Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomoc w doborze napedu Bianchi

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 czerwiec 2012 - 15:34

Witam !

Po miejskim Bianchi i MTB Bianchi przyszedl czas na szosowy Bianchi.

Rama w drodze : Bianchi C2C Centrostrade bialo-czerwony 55.

Budowa bedzie przebiegala raczej stopniowo ( mam pilniejsze wydatki i 2 rowery ), wiec moge sie zastanawiac na spokojnie. Czyli meczyc sie z wyborem :)

Dlatego potrzebuje porady w kwestiach :

1. Naped

a. Campagnolo Veloce/ Athena
b. Sram Apex/Rival

2. Kola

a. Campagnolo Scirocco
b. Campagnolo Khamsin
c. Easton EA 70
d. Fulcrum Racing 5/7
e. Mavic Cosmic

Mostek+ kierownica juz wybrane ( Deda Zero 100 + Deda Zero 1 ).

Siodelko to na 99% Fizik Arione CX.

I teraz skad dylemat :

Rower chcé utrzymac w bialej kolorystyce tak daleko jak to mozliwe. Beda jedynie niewielkie czerwone akcenty ( grip na klamkomanetkach, okablowanie ... )

Myslalem, ze "zbuduje" klasyczny "wloski" rower, ale duzo bardziej "lezy" mi zmiana biegow Sram niz 2 dzwigienki Campagnolo, choc nie twierdze, ze sie nie przyzwyczaje...

Calosc osprzetu chce utrzymac w bialym kolorze.

Waga nie jest szczegolnym kryterium ( waze 100 ) , raczej solidnosc i bezawaryjnosc przy umiarkowanej wadze. Na zawodach startowal nie bede ( troche za duzo rekonstrukcji kolana w ostatnich latach ) , rower czysto treningowo-rekreacyjny. Na lato. Na zime mam MTB ( ktore teraz smiga na Panaracer Rimbo PT :) )

Szukalem watkow o SRAM na forum , ale marka jakby nie w "mainstream'ie" :-o . Na MTB mam wszystko Shimano Deore i wyzej. Jakos mnie nie zachwyca. Dlatego rozwazam Sram i Campagnolo. Idea jest tez taka, ze gdyby to byl Sram i okazal sie OK, wtedy za jakis rok, dwa na MTB przyjdzie cala grupa Sram...

Na razie sie miotam ;)

Wdzieczny jestem za wszelkie uwagi, porady , doswiadczenia. W koncu 1y raz skladam "kolarzowke".... Z MTB jakies doswiadczenia juz mam... Np unikac Fulcrum Red Metal ... :(

pzdr

Piotr

#2 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 22 czerwiec 2012 - 19:10

Campa będzie najlepiej pasowała "kulturowo" , do zmiany się przyzwyczaisz.

#3 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:11

Mam 2 sklepy Bianchi niedaleko :

Tiagra, Sora, 105, Ultegra, Veloce - to wszystko widzialem zamontowane na Bianchi ...

Przewazyla cena i serwis Campi 6 km od domu .

No wiec bedzie "coolturowo".

"Kolarzowka" bedzie wygladala tak :

Rama: Bianchi 928 Centrostrade Monoque Carbon K-vid rozmiar 52 (1080g)
Widelec Bianchi Alu-carbon K-vid
Stery FSA zintegrowane, serwisowalne
Naped i hamulce : Campagnolo Veloce black compact 11-25
Kola: Campagnolo Vento Reaction
Opony : Vittoria Rubino, biala
Siodlo : Fizik Allante Delta red-white
Sztyca : FSA carbon "Reparto Corse"
Mostek : Deda Zero 1 110 mm
Kierownica : Deda Campione carbon 43 cm
Koszyki na bidony : Elite Custom Race red-white
Owijka Fizik Microtex biala lub czerwona ( zobacze co "ladniej" )

Poogladalem rozne kombinacje kolorystyczne i caly bialy wygladal dosc "mdlo" :(

Do rozwiazania zostaly pedaly. Mam na MTB Deore XT spd/platformy i chcialbym na tych samych butach tez na szosowym jezdzic ...

Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie .... o pedalach na spd do szosowki ???

Zeby bylo smiesznie, to mam tylko kierownice :):):) reszta we wladaniu kurierow ....

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:47

Nie rob siary, ze sie tak wyraze. Rower szosowy to i kup do tego stworzone buty i pedaly.

#5 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:56

Nie rozumiem dlaczego mialaby byc to "siara" .

Dla mnie siara to cos ukrasc, oszukac kogos, nie ustapic miejsca staruszce lub ciezarnej...

To jest obciach .

A daj mi jakis logiczny i rzetelny powod , dla ktorego mam dublowac b. wygodne buty za 250 euro . Bo ja takiego nie widze ... Zwlaszcza, ze w butach , ktore mam moge swobodnie chodzic.

