Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obsługa przymiaru do łańcucha

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 anu

anu
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 maj 2012 - 08:55

Pytanie może wydawać się idiotyczne, bo co to za filozofia użyć przymiaru do łańcucha - ja jednak mam pewne wątpliwości.

Mam nadzieję, że uda mi się to wyjaśnić - sprawa niby prosta, ale niekoniecznie łatwa to obrazowego wyjaśnienia.

Przymiar jak przymiar - z jednej strony jest w nim wycięcie, które wkładamy do łańcucha, a z drugiej strony dwie takie ramiona 0,75 i 1.

Chodzi mi o to nieoznaczone wycięcie, o którym wspominam wyżej w pierwszej kolejności. Ok, osadzam je w łańcuchu na tulei, ale po osadzeniu jest tam luz, który będzie przekłamywał pomiar. Pomiar mam robić z uwzględnieniem tego luzu czy raczej napierać jak najmocniej do przodu lub do tyłu na ogniwo na którym osadzone jest owo wycięcie?

Aha, i podczas pomiaru oczywiście napinam maksymalnie łańcuch na korbie?

p.s.

Może warto dodać, że przymiar ma pewną cechę charakterystyczną - niestety najtańszy.

Tu zdjęcie:
http://www.ctbike.pl...o-lancucha.html

Chodzi mi o to wycięcie po lewej. Załóżmy, przymiar jest ustawiony tak jak na zdjęciu. Po założeniu go tym wycięciem mam napierać tym wycięciem na tuleję w łańcuchu w lewo czy w prawo, a może wcale?

#2 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 czerwiec 2012 - 18:21

A nie lepiej, taniej i bez kombinowania zmierzyć cały łańcuch? 53 pełne ogniwa to 134,62cm, wydłużony o 0,75% to 132,99cm a o 1% = 133,32cm. Myślę, że dokładność pomiaru będzie znacznie lepsza na 53 ogniwach niż na 10.

#3 bam

bam
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 czerwiec 2012 - 19:16

@ Arni - jakim cudem wydłużony łańcuch jest krótszy od nowego? chyba walnąłeś się w tych danych....

#4 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 02 czerwiec 2012 - 19:18

Na dodatek mówisz o parach ogniw, a nie o ogniwach. I po to jest przymiar, żeby go używać, a nie mierzyć cały łańcuch.

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 czerwiec 2012 - 21:18

bardzo ładne podsumowanie , przymiar se można nawet ze sobą zabierać do kieszonki i mierzyć co postój, w kieszonce zapasowy łąńcuch , jakby sie okazało w trasie że sie wydłużył i czas na zmiany

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2012 - 14:12

Faktycznie się walnąłem, to są dane dla 52 par ogniw. 53 mają odpowiednio 135,62cm dla 0,75% i 135,96cm dla 1%.
Przymiar przymiarem i niezaprzeczalna jest jego prostota i łatwość użycia ale to jest pomiar tylko 10 par ogniw, a nie 53 czy ilu kto chce. Im dłuższy odcinek zmierzymy, tym dokładność pomiaru będzie większa i o to mi głównie chodzi.
Poza tym przymiar nie zmierzy odległości pomiędzy poszczególnymi osiami pinów gdzie w jednej parze ogniw wynosi ona równe 2,54cm.
http://www.forumszos...der=asc&start=0

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 04 czerwiec 2012 - 14:53

Ale wlasciwie to o co Ci chodzi?
O dokladnosc pomiarow, sztuka dla sztuki, czy o informacje kiedy nalezy (mniej-wiecej) zmienic lancuch.
Jesli o to drugie, to przymiar jest tu wystarczajacy. I jak sam przyznales, duzo prostszy.
Po co komplikowac rzeczy, ktore z natury sa proste....

#8 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2012 - 16:51

Zmierzenie po całości wcale nie jest dużo bardziej skomplikowane, nie przesadzajmy. Jednak ma swój plus bo wynik powinien być dokładniejszy i dla tego rozważam sens w ogóle posiadania przymiaru.

#9 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 04 czerwiec 2012 - 20:59

Arni, tylko musisz ten łańcuch ściągać i czasami się wtedy ufajdać, a przymiarem zrobisz to bez rozpinania.

#10 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 05 czerwiec 2012 - 13:00

Zmierzenie po całości wcale nie jest dużo bardziej skomplikowane, nie przesadzajmy. Jednak ma swój plus bo wynik powinien być dokładniejszy i dla tego rozważam sens w ogóle posiadania przymiaru.

Abstrahując już od praktycznego sensu takiego mierzenia, to mierzysz (czym?) cały łańcuch, który nawet sztywny nie jest i podajesz wyniki z dokładnością do 2 miejsc po przecinku. Wyleciałbyś za taki numer z każdej laborki na pierwszym roku dowolnych studiów technicznych :)))

#11 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2012 - 13:37

anu tu masz link do stronki nt wydłużenia łańcucha

http://pardo.net/bik...il-004/000.html

myślę że najlepszą opcją będzie jak podjedziesz do jednego lub drugiego serwisu i zrobisz sobie pomiar darmowo bo chyba nikt za to kasy nie wieźmie a tak z ciekawości to napisz jeżeli spotkasz się z różnymi przymiarami jak wyniki

Dodaj odpowiedź