Klasyk vs standard szosa
Napisano 13 czerwiec 2012 - 21:51
Tak sobie czasami ogladam klasyki i przyznam, ze zaczynaja mi sie podobac.
Nie okreslilbym tego jako problem, raczej zapytanie.
Z klasykami, starszymi szosami nie mialem do czynienia, no moze w wieku mlodzienczym, w ktorym wiele rzeczy przechodzi w niepamiec.
Zatem, ze ostatni rower poskladalem jakies rok temu, kreci mnie na cos nowego.
A ze szosa wciagnela mnie dosc powaznie, od powstania mojego canyona, mysle o czyms ala szosowym. Poczatkowo myslalem o ostrym ale, ze jak to mowia, mam juz z gorki.... pozostane przy szosie.
W czym rzecz, mam drugi rower szosowy, ktory nota bene w ostatnim roku przejechal w realu mniej niz 200km, plus pare wiecej na trenazerze. Poza tym wisi na scianie i sie kurzy. Stwierdzilem, ze jestem malo emocjonalnie z nim zwiazany.
To o czym mysle mialoby sluzyc na codzien i w okresie angielskiej zimiy (polska pozna jesien), a co najwazniejsze wzbudzic nowa zajawke, czyli cos na co patrzy sie z usmiechem i kombinuje co tu zmienic, ulepszyc itp...wiecie o czym mowie.....?
Ok, konkrety:
Z jaka waga musze sie zmierzyc skladajac klasyka, na klasycznych lub nowo-klasycznych komponentach, patrzac caly czas na skale?
Jak jezdzi sie na takim rowerze, w porownaniu do karbonowych, dzisiejszych lajtowych rozwiazan? Czy bede umial przepchnac korby...? ;-)
Czy klasyk to tylko "polerka", czy jednak moze byc uzytkowym, treningowym rowerem?
Co do pierwszego, nie mam watpliwosci, ze mi sie to spodoga, a co z reszta...?
Sorry, za przydlugi wstep. Staram sie sprecyzowac, to co chodzi mi po glowie.
Gosc_sebreef_*
Napisano 13 czerwiec 2012 - 22:23
Pozdrawiam
seb
Napisano 13 czerwiec 2012 - 22:24
A nie masz tam u siebie jakich producentów hand made ??, fotki, galerie ....
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 13 czerwiec 2012 - 22:54

Niemniej za kazde przemyslenia bede wdzieczny.
Sam nie wie, czy mialaby to byc kalsyczna szosa, czy klasyczna rama z nowymi rozwiazaniami. A moze nowa stylizowana na stara?
W mojej wizji sa: klasyczny ksztalt ramy, polerowane komponenty i siodlo brooksa ;-)
... i jakos korci mnie na cos karbonowego... ale to moze cos z czego, w tym wypadku, powinienem sie wyleczyc.
Swego czasu myslalem o tytanowo-karbonowej ramie paduano ale byloby to zabojstwo dla canyona, ktorego mam plany ulepszyc. Nie chce budowac konkurencji dla obecnego roweru. Raczej korci mnie aby sprobowac czegos nowego.
Napisano 13 czerwiec 2012 - 23:14
Jeśli chodzi o klasyczne, oldskulowe ramy to polecam zapoznać się z tym linkiem:
http://equusbicycle....lumbuschart.htm
Co raz więcej ludzi przerabia temat rowerów szosowych w kolejności stal->aluminium->karbon->stal.
Napisano 13 czerwiec 2012 - 23:46
Co do ostatniego stwierdzenia, nie zamienie mojego sciaganta na zadne inne materialy.
Te 5.6kg jednak robi roznice.
O matko, to mnie teraz powaznie przestraszyles z ta w miare lekka waga... 2,5kg... a gdzie reszta...?
