Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rower szosowy do amatorskich wyścigów - róznice

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek_stw

tomek_stw
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 06 maj 2012 - 09:04

Witam wszystkich.
Zarejstrowałem się na forum ponieważ mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi (przynajmniej jednoznacznej). Poszukuję roweru szosowego do amatorskich wyścigów i chciałbym zapytać na co zwrócić uwagę. Czym róznią się takie rowery od rowerów do jazdy rekreacyjnej? Ponieważ zamierzam uprawiać wyłącznie sprot amatorski i mój budżet to max. 4500 PLN nie szukam roweru który waży 6,8 kg i ma najwyższej klasy osprzęt - liczę raczej na moje nogi :) aczkolwiek chciałbym wiedzieć czym jeździ konkurencja :). Liczę bardziej na podpowiedź w kwestii detali, np. rama carbon czy aluminium, jakie przełożenia wybrać, jakie koła na nasze drogi itp. Proszę o informację i ewentualnie podpowiedź które rowery są godne uwagi.
Dodam, że najbardziej zależy na mi na dobrej ramie, resztę w miarę upływu czasu będę w stanie zmodernizować.

#2 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 maj 2012 - 09:18

...poniższy tekst wyraża wyłącznie moje zdanie,ale może Ci pomoże.
Byłem w podobnej sytuacji na przełomie roku.Jazda w MTB nie porwała mnie tak jak jazda na szosie choć dla niektórych może być nudna.Przy wyborze roweru szosowego długo czerpałem wiadomości od bardziej doświadczonych kolarzy włącznie z opinią byłego zawodowego kolarza.Wiadomo,że ma się na ten cel jakiś budżet i trzeba się tego trzymać.

Co do jazdy w amatorskich maratonach to powiem Ci,że zawodnicy startujący w tych zawodach na pewno amatorsko do tego nie podchodzą.
Jadąc w tamtym roku w kategorii "inny rower" zastanawiałem się dlaczego ta kategoria ma taka nazwę?Te rowery oprócz prostej kierownicy miały osprzęt szosowy i ledwo przechodziły przez sędziów.Postanowiłem dlatego kupić "szosówkę"

Wybrałbym aluminium bo te 4500 zł to może być zbyt mało na Twój budżet i całą resztę.Nie kupisz roweru idealnego,bo zawsze coś będzie"nie tak". Z czasem to zauważysz.Np.za ciężkie koła,niewygodne siodło,słaby osprzęt(mniej precyzyjny),małe przełożenie,Jest mnóstwo tych rzeczy.Zależy też w jakich wyścigach chcesz brać udział?W góry najlepiej mieć kasetę "górską". Na płaskim ona może być "za wolna".

Chyba najlepiej składać rower samemu.Zacznij od ramy i zbieraj doświadczenia co do reszty.Żeby ,jak mówisz dogonić konkurencję to dołóż jeszcze kilka tysięcy złotych.Oni maja rowery ,które ważą 7 kilo a to jet istotne podczas jazdy.Masa kół również.
Innym wyjściem jest kupienie roweru w sklepie rowerowym w postaci jakiej jest on proponowany.Z czasem będziesz wiedział czy "cykloza" Cię porwała.Bo jak nie to po co wywalać kasę na ten sport.
Możesz tez kupić rower używany i zobaczyć "jak to jest".
Wszystko zależy od Twoich ambicji.Trudno doradzić osobie której się tak na prawdę nie zna.
A może po miesiącu wrzucisz rower do garażu czy innej piwnicy?Jazda rowerem na wyścigach to z pewnością poświęcenie i zmiana stylu życia.U mnie tak właśnie jest.Zaczniesz trenować a nie jeździć,lub na odwrót.
wszystko zależ od Ciebie.

#3 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 06 maj 2012 - 10:54

Czym róznią się takie rowery od rowerów do jazdy rekreacyjnej?

