Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opona krzywo leży na obręczy

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 27 czerwiec 2012 - 16:57

Witam, dzisiaj czyściłem sobie swój rower (tak swoją drogą już 3 raz bez jakiejkolwiek jazdy) i zauważyłem, że jeden bok opony na długości ok. 10 cm jest głębiej w obręczy niż cała reszta analogicznie z drugiej strony opona jest płycej co powoduję, że opona bardzo bije w górę i w dół oraz sam bieżnik na boki.
Co może być przyczyną tego zjawiska i jak się go pozbyć? Próbowałem już odginać oponę, spuszczałem powietrze pompowałem jeszcze raz, innym razem podczas pompowania starałem się odciągnąć oponę do prawidłowej pozycji jednak nic nie skutkowało.

Poniżej załączam filmik na którym niestety mało co widać, bo nie mam czym nagrać jednak da się zaobserwować mocne bicie góra dół.
YouTube

#2 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 27 czerwiec 2012 - 18:48

posmaruj olejem krawędź opony i napompuj, przy 3bar+ powinno byc slychac jak opona wyskoczy ;d

#3 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 19:09

Przy pompowaniu slychac jak opona sie uklada tylko nie cala. Jutro podesle film nagrany w 1080p wiec bedzie wszystko widac

#4 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 27 czerwiec 2012 - 19:33

po co film? zrob to co mowilem......

#5 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 postów
  • SkądKoźle/Opolskie

Napisano 27 czerwiec 2012 - 19:36

mi też bije lecz lekko tylko ;-) Zazwyczaj w rowerach bicie odbywa się w okolicach wentylu :lol:

#6 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:08

Sprawdź czy może dętki nie przyciąłeś oponą. Ja zawsze po wymianie dętki, ale przed napompowaniem ściskam oponę, tak, żeby odeszła od rantu ( przy okazji sprawdzasz czy etni nie ścisnąłeś oponą ) - i tak na całej długości. Usuwałem tak bicia nawet jak dętka nie była przycięta.

#7 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:25

jak nie wyskoczy to spuść powietrze i znowu napompuj. Po kilku takich próbach powinna wyskoczyć.

#8 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:26

Ugniatam, przygniatam, smaruje, pompuje i nic nie pomaga, a bicie jest duze.

#9 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:32

A zdejmij oponę i załóż na tą samą obręcz, ale tak, żeby miejsce bicia opony było w innym miejscu na obręczy. Dowiesz się czy to wina opony, czy może kanał w obręczy jest czymś zapchany. To opona z wyższej półki ? Jest opcja, że to opona jest krzywo zrobiona. Albo po prostu masz wgniecioną obręcz ( sprawdź jak będziesz zdejmował oponę ).

#10 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 28 czerwiec 2012 - 08:16

Zgaduje, że stosunek rozmiaru obręczy do opony jest dosyć duży(np 15/23), bo ja tak miałem w swoim przypadku. Zakładając, że opona/obręcz są równe to nie możliwe jest żeby po nasmarowaniu opony w miejscu gdzie styka się z obręczą opona nie chciała wyskoczyć.

#11 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:07

jesli bije w okolicach wentyla to przed pompowaniem wcisnij wentyl w obręcz, a nastepnie wyciąg spowrotem tak aby wskoczył nad ranty opony. Dopiero wtedy pompuj.

#12 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:10

Uznając, że wentyl jest na 12 to bije na 3.30

#13 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 02 lipiec 2012 - 17:20

Temat do zamknięcia, wina leżała po stronie opaski. Jakimś cudem podwinęła się i złożyła w 1/3 szerokości powodując podniesienie wszystkiego na tym odcinku.

Dodaj odpowiedź