Skocz do zawartości

Zdjęcie

Luźna bieżnia sterów na widelcu - jakie rozwiązanie?

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 01 maj 2012 - 15:49

Witam, miałem pękniętą bieżnię sterów Shimano 105 (stary typ 1") i kupiłem na wymianę nową. Lecz tutaj wystąpił problem. Bieżnia ma luz - 0,3-0,4mm. :-( Pytanie, co zrobić, by wykorzystać tą bieżnię? Czy ew. szukać nowej o dobrym wymiarze?

#2 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 01 maj 2012 - 18:38

Doprecyzuj gdzie występuje luz? bieżnia- widelec czy bieżnia- łożysko? Jeżeli chodzi o osadzenie w widelcu to spróbuj patentu z puszką alu po piwie... wytnij cienki paseczek i zrób z niego pierścień, nawiń na bieżnię żeby nadać kształt. Później zdejmij, dodaj trochę smaru i zamontuj... Może to coś da :-P

#3 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 02 maj 2012 - 08:58

Jeżeli chodzi o osadzenie w widelcu to spróbuj patentu z puszką alu po piwie...

Właśnie chodzi o osadzenie na widelcu. Myślałem o tym, by tak zrobić (patent z puszką). Zastanawiałem się, czy aby aluminium z tej puszki nie będzie za miękkie :-? .

#4 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 31 maj 2012 - 09:36

Nie kombinuj lepiej bo to raczej kiepski patent, po czasie mogą wystąpić luzy i będziesz się niepotrzebnie wkurzał. Rozejrzyj się a innymi sterami, tym razem poproś o wymiar pierścienia.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 31 maj 2012 - 12:06

A gdyby wykorzystać blaszkę ze szczelinomierza (najtańsze można kupić za kilka złotych) zamiast puszki aluminiowej? Można idealnie dobrać grubość, no i znacznie twardszy materiał. Nie wiem tylko, czy wystarczy na długość.

#6 asmod

asmod
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądCIN

Napisano 31 maj 2012 - 12:47

Dzięki Panowie. Sprawa już załatwiona - kupiłem beżnię o dobrym rozmiarze.

Dodaj odpowiedź