Jump to content

Photo

Canyon Roadlite AL 6.0

67 replies to this topic

#1 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 17 June 2012 - 22:40

Witam. Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej szosówki do kwoty 5000 zł, gdyż do tej pory jeździłem tylko na MTB. Sporo naczytałem się na forum pozytywnych opinii na temat wspomnianego Canyon Roadlite AL 6.0. Czy w ogóle jest sens rozważania innych modeli do tej kwoty, np. Cube Peloton Race, Felt F85 czy Focus Variado 1.0 w porównaniu do Canyona w takiej konfiguracji za 999 euro. Główne przeznaczenie roweru to bardzo częsta jazda, trasy ponad 100 km, drogi w miarę z jak najlepszym asfaltem jak na polskie warunki, o ile to możliwe :-D Jedynym minusem jak dla mnie jest brak możliwości dopasowania "na żywo" roweru, a z tego czytałem kalkulator ze strony Canyona pokazuje różne rozmiary, nie do końca prawdziwe. Ich kalkulator pokazał mi rozmiar L. Chyba, że ktoś może orientuje się jaki rozmiar jest optymalny dla wzrostu 186. Będę wdzięczny za pomoc :-)

#2 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 18 June 2012 - 10:10

Cześć,

Ja przymierzam się do AL 7.0 (mam podobny wzrost do Twojego - 187). Wczoraj wysłałem do nich majla z prośbą o weryfikację wyników kalkulatora (tak samo jak Tobie wyszło mi L).

Jak tylko dostanę od nich jakąś odpowiedź to dam znać na forum.

Pozdrawiam.

#3 qubel

qubel
  • Użytkownik
  • 44 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 June 2012 - 11:12

czesc,
wydaje mi sie ze ilosc opinii i mitow jaka narosla wokol jakoby zlego kalkulatora na stronie canyona jet mocno przesadzona, naprawde uwazacie ze firma ktora zyje ze sprzedazy wysylkowej pozwolilaby sobie aby podstawowe narzedzie do doboru ramy na odleglosc bylo az tak zle? mi wyszlo XS i uwazam ze rama jest idealna. kazdy dobor jest indywidualny i nic nie zastapi osobistej przymiarki, ale nie przesadzalbym ze stwierdzeniami iz TRZEBA brac rame o rozmiar wieksza niz to co pokazuje ich stona, bzdura.

#4 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 18 June 2012 - 11:28

Cześć,

Akurat dla mnie podany rozmiar wydaje się poprawny ale przed kliknięciem Buy wolę się upewnić. Tym bardziej, że ewentualna wymiana jest kłopotliwa i kosztuje kilkaset PLN.

Pozdrawiam

#5 qubel

qubel
  • Użytkownik
  • 44 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 June 2012 - 11:37

wlasnie dlatego to napisalem abys nie do konca obawial sie ich wyliczen, ja przed swoim zamowieniem nasluchalem sie wielu dziwnych rad.

powodzenia!

P.S Rowerek jest super!

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 18 June 2012 - 18:19

Tak z ciekawosci wlasnie sprawdzilem i mi wlasnie podaje bzdurna wielkosc ramy. L z gorna rura 55.4cm, zamiast 58cm!
Mam rowery z takimi wymiarami i 55.4cm jest stanowczo za krotko. Nie wspominam juz o kalkulatorze competitivecyclist.

#7 qubel

qubel
  • Użytkownik
  • 44 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 June 2012 - 19:11

no widzisz a mi pokazalo dobry rozmiar..... Nie ma kalkulatora ktory zawsze i kazdemu idealnie dobierze rozmar ramy, poza tym kazdy ma inne preferencje, jedni wola krotsze ramy i dluzsze mostki inni na odwrot itp. Znam ludzi o moim wzroscie jezdzacych na wiekszych ramach (S-M) i sa zadowoleni a mi jest dobrze na mojej XS-ce.

#8 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 18 June 2012 - 20:48

Mój majl do Canyona:

Dear Canyon,

I would appreciate if you coud advise frame size for Canyon Roadlite 7.0.

