Skocz do zawartości

Zdjęcie

Canyon Roadlite AL 6.0

67 odpowiedzi w tym temacie

#21 camilsoze

camilsoze
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwiec 2012 - 21:14

Kierowalem sie rowniez porownaniami do feltow i trekow, gdzie rozmiar M (56) oznacza zawsze, ze top tube ma 560mm. W sklepie doradzano mi rozmiar M dlatego pomyslalem ze sugerowany rozmiar L ludzi z Canyona jest rozsadny. Chyba lepiej 1cm za duzo niz za malo.
Zobaczymy jak sie bedzie jezdzic.

#22 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 czerwiec 2012 - 21:23

Chyba lepiej 1cm za duzo niz za malo.

Zgadza sie.

#23 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 21 czerwiec 2012 - 22:47

Jeszcze raz sie pomierzylem przed zlozeniem zamowienia i szczerze mowiac troche zglupialem, bo kalkulator ciagle pokazuje mi rozmiar L, jednak top tube lenght w tym rozmiarze to tylko 554 mm. Przy czym Competetive Cyclist pokazuje mi dla The Competitive Fit 57.6 - 58.0 a dla The French Fit 58.8 - 59.2, wiec bardziej pasowaloby mi XL gdzie top tube lenght to 572, jeszcze napisalem do Canyona zobacze czy cos sensownego mi napisza, bo nie chce odsylac nietrafionego rozmiaru z powrotem do Koblencji :D

#24 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 czerwiec 2012 - 23:16

Od biedy na L-ce tez dasz rade jezdzic, obijajac kolanami o kierownice :mrgreen: Wiekszy komfort bedziesz mial na XL. French Fit to juz bylby trzepak :-D

#25 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2012 - 16:43

a jeśli chodzi o wybór pomiędzy 6.0 a 7.0, czy sądzicie, że warto dopłacać ponad 1000 zł za ultegrę ?

W którym rowerze stosunek ceny/sprzętu jest według Was lepszy?

#26 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 26 czerwiec 2012 - 08:29

Ludzie w Canyonie pewnie mnie znienawidzili za ilość pytań i majli, które do nich wysłałem w sprawie rozmiaru ramy. Ostatecznie podtrzymali opinię, że rozmiar L jest dla mnie najlepszy. A najciekawsze, co napisali o geometrii ramy Roadlite:

Just for my knowledge: in geometry & framesize table I can see

Frame size XS(50cm) S(53cm) M(56cm) L(58cm) XL(60cm) 2XL(63cm) 3XL(66cm)

What is the meaning of size 58cm, which describes frame L? I can't find this number as any parameter describing frame geometry?

Normally, the sizes (50,53 etc.) are measured by the seat tube lenght (for example Ultimate CF, on size 50, the seat tube lenght is 490mm and nearly by 50). But on the Roadlite Series, the geometry has changed, so the head tube grows and the top tube is more sloping, so the seat tube lenght is getting smaller.
But the geometry is all in all the same, so an XS has the same geometry like an bike with the size 50.

Pozdrawiam

#27 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 26 czerwiec 2012 - 11:20

W koncu sie doczekalem na odpowiedz z Canyona i jednak jak sie okazalo polecaja mi zdecydowanie rozmiar L. Oto ich odpowiedz:

We would recommend you the framesize L , too, because it offers you an sport and comfortable sitting position.
An XL Frame would be to large for you, so you would sit to much stretched and you can get hurts in your wrists and elbows.
I´m 1,84m with 91cm inseam lenght (very large) and the framesize L is perfect for me.

Mam nadzieje, ze wiedza co pisza i proponuja kupujacym :)

#28 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2012 - 16:27

ja dzisiaj zgłupiałem.

Byłem już pewien rozmiaru M (56cm) przy wzroście 177cm.

Będąc jednak przy sklepie gdzie mają cannondale, stwierdziłem, że przymierze 54cm ( Roadlite w rozmiarze M(56) ma rurę podsiodłową 542mm.

Rezultat jest taki, że w cannondale twierdzą, że 52cm jest odpowiednie a 54 rzeczywiście miałem wysoko w kroku :)

#29 Pupgo

Pupgo
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądLegnica

Napisano 26 czerwiec 2012 - 22:26

Witam. Mi według wyliczeń ich kalkulatora wychodzi XS (50). Obserwuję na aukcji rozmiar S (53). Zastanawiam się który będzie lepszy przy wzroście 1,73 cm i długości nogi 77 cm?