Hmmm... wszystkim ? Widziałeś kiedyś rower szosowy ? Jeżeli masz możliwość to postaw swojego trekkinga czy MTB obok szosy. Różnice widać bez jakiejkolwiek wiedzy o osprzęcie czy materiale z jakiego zrobiona jest rama. Rower do jazdy rekreacyjnej służy jak nazwa wskazuje do jazdy rekreacyjnej. Rower szosowy służy do szybszej jazdy, a umożliwia to bardziej aerodynamiczna pozycja, cieńsze opony no i waga ( pomijam nogę, bo pytasz tylko o rower ).

Pytasz jakie przełożenia wybrać. A ja bym zapytał o twój wiek i poziom wytrenowania, bo jeden wjedzie pod górę na kasecie 26, a drugi nie wjedzie na 34. Myślę, że najbardziej uniwersalna byłaby kaseta 11-26 albo 11-28. Co do korby to szukaj takiej z 2 blatami, bo 3 to tylko na przełaj/mtb.

Pytasz jakie koła na nasze drogi. Każde szosowe będą dobre na nasze drogi, ale jak kupisz koła 16-20 szprychowe a ważysz 80-90 kg to na pierwszej wyprawie będziesz wracał na piechotę do domu, tyle dobrze, że będziesz miał blisko, bo daleko nie zajedziesz.

Po Twoim poście widać, że nie masz pojecia o szosie i sam nie wiesz czego chcesz. Ja bym proponował, żebyś poczytał trochę to forum i zdecydował się czy chcesz kupic szose, czy ma byc nowa/uzywana czy moze bedziesz skladal. Wyścigi amatorskie pod względem sprzętu myślę, że nie odstają od wielu zawodowych drużyn. Wejdź na szosowiec.pl, tam jest duzo filmikow z amatorskich imprez, widać jakie sprzęty dominują, ale jak nigdy nie jeździłeś na szosie to nie polecam kupować full carbon roweru, bo po pierwszym wyścigu ci się może znudzić. Napisz coś o sobie i sprecyzuj czego od nas oczekujesz, bo tak to nic sensownego ci nie wywróżymy.

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 maj 2012 - 10:59

masz na forum temat - nasze rowery i każdy przewdstawia swój rower , co daje do myslenia i zastanowienia, a wcale wypasów tam kosmicznych nie ma , najczęściej rowery klasy średniej

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2012 - 20:40

wtrącając się trochę.

czy jeśli w rowerze który chce kupić tj. Cube peloton pro jest 3-blatowa korba i to jest jedyna opcja to warto czy jest to duża wada w porównaniu do kompaktu?

#6 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 czerwiec 2012 - 17:58

Zależy w jakim terenie planujesz jeździć i jak bardzo jesteś wytrenowany. Trójtarcz daje możliwość założenia całkiem ciasnej kasety i zachowania pełnego wachlarza przełożeń. Kompakt to już inna sprawa, po płaskim na małej za wiele nie pojeździsz, a żeby pojeździć na dużej będziesz potrzebował szeroko zestopniowanej kasety.

#7 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2012 - 18:03

Jak chcesz się ścigac, to z pewnoscią korba trzy blatowa nie za bardzo Ci to ułatwi - za dużo kombinacji gdy np. chcesz gwałtownie przyspieszyc w krótkim czasie, a np. miałeś łańcuch na najmniejszej koronce z przodu. To jest dobra i praktyczna rzecz, ale raczej do samotnej jazdy, turystyki, odpoczynku na rowerze itp.

#8 Gosc_RD95_*

Gosc_RD95_*
  • Gość

Napisano 16 czerwiec 2012 - 23:39

Ja tez miałem problem ten co kolega lecz nie az taki budżet i postanowilem powoli złożyć samemu rower gdyż nie bylo mnie stać odrazu wydac na rower z 2 tys (narazie drozszego bym nie kupil nawet szkoda mi kasy) oczywiscie kupywal bym używany w dobrym stanie jakis bo nowego dobrego w tej kwocie wątpię ze da rade kupić

W nastepnym tygodniu przedstawia swoj rower na forum gdyż czekam na czesci jeszcze

Dodaj odpowiedź