Czym róznią się takie rowery od rowerów do jazdy rekreacyjnej?
Hmmm... wszystkim ? Widziałeś kiedyś rower szosowy ? Jeżeli masz możliwość to postaw swojego trekkinga czy MTB obok szosy. Różnice widać bez jakiejkolwiek wiedzy o osprzęcie czy materiale z jakiego zrobiona jest rama. Rower do jazdy rekreacyjnej służy jak nazwa wskazuje do jazdy rekreacyjnej. Rower szosowy służy do szybszej jazdy, a umożliwia to bardziej aerodynamiczna pozycja, cieńsze opony no i waga ( pomijam nogę, bo pytasz tylko o rower ).
Pytasz jakie przełożenia wybrać. A ja bym zapytał o twój wiek i poziom wytrenowania, bo jeden wjedzie pod górę na kasecie 26, a drugi nie wjedzie na 34. Myślę, że najbardziej uniwersalna byłaby kaseta 11-26 albo 11-28. Co do korby to szukaj takiej z 2 blatami, bo 3 to tylko na przełaj/mtb.
Pytasz jakie koła na nasze drogi. Każde szosowe będą dobre na nasze drogi, ale jak kupisz koła 16-20 szprychowe a ważysz 80-90 kg to na pierwszej wyprawie będziesz wracał na piechotę do domu, tyle dobrze, że będziesz miał blisko, bo daleko nie zajedziesz.
Po Twoim poście widać, że nie masz pojecia o szosie i sam nie wiesz czego chcesz. Ja bym proponował, żebyś poczytał trochę to forum i zdecydował się czy chcesz kupic szose, czy ma byc nowa/uzywana czy moze bedziesz skladal. Wyścigi amatorskie pod względem sprzętu myślę, że nie odstają od wielu zawodowych drużyn. Wejdź na szosowiec.pl, tam jest duzo filmikow z amatorskich imprez, widać jakie sprzęty dominują, ale jak nigdy nie jeździłeś na szosie to nie polecam kupować full carbon roweru, bo po pierwszym wyścigu ci się może znudzić. Napisz coś o sobie i sprecyzuj czego od nas oczekujesz, bo tak to nic sensownego ci nie wywróżymy.