#30 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 czerwiec 2012 - 23:05

Panowie ile razy mozna walkowac to samo...???
Rama to dlugosc gornej rury, a nie podsiodlowki. Ta pierwsza, dla roznych producentow bedzie sie zmieniac przy takim samym podawanym rozmiarze.
Wiec sie nie ma co dziwic, ze komus bedzie pasowal np. rozmiar 56 danego producenta, a geometria innego bedzie wskazywac na 58. Jesli w obu przypadkach mamy do czynienai z ta sama dlugoscia top tube length, to obie ramy beda dobre. Roznica bedzie taka, ze w jednej sztyca bedzie wysunieta wiecej, a w drugiej mniej.
Krotkie ramy, do ktorych zalicza sie Canyon, beda rozmiarowo zawsze wieksze od innych producentow, przy tej samej dlugosci top tube. Czasami roznica jest wieksza niz skok pomiedzy dwoma rozmiarami.

#31 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 02 lipiec 2012 - 14:34

Panowie z Canyona trochę wystawiają moją cierpliwość na próbę (żeby nie powiedzieć, że robią mnie w balona). Mimo, że w chwili złożenia zamówienia (dwa tygodnie temu) rower był "on stock" a wysyłka już potwierdzona na koniec minionego tygodnia, to dzisiaj dostałem informację, że na dostawę będę mógł liczyć najwcześniej w połowie lipca. Podobno nie ma kaset 11-25 (11-28 dostępne są od ręki). W sumie to teraz nie zależy mi na szybkiej dostawie bo wyjeżdzam na dwa tygodnie ale niesmak pozostał.

Pozdrawiam.

#32 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 02 lipiec 2012 - 20:50

to w sumie i tak masz lepiej ode mnie, ja w momencie zamowienia mialem CW 32 :-) wiec sie troche naczekam, mam nadzieje ze nie przesuna mi terminu jak Tobie, bo tak to do zimy nie dostane :mrgreen:

#33 martinelli

martinelli
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipiec 2012 - 18:09

dziwna sprawa z tą dostepnością na stronie canyona.
np. o 10 rano dany model i rozmiar jest dostępny od ręki, a godzinie 12 trzeba już by bylo czekać 5 czy nawet 7 tygodni...

#34 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 20 lipiec 2012 - 06:02

Wczoraj wróciłem z wyjazdu, odebrałem przesyłkę i poskładalem RL 7.0. Więcej w wątku http://www.forumszos...ic.php?p=213123

Pozdrawiam

#35 verkotti

verkotti
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpień 2012 - 08:50

Witam. Pytanie do osób, które kupiły i już użytkują rower Canyona - odpowiada Wam rozmiar wyliczony w kalkulatorze lub doradzony przez ludzi z Canyona? Wszysto jest ok czy może dzisiaj wybralibyście rower w innym rozmiarze? Pytam bo sam chcę kupić Roadlite AL 7.0 i wiadomo jak to jest ;) Dla moich wymiarów wychodzi M(56) (zarówno z kalkulatora jak i proponowany bezpośrednio przez człowieka z Koblenz). No ale nigdy nie zawadzi zapytać użytkownika końcowego :)
Pozdrawiam
verkotti

Moje pomiary
height - 181 cm
weight - 79 kg
inseam - 86 cm
torso length - 64 cm
shoulder width - 48 cm
arm length - 65 cm

#36 qubel

qubel
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 sierpień 2012 - 10:03

Hej

Mi pasuje i nawet pisalem o tym wielokrotnie, przekonujac, ze ich kalkulator nie jest tak zly jak sie ogolnie twierdzi. Ja jezdze na rozmiarze XS, jedyne co to zmienilem mostek z fabrycznego 80mm na 110mm i jest git.

#37 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 406 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 03 sierpień 2012 - 10:07

Tak samo u mnie - zachowywałem się jak upierdliwiec pytając ich o potwierdzenie a oni ze stoickim spokojem mówili, "ja, herr hartman. Das is ideal". Po pierwszej jeździe przekonałem się, że mieli rację. Chociaż muszę przyznać, że jak zoabczyłem po wyjęciu z pudła jaka ta rama jest "miniaturowa" to trochę się przestraszyłem. Ale po zmontowaniu i przejażdzce jest gites.

Pozdrwawiam

#38 verkotti

verkotti
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpień 2012 - 11:07

Super. Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie nie pozostaje nic innego jak składać zamówienie.

pozdrawiam
verkotti

#39 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 03 sierpień 2012 - 13:10

U mnie z kalkulatora cały czas wychodziło L. Potem miałem rozmowę telefoniczną z Canyonem i potwierdzili moje obawy, że powinno być XL, gdyż ich rozmiarówka jest zaniżona. A rozmiar XL idealnie wpasowuje się w wyniki jakie mi wyszły chociażby w kalkulatorze z Competitive Cycylist. Sprzęt będzie w przyszłym tygodniu, więc będę mógł powiedzieć na 100% czy jest idealna.

#40 qubel

qubel
  • Użytkownik
  • 44 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 sierpień 2012 - 13:39

to ciekawe ze jedym mowia ze ich kalulator liczy ok a innym (np. Tobie) ze rozmiarowka jest zanizona...

Dodaj odpowiedź