Moze biby i jerseye tez mam miec osobne ? A rekawiczki ? A bidon ? A kask ?

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 czerwiec 2012 - 22:36

Logiczny i rzetelny, to juz Ci podalem.
A dla mnie siara jest kupowanie markowego, wcale nie taniego roweru i zalowanie na buty szosowe :!:
Znakow zapytania nie skomentuje, bo zakladam, ze Cie troche emocje poniosly.
Tak wszystko w zyciu do siebie przyjmujesz (pytanie retoryczne).

Pozdrawiam i zycze powodzenia w jezdzie na fajnej szosie w wygodnych butach mtb za 250 euro :-P

#7 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 22 czerwiec 2012 - 22:54

Jedz w butach szosowych 100 km, potem spedz na imprezie rowerowej 3-4 godziny chodzac w tych butach. I wroc 100 km.

Wez pod uwage fakt , ze mam kolano po 4 rekonstrukcjach i wiecej srub w nodze, niz ty masz w rowerze. Buty sa kluczowe.

Nie zaluje pieniedzy. Elemet nieistotny. CHCE miec wygodne buty w ktorych moge jezdzic na obu rowerach. Chce moc WYGODNIE chodzic w takich butach. I MAM takie buty. I nie bylo proste je znalezc .

Teraz potrzebuje pedaly do tych butow i roweru szosowego.

I prosze, powstrzymaj sie od komentarzy osobistych. To nieeleganckie.

#8 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwiec 2012 - 13:29

to będzie offtop ale... miałem look keo i zrobiłem to co petri, czyli zamontowalem spd do szosy - za dużo jeżdżę po mieście, za duzo chodze, szkoda mi bloków. kropka. jak chcesz chodzić to możesz miec tylko spd do mtb, bo poniszczysz bloki, a w mtb nie szkoda - to jest dla niektórych kluczowy argument. jak tu jest powód do siary to ok, mnie to rypka.

Petri, niby jest cos takiego, ale w praktyce to się nie sprawdza - są takie shitmanowskie wynalazki jak pedały szosowe na bloki spd, ale w praktyce to chodzi ttylko o wygląf, bo punty podparcia są takie same jak w 520 - czyli na blokach - w spd szosowych chodzi o to że te bloki są bardzo duże i punkt podparcia jest większy ale właśnie poprzez bloki a nie buty. jak chcesz chodzic w tych butach i się nie martwić to bierz jakieś spdy na ktorych lubisz jeździc i tyle.

pozdr.

#9 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 23 czerwiec 2012 - 14:19

@Hrehor Dizieki piekne za podpowiedz !!! W sumie sam zaczalem pomalu do takiego wniosku tez dochodzic... I nawet od wczoraj mam M520 w koszyku w jakims tam sklepie :)

Nie chce "szosowych" z prostego powodu : chlopaki albo woza na plecach trampki, albo zona/ dziewczyna/ kochanka jedzie za nimi autem z rzeczonymi... A tak mam pelny luz.

I moge po fajki do kiosku skoczyc ;)

#10 Hrehor

Hrehor
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwiec 2012 - 15:51

luz - kiedyś tu był przerabiany temat takich pedałów na mtb a'la szosowe - nieopłaca się - w wypadku kiedy chodzisz duzo, jedziesz do kogoś kto nie ma roweru i idziecie na miasto, to w takich mozesz śmiało brać takie 520.

cya.

#11 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 23 czerwiec 2012 - 16:13

Ja czesciej schodze z roweru bo "umieram" :oops: 3,5 roku w szpitalach, na rehabilitacjach i z noga do gory :evil:

Rower to jedyna dostepna mi aktywnosc sportowa ( no , moze jeszcze szachy... ). I szosowe bloki nie wchodza w gre glownie ze wzgledu na pozycje stopy na ziemi, jak i komfortowe "awaryjne" podparcie sie/ zejscie z roweru. Plus to , ze na miejscowych rajdach dla amatorow i jezdzi sie i sie lazi .

Ostatnio przyjechal nawet ( na Bianchi ) minister spraw zagranicznych Finlandii :):):) i bez stada ochroniarzy, bez paniki... inny swiat . Nawet pyknalem mu fote.

Facet jest zapalonym triatlonista.

Teraz mam w MTB pedaly M785 (chyba) : spd/platforma - potrzebwalem na poczatek platforme . Personalne uwarunkowania kolanowe.

Na "kolarzowke" ( jak ja lubie to slowo :) ) chce jakies mniejsze pedaly i stad pomysl z 520. Jak sie nie sprawdza to za czas jakis przyjda nowe.

Tak czy inaczej wszystko juz kupilem. Czekam na dostawy.

Trzeba bylo kupic akwarium. Taniej. I z domu nie trzeba wychodzic :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS mam "przerabane", bo mieszkam pomiedzy "gorami" i woda . Gdzie sie nie rusze, najpierw mam 2 km pod gore. I to tak solidnie pod gore . Samochody max na 2 biegu ;) I potem w dol. Zeby wrocic , na koncu mam w dol, ale przedtem i tak musze wjechac na ta gore....

