Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przesiadka z MTB na Szose

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 MLODYTYCHY

MLODYTYCHY
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądTychy

Napisano 05 czerwiec 2012 - 16:52

Czy gdy jeździliście na rowerze MTB i 1 raz przesiedliście się na szosę wasze wyniki poprawiły się czy może mieliście chwilowy kryzys formy związany z inną pozycją na rowerze innymi przełożeniami itd ??

#2 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 05 czerwiec 2012 - 18:15

wasze wyniki

co rozumiesz przez wyniki?? Srednia?? Goralem latalem po puszczy kampinoskiej, szosowym po asfalcie ciezko porownywac. Predkosc, z pewnoscia da sie odczuc roznice. Dosc fajne uczucie bo rower nie trudno rozpedzic do 45km/h na plaskim. Troche czasu minelo, zeby przyzwyczaic cialo do nowej pozycji, ale jak juz to sie udalo, to uwazam, ze baranek jest jedna z najwygodniejszych kierownic.

#3 MLODYTYCHY

MLODYTYCHY
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądTychy

Napisano 05 czerwiec 2012 - 20:20

Znaczy chodzi mi o to ze miałem zwykłego górala jakiś grat z hipermarketu i jeździłem nim na płaskim po asfalcie jakoś 30-32km/h i ciężko się jechało a gdy przesiadłem się teraz na szosówkę to na początku prędkość podskoczyła ucieszyłem się ale po 3 treningach zaczęły boleć nogi i nie wiem czy to z przemęczenia czy ma to coś związanego ze zmianą roweru.

#4 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2012 - 01:38

Pewnie przetrenowałeś. A może potrzebna jest jeszcze jakaś korekta ustawienia siodła (wysokość, przód-tył) lub kierownicy?

#5 MLODYTYCHY

MLODYTYCHY
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądTychy

Napisano 06 czerwiec 2012 - 05:26

poczytałem na internecie jak ustawić rower i ustawiałem według tego. lecz w przyszłym tygodniu zrobię to z trenerem i zobaczymy czy dobrze ustawiłem siodło. Czy jeżeli będzie to przetrenowane to lepiej odpuścić sobie rower na kilka dni czy lekko kręcić nogami ?

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 06 czerwiec 2012 - 06:36

zaczęły boleć nogi

mięśnie, kolana?? Mięśnie - pamietaj o rozjezdzie, rozciaganiu i czasie na regeneracje, kolana - ustawienia roweru.

ale po 3 treningach

jak rozlozyles te treningi??

#7 tomek21001

tomek21001
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 06 czerwiec 2012 - 20:38

jak po 10km luznego kręcenia masz puls 150 i noga w ogóle nie podaje........będziesz miał
grypę.

#8 MLODYTYCHY

MLODYTYCHY
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądTychy

Napisano 07 czerwiec 2012 - 18:47

Przepraszam że tak długo nie pisałem. Wyglądało to tak 1 Dzień trasa 65km mocne kręcenia podjazdy. 2 Dzień ta sama trasa ale już na maksa. 3 dzień nogi nic nie kręciły zmęczone były ledwo co jechały, Więc w 4 Dniu zrobiłem trasę 15km młynek. 5 dzień zero rowera a w 6 ta sama trasa 65km lekko z mocniejszymi akcentami ale czułem że nogi nie te, trochę lepiej niż wcześniej ale dalej takie jakby przemęczone nie chciały kręcić. może po prostu mam za słabe nogi i muszę popracować więcej siłowni nogi mam długie i chude cały jestem chudy mam 185cm wzrostu i ważę 60kg wiec patyk zemnie ;]. lecz na góralu nie miałem aż tak znaczy nogi mnie bolały ale teraz to już jest straszne przemęczenie. CO ROBIĆ ?? :D

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 07 czerwiec 2012 - 21:22

Przepraszam że tak długo nie pisałem. Wyglądało to tak 1 Dzień trasa 65km mocne kręcenia podjazdy. 2 Dzień ta sama trasa ale już na maksa. 3 dzień nogi nic nie kręciły zmęczone były ledwo co jechały, Więc w 4 Dniu zrobiłem trasę 15km młynek. 5 dzień zero rowera a w 6 ta sama trasa 65km lekko z mocniejszymi akcentami ale czułem że nogi nie te, trochę lepiej niż wcześniej ale dalej takie jakby przemęczone nie chciały kręcić.

Spalasz miesnie!!! Gdzie czas na regeneracje?? Po ostrym treningu robie jeden dzien przerwy. A jesli mialbym wiecej czasu jezdzilbym 2 dni, ale oba treningi nie na maxa. U Ciebie 3 dni zajezdzania sie. Organizm ma dosc. Takie jest moje zdanie. Kazdy sie musi wsluchac w swoj organizm. Ja jak lece ostro staram sie zrobic jeden dzien przerwy. Zdarza mi sie jezdzic 2 dni pod rzad ostre treningi, ale wtedy 3 odpuszczam i czuje nogi jak z waty.

i ważę 60kg wiec patyk zemnie ;]

jesz cos w trasie?? Jakies batony energetyczne??

#10 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2012 - 22:26

Jaką trzymasz dietę? Zwracasz w ogóle uwagę na to co jesz? W Twoim wieku, przy Twojej wadze, i takich treningach, musisz zacząć odpowiednio sie odżywiać, bo jak tak dalej pójdzie to wpadniesz w stan permanentnego katabolizmu i Twój organizm sam się pożre 8-)

Pozdrawiam
seb

#11 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 08 czerwiec 2012 - 05:37

Jeśli mogę coś doradzić, to ja prowadzę sobie taki dzienniczek treningowy. Dzień zaczynam od tego, że mierzę sobie puls spoczynkowy, zapisuję wszystkie dane łącznie z pogodą i samopoczuciem i mogę porównywać. Zaraz po przebudzeniu pasek z czujnikiem na klatkę i mierzę puls. Po jakiś 2 tygodniach, wiedziałem jaki jest mój przeciętny puls spoczynkowy i po mocniejszej jeździe następnego dnia ten puls był podwyższony rano, wiedziałem wtedy, że organizm się jeszcze nie zregenerował i trzeba pojeździć albo naprawdę rekreacyjnie 60-65%HRmax, albo w ogóle odpuścić sobie jazdę. Ale jeśli nie masz pulsometr, to musisz się wsłuchać w swój organizm, czujesz zmęczenie w nogach dzień po ostrym treningu, to odpuszczasz sobie jazdę następnego dnia, albo robisz taką rekreacyjną jazdę, jedziesz na tyle wolno, żeby móc spokojnie z kimś rozmawiać, to pobudza układ krążeniowy do szybszej regeneracji, tylko taka jazda powinna trwać koło powiedzmy godzinki.
To są moje sposoby na regenerację i sprawdzanie czy organizm zdążył odpocząć po treningu.

#12 MLODYTYCHY

MLODYTYCHY
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądTychy

Napisano 08 czerwiec 2012 - 09:05

Dieta hmmm w sumie to żadna dieta po prostu staram się jeść dużo i zdrowo. Czy jem w trakcie treningu niekiedy zrobię sobie na szybo jakąś kanapkę zawinę w folie i do kieszonki z tyłu do tego banan czy jakiś owoc i tyle ale to nie zawsze, do tego jeszcze w bidonie 0,5 litra wody z sokiem i to wszystko.

Dodaj odpowiedź