I did measurements using your pps tool and the result was L(58cm) with input data
as below (all in cm):

- height - 187
- inseam - 88
- torso length - 68
- shoulder length - 45.5
- arm length -

- weight - 85 kg

I must admit I don't have too much experience and I'm not sure how reliable these
measurements are - I'll appreciate if you could quickly validate them for any
obvious mistakes,

Thank you in advance and best regards
Jarek xxxx

PS: Also, I did measurements according to Competitive Cyclists. Maybe you will
find it somehow useful:

Measurements
-------------------------------------------
Inseam: 88
Trunk: 68
Forearm: 36
Arm: 67
Thigh: 61
Lower Leg: 57
Sternal Notch: 156
Total Body Height: 187

The Competitive Fit (cm)
Seat tube range c-c: 57.0 - 57.5
Seat tube range c-t: 58.8 - 59.3
Top tube length: 56.5 - 56.9
Stem Length: 11.8 - 12.4
BB-Saddle Position: 80.5 - 82.5
Saddle-Handlebar: 55.8 - 56.4
Saddle Setback: 5.7 - 6.1

The Eddy Fit (cm)
Seat tube range c-c: 58.2 - 58.7
Seat tube range c-t: 60.0 - 60.5
Top tube length: 56.5 - 56.9
Stem Length: 10.7 - 11.3
BB-Saddle Position: 79.7 - 81.7
Saddle-Handlebar: 56.6 - 57.2
Saddle Setback: 6.9 - 7.3

The French Fit (cm)
Seat tube range c-c: 59.9 - 60.4
Seat tube range c-t: 61.7 - 62.2
Top tube length: 57.7 - 58.1
Stem Length: 10.9 - 11.5
BB-Saddle Position: 78.0 - 80.0
Saddle-Handlebar: 58.3 - 58.9
Saddle Setback: 6.4 - 6.8

I ich odpowiedź:

Dear Mr xxxx,

thank you for your E-Mail and your interest in our Canyon Roadlite AL 7.0.

The frame size L (58 cm) is perfect for your size and inseam. There seem to be no obvious mistakes, the measured data is conclusive.

I hope I could help you with this E-Mail. If there are any further questions, please contact our service center again.

Kind regards,

Volker Bertram
Service center

Co prawda ni cholery nie mogę przełożyć wyników z Fit Calculatora na geometrię ich ramy (strona http://www.canyon.co...ike.html?b=2500 ) ale myślę, że zaufam im i zamówię rower w tym rozmiarze.

Może ktoś wie, jak czytać tą ich geometrię i jak to porównać z Fit Calc?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam

#9 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 18 June 2012 - 21:19

L bedzie dobra, chociaz na XL moze byc nieco wygodniej. Zobacz na Top tube length w French Fit.
Miescisz sie pomiedzy tymi rozmiarami, blizej jest do XL.

Ja mialem niemal identyczna sytuacje, z tym ze w wyzszych rozmiarach. Roznice mm wiekszej i mniejszej ramy i rekomendowanej dlugosci gornej rury, mialem takie same.
Zdecydowalem sie na wieksza rame. Jezdzi mi sie na niej super, jest mega wygodna.

Niemniej z obu rozmiarow powinienes byc zadowolony.

#10 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 18 June 2012 - 21:36

Dziękuję. Złozyłem ofertę odkrywając z radością, że rowerek w tym rozmiarze jest dzisiaj dostępny od ręki (a jeszcze w sobotę wg. informacji na stronie trzeba było na niego czekać 3 tygodnie).

Do tego skorzystałem z łączonej oferty i za 89.95 Eur (385 PLN) kupiłem pedały Look Keo 2 Max. Lepszej ceny nie znalazłem ani na allegro ani w wyszukiwarkach.

Pozdrawiam i obgryzam paznokcie czekając na dostawę :)

#11 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 19 June 2012 - 09:40

Gratuluje zamowienia, pozostaje tylko czekac na wrazenia z pierwszej jazdy :-D Ja tez raczej zdecyduje sie na L, wymiary mamy prawie takie same. Jeszcze jedna kwestia, gdyz nie mialem okazji do tej pory zamiawiac z zagranicznych stron. Jak wyglada system platnosci?

#12 camilsoze

camilsoze
  • Użytkownik
  • 38 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2012 - 11:12

No widzicie, co wymiary i co model roweru to inaczej. Ja startowalem do roweru Ultimate Al, ktory ma troszke inne geometrie niz roadlite. I tak wygladala moja rozmowa z Canyonem. Sami przyznali ze ich PPS nie dzialal dobrze. I sugerowano mi L a nawet XL.

