Witam
Jestem nowy na forum. Przeglądam juz od jakiś 2 tygodni i czytam o wszystkim. I posiadam nietypowy problemik. Mam starą ramę szosową ale nie wiem jakiej firmy dokładnie. Po przeszukaniu foorum jest to najprawdopodobniej Romet Pasat albo Jaguar (cos bardzo podobnego). Wiele lat temu mój tata skłądał sobie rower na tej ramie. Wszystko było dobierane zeby jezdziło

. Rower jest zniszczony ale zacząłem go remontować. Moje pytanie jest takie że stare opony mają rozmiar 32-630 (27x1 1/4) a ze z nich raczej juz nic nie bedzie to jaki rozmiar nowych kół mógł bym założyć żeby pasowały. Ogólnie nie ogarniam tych rozmiarówek

Ludzie piszą że 27" ma wieksza sredniice niz 28" , jakies tabele na wikipedii z rozmiarami, no ale nie wiem.
Nie będzie to raczej powrót roweru do orginału ale chcę sobie zrobić normalną kolareczkę zęby posmigać czasami. W planach jest zeby po trochu wymieniac części. Ogólnie chciał bym zeby w przyszłości było 8 rzędów (narazie jest 5 i przerzutka tylna jakas shimano lipka jedna z tanszych no ale nowa

), aha no i w internecie pojawiają się adaptery na widły z gwintu na ahead , co o tym myslicie. Jeżeli chodzi o wage to te dodatkowe 150g zabardzo różnicy mi nie robi. Myślałęm żeby założyc taki adapter i do niego te pierscienie do ahead'a . Jak myslice takie cos będzie git? No i jak to bedzie wyglądać

I moze ktoś wie jaka jest średnica rury sterowej tego widelca. Do malowania nie zdejmowałem widełek tak ze nie mam jak zmierzyc

)