Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szprycha strzeliła w kole

36 odpowiedzi w tym temacie

#1 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2012 - 20:54

Siema

Dziś se jadę i jadę, gonię przed burzą, nagle ding dong, metal gra, a ja krzyczę k***a! Jadę dalej i zaczyna coś pukać i stukać, jadę dalej aż nagle się zatrzymuję i w obawie ściągam lampkę, święcę an tylne koło i nic nie widać. Obraca, coś pyrka w środku koła, jakby kulka w szpreju, obracam dalej i nagle patrzę luźna szprycha.

A więc szprycha puściła przy nyplu, to znaczy szprycha jest łysa bez nypla i brakuje około 5mm do obręczy. Co z tym zrobić, co da sięz tym zrobić? dodam tylko, że na sobote potrzebuje rower na maraton :(

Koła mam z fabrycznego roweru - obręcze AlexRims Road Aero, szprychy MACH

Kupić szprychę i wymienić i wycentrować kółka? :)

jak wyczaić długość szprychy?

SPIKE, pomóż! :)

#2 dadcom

dadcom
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądOstrów Wlkp

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:06

Szpryche najlatwiej dobrac mierzac pozostale z tej samej strony ,a jesli chce Ci sie liczyc to jest masa kalkulatorow w sieci.Jednak moim zdaniem szybciej bedzie zmiezyc i po sprawie.

#3 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:10

O rany rany!
O rety rety!

Stary ... nie panikuj, nie dramatyzuj. S P O K O J N I E.
Takie rzeczy się zdarzają.

jak wyczaić długość szprychy?

Tak na chłopski rozum, to poprostu zmierz jedną z pozostałych szprych.
Jak boisz się sam zabierać za centrowanie koła, to oddaj je do serwisu, koleś wstawi na prędce szpryszkę, podcentruje i włala! Dla mechanika to zabawa na 5 minut. Tylko przygotuj się na koszta robocizny.
A jak lubisz sam podłbać i chcesz zaoszczędzić, to poprostu kup szpryszkę, wstaw i pobaw się nypelkiem. Nauczysz się czegoś nowego i zobaczysz sam, że to zabawa na 5 minut :-)

#4 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:11

a co muszę mierzyć? w sensie odkąd dokąd?

#5 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:15

Szprychę, od jednego końca do drugiego.

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:22

Deadi, widac, ze "magiczna wiedza kolek" nie jest Ci znana.
Jak masz cisnienie czasu, to zanies kolo do serwisu, szkoda Twojego czasu i kola, ktoremu mozesz wyrzadzic krzywde, sobie rowniez :)

#7 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:27

Niestety, wszystko mogę majstrować, za wyjątkim magicznych kół :(

czyli mierzyć od początku szprychy do tego zagięcia co idzie na piaste?

Wybaczcie za lakoiczność, ale kurna kół nie ogarniam :)

nie wiem czy mój miejscowy serwis da radę to ogarnąć, a można wpakować inną szprychę, w sensie innej firmy, aby tylko długość pasowała?
Jutro jade do wro to bym kupił tego MACHa i by mi zamontowali w serwisie tylko nie wiem jaka długość.

#8 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:54

Deadi, ochłoń z emocji bo masz chyba zaćmienie umysłu ;-)
No jak Ty się pytasz w jaki sposób mierzyć szprychę, to przykro mi bardzo, panie moderatorze działu 'Warsztat' ...
No dobra, nie będę taki i podpowiem Ci. Mierzy się ją od zagięcia przy łebku do końca, czyli aż do końca gwintu. Ale skoro masz gwinty powkręcane w nyple, to pewnie nie wiesz ile mm długości ma taki gwincik. I tu kolejna podpowiedź: zdejmij oponę, wyjmij ten nypel bezszprychowy i się dowiesz jakiej długości gwincik w nim siedzi ;-)
Powodzenia!
Ale chyba lepiej będzie jak oddasz kółko we właściwe ręce mechanika wprawionego w bojach.

#9 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwiecień 2012 - 21:54

Deadi, w znanych mi serwisach mają zwykle po kilka szprych różnej długości, więc jest spora szansa, że zrobią Ci to od ręki. Może być innej firmy jeśli tylko będzie pasowała. Skoro tego nigdy nie robiłeś to odradzam samodzielne dłubanie, dlatego dołączam do głosów "koło w garść i do serwisu".

#10 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2012 - 22:15

Ale ja chce iść do serwisu tylko nie wiem czy mój serwis będzie w stanie to ogarnąć ;) z kolei nie wiem czy Harfa zrobi mi to od ręki, bo nie mam czasu na zostawianie koła na inny termin i odbieranie. Jutro tato mi zaniesie kółko do mojego miejscowego majstra, jak się podda, to podjadę 40km do Oławy, w którym ponoć jest serwis na poziomie.

