepie, a miałem grubszą skarpete :shock: buty sidi mają twarde czubki co też nie jest najlepszym rozwiązaniem, trzeba też pamiętać o tym że buty na rower to nie buty do chodzenia i luz może być jedynie minimalny, ponieważ stopa może minimalnie spuchnąć, prawda jest taka, że co firma a nawet inny model danej firmy w tym samym rozmiarze może różnie leżeć na stopie, pracuję od pół roku w sklepie z obuwiem sportowym to wiem co mówię :lol:

#22 Gosc_dedzior_*

Gosc_dedzior_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:25

mam sidi zeta czyli odpowiednik bulletów w rozmiarze 43 i na pudełku napisane jest 26.5cm i moja stopa właśnie tyle w przybliżeniu ma, śmiga się w nich wygodnie, ale wydaje mi się, że lepszy byłby rozmiar 43, ale nigdzie w sklepach nie ma połówek

43,5 miales na mysli, tak? :)

mierzylem 43 i 44, ale to byly te poszerzone bullety MEGA, a rozmiarowka w nich jest inna, czego sie dowiedzialem przed chwila ze strony sidi... n/c...

Twoja stopa ma w przyblizeniu 26,5 cm, ale w jakim przyblizeniu? tak do 1-2 mm?

jak stoisz, to czujesz, ze paluchem dotykasz konca buta, czy masz luzu 1-2 mm? ja tak wlasnie moge se noga poszurac w bucie o ledwo 1-2 mm, i nie wiem czy to nie jest za malo wlasnie...

tak w ogole, czy jest jakas roznica w rozmiarowce w butach miedzy szosa a mtb?

#23 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:35

dotykam czubka, ale jak pisałem wcześniej, w tych butach się nie chodzi, po mocnej jeździe trochę czuć palce, ale to raczej ze względu na twardy czubek butów sidi, a nie dlatego, że są za małe, ja mam buty dosłownie na styk, te twoje 1-2 mm powinno wystarczyć, ale warto dla porównania zmierzyć 43.5 ale nie widziałem półówek w sklepach stacjonarnych
jeśli faktycznie 0.5nr to 3mm to będziesz miał już 5mm luzu, a o 5mm nikomu stopa nie jest się w stanie powiększyć podczas wysiłku, może wtedy latać trochę noga
różnica jest tylko taka że buty mtb mają dodatkowo bieżnik, gdy szosa ma gołą skorupę

#24 Gosc_dedzior_*

Gosc_dedzior_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:41

dzieki za odpowiedz.

dokladnie 3,5 mm to jest polowka numeru sidi, czyli 1 numer to przewaznie 7 mm. mowie o przeskaku z 43 do 44, bo od 42 do 43 jest to troche wiecej (niby czemu?).

kumpel ma o 1 mm mniejsza stope ode mnie, a ma bullety od 7 lat w tym samym rozmiarze --> 44. mowi, ze moze do 1 cm przesunac noge w bucie (po zapieciu rzep), i sa one dla niego idealne.

szkoda, ze nie zyjemy na zachodzie, gdzie w prawie kazdym sklepie rowerowym maja wszystkie rozmiarowki... nie wspominajac o cenach...

#25 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:48

dedzior, jeśli twój kolega mówi prawdę, czyli może przesunąć stopę o 1cm po zapięciu rzepu to oznacza to tylko złe dopasowanie, jeśli się tylko naciska na pedały to może se tego nie odczuwa, ale przy pchaniu i ciągnięciu drugą nogą pedału noga mu na bank lata przy mocniejszej jeździe

#26 Gosc_dedzior_*

Gosc_dedzior_*
  • Gość

Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:49

mysle, ze przesadzil troszke z tym 1 cm. chociaz sam nie wiem, bullety ma 7 lat, moze sie dosyc rozciagnely?

[ Dodano: 2008-09-25, 00:41 ]
bylem dzis na malutkiem 20 km trasce, zeby przetestowac buty. podjazdy pokonuje sie niesomowicie plynnie, bajer... aha, but lezy wrecz idealnie :)

#27 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • Skądpolska

Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:44

mysle, ze przesadzil troszke z tym 1 cm. chociaz sam nie wiem, bullety ma 7 lat, moze sie dosyc rozciagnely?

