luźna nitonakrętka do mocowania koszyka
Posted 17 June 2012 - 22:26
W rurze podsiodłowej mam luźną górną nitonakrętkę (tak to się chyba nazywa) do mocowania koszyka pod bidon. Luz jest minimalny, bardzo delikatny, ale już przy niewielkich drganiach słychać brzęczenie, niezależnie czy bidon pełny, czy pusty. Luz jest niezależny od siły wkręcenia śruby mocującej bidon. Rama aluminiowa.
Miał ktoś może taki problem? Z upierdliwym brzęczeniem można żyć, ale nie chciał bym kiedyś zgubić bidon i zostać z dziurą w ramie.
Jakieś pomysły? Klej jakiś? Czy może temat olać i się nie przejmować bo nie masz szans, żeby się coś bardziej uszkodziło?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Posted 17 June 2012 - 22:49
Zrobi takie niebieskie coś na gwincie i będzie działało jak nakrętka z teflonem. Nie będzie sie odkręcać ani latać luzem i brzęczeć.
Każdy inny anaerobowy do gwintów też będzie ok. Link to tylko przykład.
Gosc_marvelo_*
Posted 18 June 2012 - 00:52
Posted 18 June 2012 - 08:00
mozesz jeszcze użyć jakiś mocny klej do gwintów ale po wciśnięciu musisz do mocno docisnąć by ładnie zasechł.
albo rozwierć i wsadź nową ....
www.facebook.com/strato.bike
Posted 18 June 2012 - 09:01
Posted 18 June 2012 - 09:04
http://allegro.pl/jo...2376203700.html
Tylko trzeba wybrać taką (nitownice) , zeby nakretka jaka potrzebujesz pasowała i byla taka sama jak poprzednia zeby nic nie rozwiercac i kombinowac.
PS.
najkorzystniej było by udać się do kogoś , kto ma taką nitownice . (jakis warsztat samochodowy czy coś) wtedy za taki nicik zapłacisz z piątaka i masz problem z głowy .
Gosc_cookie_*
Posted 19 June 2012 - 07:43
Tak: albo zakładasz nitownice do nitonakrętek i ściągasz nitonakrętke mocniej albo stosujesz jak tu już opisano substytut nitownicy w postaci sruby z dystansem/podkładką i nakrętki do ściągniecia/zagniecenia nitu. Jak akurat mam nitownice ale trochę mi nie po drodze do Wrocka;-)Dzięki bardzo wszystkim za rady.
Zawadkaj, Twój sposób brzmi bardzo sensownie. Tak się zastanawiałem czy jest jakiś sposób, żeby nitonakrętkę "ścieśnić". Dzięki bardzo.
Posted 20 June 2012 - 18:05
Działa! Wczoraj wieczorem zrobiłem, nie chciałem za mocno dokręcać. Jak jeszcze jakiś luz się pojawi, to dokręcę mocniej.
Tylko dopiero w piątek lub sobotę będę mógł przetestować w trasie. Chyba specjalnie poszukam jakieś bruki, żeby mnie wytrzęsło dla sprawdzenia, czy się jakiś luz jeszcze nie pojawi.
Jeszcze raz ogromne dzięki. Pozdrawiam.
Posted 10 May 2014 - 10:49
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat.
Ja mam luźną nitonakrętkę ale śruba tak trzyma że kręci się razem z nitonakrętką.
Jak sobie z tym poradzić bez rozwiercania?
czy ktoś miał już taki problem?
Koszyk strasznie brzęczy podczas jazdy, a dokręcić nie można...
z góry dzięki za pomoc