Competitive Cyclists sugerowal mi tez rame mniejsza ok 55cm top tube, odpowiednik M w Ultimate Al, ale zaufalem panom z Canyona

O to moja rozmowa z nimi:

Please find my measurement:
inseam = 86cm
torso length = 61cm
arm length = 69cm
shoulder width = 48cm
height = 182cm
Thank you for assisting me in frame size finding.

Dear Mr. xxx,

thank you for your e-mail regarding a frame size recommendation.

Thank you for send your measurements.

According to your measurement data, to achieve a competitive and comfortable riding position I would recommend frame size 60(XL). If, however, you would like to ride competitively, then I would recommend frame size 58(L).

The larger frame is the more comfortable frame on long trips.

Thank you for you reply.

So the frame size 56(M) suggested by your PPS onsite system is not correct ?

Dear Mr. xxx,

thank you for your reply.

The recommendation from the website same really to be wrong.
If i take your data and enter them i got frame size 56.
Because of the short inseam compared to your body height.

Adjusted i geht frame size 58 as recommended.

#13 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 19 June 2012 - 12:47

Jak sie dobrze pomierzyles to competitivecycles poda Ci dobre wartosci gornej rury.
Jestem wyzszy o 6cm, dluzsze nogi, tulow i ramiona. Rozmiar gory 585mm. Takze XL to lekka przesada dla Ciebie.
L-ka ma 566mm. Faktycznie, rama moze byc dobra ale w tej gornej granicy akceptowalnosci. I maja racje, bedzie wygodniej. Jaki competitivecyclist podaje Ci wymiar dla French Fit?

#14 camilsoze

camilsoze
  • Użytkownik
  • 38 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2012 - 13:16

Competitive podaje french fit top tube 55.5 - 55.9 takze w miare ok wydaje mi sie.
M'ka ma 549, wiec chyba za krotka. Zawsze mozna centymetr przesunac siodelko, albo zmienic na krotszy mostek. Dobrze mysle?

#15 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 posts
  • SkądWarszaw

Posted 19 June 2012 - 13:22

Jak wyglada system platnosci?

Można płacić kartą albo przelewem. Ja płaciłem kartą.
Po wpisaniu danych karty przy akceptowaniu zamówienia zablokowali mi 0.11 Eur na karcie (chyba, żeby sprawdzić czy podałem prawdziwe dane).

Na razie nie dostałem żadnego majla z potwierdzeniem od żywego człowieka ani nie ściągnęli całek kwoty.

Pozdawiam

#16 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 19 June 2012 - 19:08

To jak przy French Fit masz 559, to przy Competitive i Eddy bedzie jakies 11-15mm krocej. Czyli M.

Jak juz tego nie zrobiles, to pomierz sie kilka razy z czyjas pomoca.

Roznica w rozmiarach to 17mm, niby nie duzo, a jednak sporo. Raczej French Fit, to stosunkowo duza rama.

Mam rower z gorna rura 560mm i wydaje mi sie, ze bylby idealny pod kogos z Twoim wzrostem. Wiec L :mrgreen:
Ale jak pisalem powyzej, zmierz sie dobrze, tak dla pewnosci.

#17 camilsoze

camilsoze
  • Użytkownik
  • 38 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2012 - 19:14

Dzieki za rade. Rower juz przyszedl, nawet zrobilem kilka kilometrow, narazie jest ok. Po MTB i tak jest ciezko sie przestawic. Samym siodelkiem mozna regulowac na poziomie 30mm wiec w razie czego mozna poprawic pozycje

#18 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 19 June 2012 - 19:48

To ja sie tu produkuje, a Ty rower masz juz w domu :evil:
To w koncu jaki rozmiar?

#19 camilsoze

camilsoze
  • Użytkownik
  • 38 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2012 - 20:19

No L. Wysylalem swoja korespondencje z Canyon, a pytam dla potwierdzenia mojej decyzji. Po MTB i tak sie czuje jak gdyby ktos mi rece wyciagal do przodu ale tak to jest jak sie wiele godzin spedza w jednej pozycji to kazdy cm robi roznice

#20 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 19 June 2012 - 20:39

Plus, to co pisalem o French Fit ;-)

Reply to this topic