[ Dodano: 2008-09-25, 00:41 ]
bylem dzis na malutkiem 20 km trasce, zeby przetestowac buty. podjazdy pokonuje sie niesomowicie plynnie, bajer... aha, but lezy wrecz idealnie :)

co prawda nie posiadam butow sidi ale ostatnio także miałem dylemat związany z rozmiarem.kupilem SH-R099 ogolnie z numeracji wynika iz powinienem mieć 45 dl stopy 27,7cm .
polecano mi rozmiar 44 wkladka 27,8cm wiec takowy zakupiłem.po przymierzeniu bylem trochę podłamany gdyż but delikatnie uwierał mnie w czubek palca byl na styk prawie wcale luzu.po 100km ostrej jazdy jest idealnie but się uformował do stopy i nie odczuwam już żadnego dyskomfortu (początkowo drętwiały mi palce i śródstopie ale byly to tez moje pierwsze buty tego typu) .teraz pewnie 45 było by za duże.

#28 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2008 - 21:03

drętwienie stopy i palców na początku jest normalne, buty nawet po 7 latach się nie rozciągną :lol: dedzior, gdyby buty nie leżały ci idealnie jak piszesz to nie byłaby to wina niedopasowania [bo luz musi być właśnie minimalny 1-2mm], a wina po prostu modelu buta, który nie jest przyjazny dla twojej stopy, ja np. nigdy nie mógłbym śmigać w diadorach :-?

#29 Gosc_dedzior_*

Gosc_dedzior_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2008 - 21:12

no przyznam, ze troche czuc but na lewej nodze, ze sie go ma, tzn na srodstopiu jakby jezyk mnie uwieral. no ale problem do wybaczenia, jednak przekonalem sie na wlasnej... stopie :D, ze sidi, to solidna marka (pisze to po niecalych 100 km jazdy). obym za 10000 km nie zmienil zdania.

#30 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 26 wrzesień 2008 - 13:00

Ja też sie troche "naciąłem" na rozmiarówke sidi ale trafiłem na niezła okazje kupując te buty..więc i tak warto było:) Ale że mam wąską stopę to kupiłem drugą grubszą wkładkę i mam trochę waty w czubkach...i scxzerze mówiąc nie ma problemu:) prowizorka ale ważne że działa i jest ok noga nie lata a w razie czego grubsza skarpeta wejdzie. Gorzej jak za małe są ...

#31 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2008 - 10:35

Nigdy nie uzywam butow za duzych. Dopasowanie buta to niezwykle wazna sprawa. But jest przeciez najwazniejszym elementem na styku noga-naped roweru.

Pzdr
Stas

#32 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2009 - 20:56

Kupiłem buty Sidi genius 5.5 Hi Tec Carbon nr 44 i są idealne. Nadmienię,że kupiłem je w angielskim sklepie internetowym. Płaci się tam kartą kredytową i wysyłka była darmowa. Super sklep, super ceny, przesyłka 5 dni!
ChainReactionCycles.com

jakubruc - widzę, że i w tym temacie mamy sporo wspólnego :lol:
chcę kupić SIDI GENIUS PRO 5. W sklepie p. Szerszyńskiego (przy dworcu w Sopocie) poinformowano mnie, że pod koniec zimy będzie pełna oferta Sidi. Czy mógłbyś sprawdzić (przy okazji), czy są już buty w sklepie ?

#33 pulse

pulse
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 marzec 2009 - 12:16

witam wszystkich :)

jak uwazacie, przy stopie 27,5cm powinienem brac buty sidi genius pro ( http://www.bikeonlin...odukt,3764.html ) o rozmiarze 44 (dl. wkladki 27,2cm) czy rozmiar 44,5?

pozdrawiam:)

#34 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 31 marzec 2009 - 19:45

Mam Genius Pro nr 43,5, a dł. stopy 26,5.
Najpierw kupiłem 44, ale czułem, że są za długie, więc wymieniłem na 43,5 (idealne), więc moim zdaniem 44,5 będą dla Ciebie dobre.

Dodaj odpowiedź