A jakbym jeździł bez tej jednej szprychy to koło mocno ucierpi? ;)

#11 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwiecień 2012 - 22:41

Zdecydowanie odradzam.

#12 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 20 kwiecień 2012 - 22:45

Zależy ile ma szprych. Jak 36 to nie bardzo, jak 24 to mocniej.

Tak się szprychy mierzy:

Dołączona grafika

#13 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2012 - 23:13

Szprych mam 36 ;)

Dzięki Bikemaster, trza zadziałać ;)

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 kwiecień 2012 - 09:44

36 i pękła pod takim chudzielcem ??
Dobrze Ci radzą daj niech Ci szybko wymienią, miejscowy pan "CZESIO" moze wstawicnawet dorażnie szpryche osynkowanąza 10 groszy i pojedziesz .

Na bijącym kole nie proponuje jazdy.

Ale jakby kogoś taka przykrość spotkała to miejmy zawsze przy sobie klucz do szprych dopasowanych do posiadanych nypli i ważne :
podcentrujmy koło tak aby nie biło w poziomie, czyli popuszczamy pomału dwie przeciwległe szprychy z drugiej strony tej co pękła , aby wyrównać koło prawie że w poziomie.
Dlaczego ? bo łatwiej jest rozbić łożyska na boki niż w pionie jak koło bije , z drugiej strony na zakręcie lepiej aby nie biło bocznie bo przyczepności nie ma , no i wtedy nawet i 100 km dojedziemy , a łożyska ostatnio drogie są dobre .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#15 Adaasko

Adaasko
  • Użytkownik
  • 484 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 21 kwiecień 2012 - 09:48

pierwsze co również mi przychodzi na myśl to OCHŁOŃ, bo naprawde Cię przyćmiło :mrgreen:

ja kiedyś w swoim rowerze-skoczku jeździłem bez 7 szprych jakiś czas, bo koło i tak szło do wymiany, i traciło szprychy jak pies sierść na wiosne.

pózniej poprostu je wymieniłem, zmierzyłem jak mowi SPIKE - mimo braku magicznej wiedzy kółek, przeplotłem jak pozostałe, wycentrowalem i go go go - jeździ do dzis

#16 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 21 kwiecień 2012 - 10:42

Czytam, czytam i zastanawia mnie czy w ogóle ta szprycha pękła. Masz tam cały gwint na tej szprysze? Czy po prostu jest łysa albo tylko z kawałkiem gwintu, a kawałek szprychy został w nyplu? Bo możliwe, że była za krótka i ledwo łapała gwint na nyplu, który po prostu puścił.

Niestety, wszystko mogę majstrować, za wyjątkim magicznych kół :(

Hehe. :-D To tylko koła i nic w nich skomplikowanego nie jest. ;-) Jedyne, co co bym się obawiał to naciąganie szprych w kołach od 28 sztuk w dół. Bez tensometru bym raczej nie podchodził. Choć warto go używać we wszelakiego rodzaju kołach, gdzie obręcz ma delikatną ściankę z gniazdami na nyple - już naoglądałem się takich zniszczonych obręczy dość.

#17 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 21 kwiecień 2012 - 11:49

a wiec tak :D kupilem dwie szprychy w ciemno, 286 i 288. Tato mierzyl na sucho czyli od oczka piasty do rawki i wyszlo mu 283, wiec zalozylem, ze te 3-5mm musi byc w rawce ;) w poniedzialek zaniose kolo do majstra i zobaczymy czy cos zdziala.

Co do tej peknietej to raczej jest ulamana bo brakuje jej okolo centymetra do rawki ;)

#18 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 21 kwiecień 2012 - 15:00

Rzeczywiscie nie fart pamietam jak kupowales te kolka to myslalem , pancerne widac musiales niezle naginac ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 kwiecień 2012 - 16:20

około centymtra od rawki ?? no to jest właśnie ten efekt zgiętej szprychy za nyplem jak to dyskusja była w innym temacie

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#20 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 21 kwiecień 2012 - 18:17

Nie wiem SPIKE czy to to o czym myślisz, ale dodam tylko, że coś lata w kole, pewnie połowa nypla.

W ogóle to dałem ciała, bo trzeba była zimą kupić szprychy, wysłać kołka do SPIKE i miałbym na sezon funkel kółka. No ale mam nadzieje, że jeszcze przejadą 4000km :D

Dodaj odpowiedź