No nic klasyk, polerka i brooks... to musze sobie wbic w lepetyne i tymi kategoriami myslec, co po paru latach karonowej anoreksji moze nie byc latwe :-x
sebreef z tymi dziewczynami zaczynasz mnie przekonywac, to naprawde dziala :?: :mrgreen:
Napisano 14 czerwiec 2012 - 00:03
Gosc_sebreef_*
Napisano 14 czerwiec 2012 - 06:57
Pozdrawiam
seb
Napisano 14 czerwiec 2012 - 07:22
Sam polecam ostatnie włoskie ramy na mufach, z czasów przed alu. Mam Bianchi, dość niski model, które ma geometrię zwartą, kąty wspaniałe, rocznikowo chyba 92-93, z bajerów wewnętrzne prowadzenie kabla i pionowe haki.... Ramy naprawdę starsze mogą samą geometrią być lekko rozlazłe, trochę jak krążownik, widelce szykowane pod bruk pięknie tłumią ale dają uczucie wiotkości, a czasem jak są zajechane to jakby cały rower się giął w sprincie....Ogólnie stare jest fajne, ale trzeba dobrze trafić

Napisano 14 czerwiec 2012 - 08:50
http://www.rowery-se...czestochowa.pl/
Właściciel jest w stanie z całej Europy i nie tylko uzyskać nietypowe i zabytkowe części, więc myślę, że coś dla Ciebie.
Napisano 14 czerwiec 2012 - 13:21
Jeżdżę na co dzień ostrym, jednak po głowie chodzi mi szosa, na weekendy, jakieś dłuższe trasy 100-200km, nie ukrywam, że na początku chciałbym coś taniego, a szosa na alu ramie, z klamkomanetkami, napędem 7x2 to podobny koszt co stalowa szoska z lat 80 z manetkami w ramie, co mi się nie widzi... Koszt ok 400zł więc cena kusi (nie, nie w Polsce).
Napisano 15 czerwiec 2012 - 13:45
Napisano 15 czerwiec 2012 - 15:06
http://icarusframes.com/
Napisano 15 czerwiec 2012 - 18:34
Choc przyznam, jak zobaczylem cene to malo mnie z fotela nie zrzucilo.
Ale trzeba przyznac, ze wyglada oblednie, wlasnie o takie cos mi chodzi.
Szczerze mowiac, to widzac kiedys ta rame, nie zdajac sobie sprawy co i za ile, zaczalem bardziej o czyms takim myslec.
Spodziewalem sie, ze to bedzie mniej kosztowna sprawa :-?
Napisano 15 czerwiec 2012 - 21:14
pozdr.
Gosc_sebreef_*
Napisano 15 czerwiec 2012 - 23:16
Pozdrawiam
seb
Napisano 17 czerwiec 2012 - 11:27
Napisano 17 czerwiec 2012 - 12:00
Kazdy ma tam swoje wyobrazenie, zrozumienie czym jest karbon, stal, alu. A jak ktos ma niedobor wiedzy, to prosze poczytac tu i tam ;-)
Tu nie rozprawiamy o materialach, tylko o koncepcji klasycznej (klasyczno-nowej) szosy, w kontekscie tej nowoczesnej. Ze zdecydowanym naciskiem na pomysly w tej klasycznej czesci.
Jeszcze raz podkresle, to o czym mysle, w zaden sposob nie bedzie zamiennikiem mojego karbonowego przecinaka :!: wiec rozwazania typu karbon vs stal, mozemy pominac.
Ma to byc cieszacy oko blink, ktorym mozna wyskoczyc poza miasto, do pracy, potrenowac w zimie i wrzucic na trenazer :->
Nie ukrywam, ze ten blink jest najwazniejszy :-P
Czyli chromy, pikne mufy, pelen jarmark :mrgreen:
Siedze przed kompem, po wypadku mam troche wiecej czasu, i ogladam rozne strony z klasykami i tymi nowymi klasykami. Pikne to wszystko tylko czemu takie drogie :shock:
Wypatrzylem fajne ramki de rosy Nuovo Classico ale znowu, cena jak colnago master!
Spedzilem pare godzin na sledzeniu wyrobow Rychtarskiego, przyznam, ze ciekawe.
Jak to jes u niego z tymi detalami, nie ukrywam, ze colnagowski master jest dla mnie wzorem, szczegolnie chromowany prosty widel. O matko, chyba majac cos takiego mialbym spore problemy z decyzja czy wsadzic to do roweru czy w ramke i na sciane...
Jest w stanie cos w ten desen wystrugac? Jak z jakoscia?
Dodaj odpowiedź