Prawidłowe poziomowanie siodełka
Posted 20 May 2012 - 21:29
niestety nie mogę załączyć zdjęć ponieważ pojawił się komunikat że limit na wszystkie załączniki na tym forum został wykorzystany. może jutro się coś zmieni a tymczasem podpowiedzcie coś bez zdjęć
Posted 20 May 2012 - 21:53
Wydaje mi się że podchodzenie z poziomicą sprawdzi się przy płaskich deskach. W przypadku siodeł wyprofilowanych, w poziomie musi być ta część, na której spędzamy najwięcej czasu podczas jazdy - reszta powierzchni siodła nie ma już takiego znaczenia.
Ja to robię tak: stawiam rower na płaskiej powierzchni (podłoga w garażu), patrzę na siodło tak, abym za nim widział zarys stołu (wierzę, że jest równoległy do podłogi :mrgreen: ) i tak manewruję ustawieniem, aby część siodła, która najczęściej styka się z tyłkiem, pokrywała się z linią stołu.
Oczywiście później trzeba się przejechać - jak nie będziesz się zsuwał do przodu (świadczyć o tym może częste poprawianie się na siodle), ani nie będzie cię nic gniotło (czub sidła) znaczy, że siodło jest ustawione dobrze.
Niezły test na prawidłowe ustawienie, to jazda bez trzymanki, ale z pedałowaniem. Jak podczas takiej jazdy nie przesuwasz się na siodle (najczęściej do przodu) i siedzisz tak w "wygodnym" miejscu na siodle, to znaczy, że masz je dobrze ustawione.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 21 May 2012 - 21:34
Posted 22 May 2012 - 20:39
1) https://picasaweb.go...feat=directlink
2) https://picasaweb.go...feat=directlink
Dzięki dla kolegi 1415 chris.chyba się udało i teraz dopiero możecie zobaczyć o co dokładnie mi chodzi.
Gosc_marvelo_*
Posted 23 May 2012 - 02:22
Posted 23 May 2012 - 07:51
Do tego wszystkiego dochodzi komfort. I tu sprawa wyglada juz bardzo indywidualnie.
Wypoziomowanie siodla to dobry start do znalezienia wlasciwej dla siebie pozycji.
fafik w siodle najczesciej przebywa sie w jego srodkowej czesci i to ona w tym wypadku powinna byc w poziomie. Siodlo ze zdjecia jest ewidentnie zadarte do gory.
Opusc je troche, a potem probuj z bardzo malymi zmianami kata nachylenia nosa gora/dol. Mniej wiecej 3mm odpowiada 1st. W taki sposob znajdziesz pozycje w ktorej czujesz sie najlepiej.
Posted 25 May 2012 - 19:42
Posted 25 May 2012 - 20:27
A co sądzisz o wyściółce w siodełkach Speca ? Miałem okazję przejechać się na jakimś (może nawet to był Avatar, ale nie pamiętam) i zupełnie mi nie pasowało. Wyściółka niby miękka, ale za bardzo się uginała i wyraźnie czułem twardą skorupę - to było okropne.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 29 May 2012 - 22:18
Posted 30 May 2012 - 08:20
Wcześniej opierałem poziomicę na tyle i nosie siodła jak na fotce 1 i na dłuższych wyjazdach miałem problemy z drętwieniem.
Posted 24 July 2012 - 08:23

To z artykułu o ustawianiu roweru szosowego Road Bicycle Fit (jak chcecie to poczytajcie, warto), ale zwróćcie uwagę na zdjęcie w dolnym prawym rogu - od rury podsiodłowej jest poprowadzona linia do siodełka, od miejsca zakończonego strzałką jest poprowadzona druga linia równoległa do podłoża do kierownicy. Właściwie tu chodziło o pokazanie na jakiej wysokości należy montować mostek i jak mierzyć wysokość siodełka (te nogi kolarza i linia sposób ustawienia wysokości siodełka wg Lemond-Guimardmethodof = 0,8833 * wewnętrzna długość nóg w cm, szczegóły w artykule) ale widać tu wyraźnie która część siodełka ma być równoległa do podłoża.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750