Trochę mnie nie było na forum, a postanowiłem "pochwalić" się swoim niedawnym nabytkiem 8-)
Chciałem to zrobić w naszych rowerach, ale widzę, że zasady się zmieniły, więc zakładam ten wątek. Rower to szosa Battaglin; model prawdopodobnie Outrageous lub World Champion 87 - to tylko moje domysły, wywnioskowane na podstawie porównywania zdjęć oryginalnych modeli z lakierem znajdującym się pod obecną, fioletowo-metaliczną warstwą. Lakier odpadł w niektórych miejscach na ramie i widać prześwity innych kolorów.
Rama zbudowana zapewne na rurkach cro-mo Columbusa, nie wiem dokładnie, czy SLX czy inna seria. Bardzo lekka, zwarta i sztywna konstrukcja. Sprzęt jest mieszanych grup:
Rama - rozmiar 55
Koło przód - jakiś Remerx na piaście Shimano 600, obręcz niedługo do wymiany;
Koło tył - obręcz N/N na piaście Shimano 600, kaseta Shimano 7 trybów;
Opony - (chwilowo, nieco za grube) Maxxis Detonator 28;
Łańcuch - Sachs;
Korby - Shimano RX100;
Pedała - Shimano PD-M515
Przerzutka przód - Shimano RX100;
Przerzutka tył - Shimano RX100;
Manetki - Shimano RX100;
Stery - Shimano 105;
Kierownica - 3TTT;
Mostek - 3TTT sygnowany marką Rossin;
Szczęki hamulcowe - Shimano 105;
Klamki hamulcowe - Shimano Exage Motion;
Suport - Shimano na kwadrat;
Sztyca - Campagnolo ;
Siodło - San Marco Rolls.
Zdjęcia:

Tu jedna z wad, która jest do naprawy - nieco wykrzywiony hak:

Resztę zdjęć można oglądać w galerii na Flickr
Planuję w przyszłości odmalować ramę oraz dorobić oryginalne naklejki.
Być może zmienię osprzęt na całą grupę 600, ale to w jeszcze dalszej przyszłości ;-)
Pomimo wieku ramy, komponentów i nieco skrzywionego haka, jeździ się prosto i znakomicie. Testowałem rower na oponkach 20, po różnych dziurach - przy mojej wadze, byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Obecnie szukam opon 23, a najlepiej 25, bo przy obecnych 28kach jest zbyt mały prześwit między oponą a przednią szczęką hamulca. Niedługo wymieniam kółka na klasyczny komplet Wolber Gentleman 81 Super Champion, na piastach Shimano 105 Golden Arrow. Problemem jest dobór kasety, bo na tych kołach mam zakręcone 6, a potrzebuję 8 do tylnej przerzutki. Da się to jakoś rozwiązać?
Zapraszam do postowania :->
Pozdrawiam :-)
Zdjęcia / Photos - Wszystkie Prawa Zastrzeżone / All Rights Reserved ;-)