Jump to content

Photo

Złożenie roweru

• This topic is locked This topic is locked
10 replies to this topic

#1 Kubi

Kubi
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądBrzesko

Posted 01 June 2012 - 16:53

Witam. Z tego względu, że mam bardzo mało pieniędzy, postanowiłem złożyć rower szosowy z bardzo tanich używanych części.

Chciałem zapytać co mi będzie dokładnie potrzebne. Jeśli jest możliwość proszę o listę w punktach np.:

1. rama
2. hamulce (tutaj np ile sztuk
3. jakieś linki (długość)

Ja się na tym nie znam więc dlatego pytam.

#2 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 01 June 2012 - 17:33

2. hamulce (tutaj np ile sztuk

4 sztuki. Na każde koło.

#3 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 01 June 2012 - 18:18

Myslalem ze zapytasz tu o cos konkretnego tzn jakie wymiary sterow do danej ramy jaki support czy coś , a nie ile hamulcy kupić albo nie wiem , czy zakladac kierownice .Bez przesady.Pisz konkrety , ile masz kasy co chcesz zlożyć dokładnie na jakich najlepiej podzespolach by ci pasowało itp wtedy mozemy cos pomoc , a nie pytasz co ci bedzie do poskladania roweru potrzebne , rower jaki jest kazdy widzi ..

PS.
Jak nie wiesz z czego sie rower składa , to nie bierz się za to bo to nie pojedzie ;) Kup lepiej wiekową szose używaną ( tez od takiej zaczynałem) i wtedy wyjdzie tanio i bynajmniej pojezdzisz ;)

#4 Kubi

Kubi
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • SkądBrzesko

Posted 01 June 2012 - 19:25

ja poprostu napisalem jak chce zebyscie wy to napisali.

wiem z czego sie sklada rower zwyly ale chcialem zlozyc szosowke a do niego sa inne czesci

#5 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 01 June 2012 - 20:05

chcialem zlozyc szosowke a do niego sa inne czesci

Masz racje, do tego szosówki są inne części. Np koła nie są koliste tylko jajowate. Pamiętaj, żeby zwrócić na to uwagę gdy będziesz kupował koła w sklepie. Poza tym ramy są wykonane z drewna, żeby lepiej pływały co jest bardzo ważne podczas jazdy po szosie. Poza tym pedałuje się do tyłu i potrzebny jest specjalny wolnobieg.

#6 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 01 June 2012 - 20:37

Jeśli masz taką wiedzę, to lepiej kup poskładany wiekowy rower, chyba najtańsza opcja, bo nie widzę szans, żebyś złożył jakikolwiek rower, skoro zadajesz takie pytania.

#7 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 posts
  • SkądWłocławek

Posted 01 June 2012 - 21:28

Składanie to taka zabawa w której nic do niczego nie pasuje . Starą szosę można wyrwać za trzy stówki , kupując osobno wydasz dwa razy więcej i nie będzie pasowało bo są różne średnice , systemy itp . Musisz mieć coś , konkret do jazdy i przeróbek . Naprawiając , zmiehiając zdobywasz wiedzę i jeżdzisz .
Na razie jesteś jak jaskiniowiec który chce dyskutować o teorii kwantowej . , to nic dziwnego , że chłopcy robią zwałę .
Duża część z nas , szczególnie starsi też zaczynała podobnie .

#8 erico329

erico329
  • Użytkownik
  • 419 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 01 June 2012 - 21:58

No dokładnie "Rebe" , ale ogolnie to tak jak ci już napisałem kup używaną wiekową szose , nabędziesz troche doświadczenia , coś o tym wiem , tez zaczynałem od starej szosy mając 10 lat, dużo się przy niej bawiłem , rozkrecałem w drobny mak , malowałem itp , (na początku nic nie wiedziałem o rowerach , dopoki nie sprobowałem sam , czytając nie nauczysz się bez praktyki , tak na moje) kiedys bym nie pomyslał zeby samemu rower składac , a w tamtym roku złozyłem swojego pierwszego felta , teraz skłądam tacie corrateca , ale trzeba mieć na początek troche wiedzy zdobytej z doswiadczenia , a co do składania z osobnych czesci starych szos , to nie bierz się za to bo stare ramy nie zawsze mają typowe rodzaje gwintów , misek sterów albo supportów itp , wszystko trzba mierzyć przymierzać itp , nie zawsze uda się kupic odpowiednią cześc i w ogole , inaczej jest z tymi nowymi bo praktycznie na rynku wszystko jest i jest łatwiej o dostepnośc. a druga sprawa to to że stary model skladając osobno to przepłacisz . lepiej na start kupić starą uzywaną szose do 6 stowek i pośmigasz spory kawałek czasu i nabędziesz doswiadczenie co do napraw itp.

#9 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Posted 01 June 2012 - 22:57

chcialem zlozyc szosowke a do niego sa inne czesci

Masz racje, do tego szosówki są inne części. Np koła nie są koliste tylko jajowate. Pamiętaj, żeby zwrócić na to uwagę gdy będziesz kupował koła w sklepie. Poza tym ramy są wykonane z drewna, żeby lepiej pływały co jest bardzo ważne podczas jazdy po szosie. Poza tym pedałuje się do tyłu i potrzebny jest specjalny wolnobieg.

Stary, możesz se być Chamem z Pruszkowa, tyle że tym postem raczej podbijasz do Buraka z Koziej Wólki... Bez urazy, serio, zapomniał wół jak cielęciem był... Zrobiło Ci się milej jak to napisałeś? Zadaj sobie pytanie - pomogłes czy kapnałes w jaja kogoś kto być może miał jakiś pomysł na spędzenie wolnego czasu inaczej niż pod sklepem z tanim winem w łapie? Pamietaj - "Nie oceniaj, jeśli nie chcesz być oceniany"... Przepraszam za OT, ale nie wytrzymałem...

A tak w temacie, to założycielu wątku, przeczytaj i posłuchaj Rebego

Pozdrawiam
seb

#10 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 02 June 2012 - 00:19

sebreef, ochłoń. I nie obrażaj Koziel Wólki, to bardzo zacna miejscowość i jej mieszkańcom należy się szacunek :-P

Jak nie kąsasz ironii oraz powodów, dla których się nią posłużyłem to prześpij się, a rano przeczytaj co napisał rebe.

Autor tematu nie jest zielony tylko arogancki i leniwy skoro zadaje takie pytania. To i tak bardziej korzystna dla niego wersja :lol:

A ja kiedy byłem cielęciem to miałem tylko dziadka, który potrafił naprawić rower, kolegów, profesjonalny sklep rowerowy do którego wchodziłem z pewną nieśmiałością i czasopisma rowerowe. A i tak nigdy nie zadałbym tak żenującego pytania, bo cytując piękną parafrazę użytą przez kolegę wyżej "rower jaki jest każdy widzi".
Teraz wszystko jest w internecie na jedno kliknięcie. Nawet jeśli ktoś nie widział nigdy roweru to może go sobie wygooglać.

A poza tym oceniam bo chce być oceniany :-P

#11 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 02 June 2012 - 09:37

Kubi wybacz, ale Twój temat zboczył, jak poczytasz w internecie co i jak to zadaj konkretne pytania o konkretne szpeja , a Panom dziekujemy jak zwykle.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo