Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykanie w kasecie pomocy

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 24 maj 2012 - 10:57

Witam. Mam mały problem ponieważ dzisiaj postanowiłem rozebrać tylne koło i wymienić smar co za tym idzie musiałem ściągnąć kasetę. Po usunięciu smaru wyczyszczeniu i nasmarowaniu skręciłem wszystko tak jak było. Teraz słysze cykanie w kasecie ale tylko gdy nie pedałuje, gdy pedałuje jest ok. Jest to około 15 cyknięć na jeden pełen obrót koła. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Osprzęt mam shimano sora. Z góry dziękuję za pomoc

#2 kabat22

kabat22
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • Skądprzysucha

Napisano 24 maj 2012 - 11:17

może to tak musi być niektóre lepsze kasety tak majom w szczególności campagnolo

#3 tresor

tresor
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • Skądkrk

Napisano 24 maj 2012 - 18:13

hmmm może to coś z bębenkiem, albo kaseta do wymiany.

#4 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 24 maj 2012 - 18:52

Witam. Mam mały problem ponieważ dzisiaj postanowiłem rozebrać tylne koło i wymienić smar co za tym idzie musiałem ściągnąć kasetę. Po usunięciu smaru wyczyszczeniu i nasmarowaniu skręciłem wszystko tak jak było. Teraz słysze cykanie w kasecie ale tylko gdy nie pedałuje, gdy pedałuje jest ok. Jest to około 15 cyknięć na jeden pełen obrót koła. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Osprzęt mam shimano sora. Z góry dziękuję za pomoc

Kwestia piasty (bębenek), a nie kasety. Miałem w Mavic Cosmic to samo to mi zrobili, sam tego nie robiłem więc Ci jak się tym zająć.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2012 - 22:07

Ludzie, apeluję o podawanie szczegółów, gdy zadajecie jakieś pytanie!!!

tidit86:
- co konkretnie rozbierałeś i smarowałeś (same łożyska piasty, bębenek)?
- jaką masz piastę?
- może jest to zwykłe "cykanie" zapadek (większość piast Shimano "cyka" 16 razy na jeden obrót)?

Nie posiadając pełnego obrazu sytuacji możemy sobie tak gdybać godzinami bez sensu.

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 maj 2012 - 06:58

a co chciałbyś odwrotnie ??? przecież to normalne że cyka jak sie nie pedałuje , o matko , zaniedługo ktoś sie zapyta że jak kręci pedałami to rower jedzie ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 25 maj 2012 - 07:19

Chodzi ci o grzechotkę?To normalna sprawa np :

#8 anu

anu
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maj 2012 - 08:16

Cykają ci prawdopodobnie tzw. pieski w kasecie (lub w wolnobiegu, jeśli masz starszy rower). Generalnie to normalne objaw pracy tych części, ale jeśli z jakiś względów chciałbyś mieć całkowicie cichy rower, to możesz je rozebrać i dodatkowo przesmarować. Aby tylko z umiarem i z użyciem odpowiedniego smaru, bo jak dasz za dużo i za gęsto, to pieski się w tym utopią i będziesz miał hulajnogę a nie rower.

#9 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMelton Mowbray

Napisano 25 maj 2012 - 09:04

Myślę że rozwiązaliście mój problem. Pytałem bo rower kupiłem używany i nie było tego wcześniej słychać ale po przeczyszczeniu się pojawiło. Dzięki wielkie. SPIKE po co się tak spinasz musisz zrozumieć że nie każdy jest takim ekspertem jak Ty przecież do tego jest forum żeby Pisać o tematach ktôre cię gryzą. Jeszcze raz dzięki

Dodaj odpowiedź