#12 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 czerwiec 2012 - 14:01

Wszystkie czesci beda za ok 1-2 tygodnie, wtedy zloze i pokaze. Moze nawet zwaze :)

Temat mozna zamknac.

#13 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 24 czerwiec 2012 - 20:39

Siara byla bardziej prowokacyjna niz celowa.
Trzeba bylo od razu pisac o osobistych okolicznosciach, a nie zasiewac kolejny zamet na forum szosowym z butami mtb ;-)
Pojawiaja sie takie tematy ale ich zdecydowana wiekszosc to budzetowe rozwiazania, gdzie ludzie po prostu nie maja kasy na to i tamto. Lub zaczynaja przygode z szosa myslac, ze mtb buty beda jak najbardziej odpowiednie.
Stad moj komentarz. A ze buty i bloki szosowe do jazdy na szosie sa najbardziej efektywne, to tu nikogo nie trzeba przekonywac. Zabraklo odrobiny wyjasnienia na poczatku.

Nie omieszkaj zamiescic roweru, jak sie pojawi, w naszych rowerach, bo rama jest naprawde ladna.

#14 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 czerwiec 2012 - 21:41

Centrostrade to jedna z ladniejszych ram zrobionych kiedykolwiek . Zobaczylem na zywo kilka tygodni temu i zakochalem sie od pierwszego wejrzenia :)

I to jeszcze stosunkowo rzadko spotykane bialo-czerowne .

A nie planowalem roweru szosowego. Nie robie dramatycznej ilosci km itd. Staram sie rozruszac miesnie po dlugiej przerwie.

Ale znalazlem rame, i powstala idea zbudowania klasycznego "makaroniarza".

Na razie mam mieski Bianchi Spillo i Kuma 5300. Choc z Kumy to tylko rama zostala : reszta zmieniona .

Jak poprzychodza czesci zamieszcze zdjecia ( w koncu zawodowo fotograf jestem ;)

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#15 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:39

No i D..A.... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Rama przyszla peknieta... W ogole zamiast "fabrycznie nowa" to "z z rozbiorki roweru", byc moze fabrycznie nowego, choc mam watpliwosci np. inny kolor widelca.

Na plus zaliczyc, ze zwrot bezproblemowy, obsluga mila i o dziwo ( jak na Wlochow ) mowiaca po angielsku... Duza firma, ktos "dal ciala" , celowo lub nie - to juz niewazne.

Rama oddana, kasa zwrocona. WSZYSTKO INNE ZAMOWIONE JUZ KURIERZY PRZYWOZA....

Po rozmowach z kilkoma gosciami ( amatorzy, triatlonisci, pol-zawodowcy ) i gosciem, ktory serwisuje Bianchi od 35 ponad lat , zdecydowalem sie na 2gi wariant : rama aluminiowa.

Mialem do wyboru Orbea Aqua i Bianchi ViaNirone 7 . Wzialem Bianchi. Z Orbea mialem klopot z rozmiarem i kolorem... .

I zamiast "bialasa" bedzie "czarnuch" ( bez podtekstow rasistowskich , auto tez mam czarne, i tak je nazywam ) .

Ale, ze kupilem caly rower (!!!SIC!!!) , bede mial troche "gratow" do opchniecia , ale to jak nazbieram postow ... :oops:

Na razie wszystko ladnie zdemontowane lezy sobie w kartonie...

czyli rower bedzie mial tak :

Rama: Bianchi Via Nirone 7 black & white, 55cm
Widelec Bianchi Alu-carbon K-vid
Stery :
Naped i hamulce : Campagnolo Veloce black compact 11-25
Kola: Campagnolo Vento Reaction
Opony : Vittoria Rubino, biala
Siodlo : Fizik Allante Delta red-white
Sztyca : FSA carbon "Reparto Corse"
Mostek : Deda Zero 1 110 mm
Kierownica : Deda Campione carbon 43 cm
Koszyki na bidony : Elite Custom Race "Italia"
Owijka Fizik Microtex biala lub czerwona ( zobacze co "ladniej" )

Za kilka dni bedzie w dziale "nasze rowery" z ladnymi fotami :mrgreen:

#16 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 czerwiec 2012 - 08:04

ja używam takie pedałki do szosy , ze względu właśnie na codzienne jazdy raz na mtb , raz na szose a buty do tyrania mam mtb , ale niestety już takich dawno nie produkują, ale jakby gdzieś znalazł przez przypadek to dobre rozwiązanie .
Dołączona grafika Dołączona grafika

a tak to 520 - 600 to pedałki typowo Touring and sport cycling bardzo dobre .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#17 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 08 lipiec 2012 - 20:38

Rower zlozony - mozna zobaczyc fotki w "Nasze rowery" :)

Dodaj odpowiedź