Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wdzianko na zimę/jesień

• Zamknięty Temat jest zamknięty
462 odpowiedzi w tym temacie

#321 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 listopad 2011 - 17:13

chyba się zdecyduję na zakup polecanych bokserek z windstopperem Crafta, zobaczymy jak to będzie funkcjonować :)

Dzięki za cenną pomoc :)

Jak przetestuję to na pewno podzielę się doświadczeniami.

#322 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopad 2011 - 17:17

maku, faktycznie, Ty pisałeś o dolnych częściach ciała...
Mimo to i tak sądzę, że jeżeli membrana to w jak najbardziej zewnętrznej warstwie. U Ciebie to zapewne druga warstwa, bo pierwsza to gatki z pampersem? Bo jeżeli pierwsza*, to trochę bez sensu, bo wszystkie pozostałe przewiewa i nie spełniają swojej funkcji - czyli nie grzeją.
A swoją szosą zgadzam się, że ceny dobrych spodni zimowych z membraną to prawdziwa abstrakcja! Ale zwijanie się z bólu przy zapaleniu pęcherza to mało fajna wizja :-(

*pierwsza warstwa = najbardziej wewnętrzna, bezpośrednio na ciele

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#323 maku

maku
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 17:40

Pierwsza warstwa u mnie to bokserki bez wkładki/membrany. Dalej, jak jest zimno to zero z tych kalesonów jest warstwą drugą a na nogach pierwszą (jest troszkę grubszy niż w podkoszulce). Membrana na nim jest kolejną warstwą - izolacyjną. Na to wdziewam spodnie żeby mieć ochronę membrany, kompresję, wkładkę i docieplone nerki - termicznie na kalesonach nic nie dają. Na razie nie ma mrozów - główny test tego układu to jazda rozpoczęta dosyć późno z końcówka solidnie w nocy ;-) Na zjedzie tak około 1-2 minuty z prędkością między 40-50+km/h odczuwałem ochłodzenie materiału ale nie czułem przeszywającego zimna. Jakby ten układ okazał się niewystarczający, to pod kalesony spokojnie wejdzie mi warstewka wełny. Ale na takiej temperaturze to przy moich warunkach i tak odpadłyby mi palce u stóp ;-)
Rozwiązanie nie jest idealne, wiadomo - choćby dlatego, że może się okazać, że WS się od spodni przeciera. Ale alternatywą za podobne pieniądze byłyby spodnie z membraną "5000" czy coś w tym stylu - nie mam do tego przekonania.

#324 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 listopad 2011 - 23:37

Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z zimowymi spodniami Danielo?

Link do strony: http://www.danielo.pl/odziez.html

Spodnie opisywane są jako zimowe. Nie mają niestety membrany na biodrach od przedniej strony.

#325 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopad 2011 - 23:54

Wydaje mi się, że w spodniach Nowatexu membrana obejmuje cały przód. Ostatnio widziałem wyroby tej firmy w sklepie sieci go-sport. Jest szansa, że i u Ciebie są dostępne, nie zaszkodzi obejrzeć. Mam takie i sprawowały się bardzo dobrze, tylko niestety sprzedano mi za duże (XL abo XXL przy 174 cm wzrostu). Teraz kumpel je testuje, więc nie mam jak sprawdzić tej membrany...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#326 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 08:09

Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z zimowymi spodniami Danielo?

Link do strony: http://www.danielo.pl/odziez.html

Spodnie opisywane są jako zimowe. Nie mają niestety membrany na biodrach od przedniej strony.

Mam takie spodnie i są bardzo ciepłe. Jeżdzę w nich jak robi się naprawdę zimno i hula wiatr. Tylko to co jest na stronie to koncówka bo Daniel lada moment ma mieć nową kolekcję 2012, więc może warto poczekać.

#327 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 listopad 2011 - 09:27

swiatek, czy używasz po tymi spodniami pierwszej warstwy w postaci bielizny termoaktywnej bądź bielizny z wnidstoperem? Chodzi mi szczególnie o okolice bioder.

#328 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 10:13

Jak mocno wieje i jest blisko zera to zakładam bokserki tak na wszelki wypadek. Przeziębić pęcherz jest bardzo łatwo a leczyć to masakra.

#329 swiatek

swiatek
  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • SkądPruszków

Napisano 09 listopad 2011 - 19:13

mornig bell zajrzyj teraz na stronę Danielo. Jest już kolekcja 2012. Moim zdaniem bomba. Daniel się postarał.

#330 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 listopad 2011 - 20:17

http://www.mikesport...a-rowerowa.html

...na tej stronie
można szukać/

#331 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 listopad 2011 - 23:42

swiatek, dziękuję bardzo :) Faktycznie Danielo ma bardzo ciekawą ofertę i co ważne to nasz rodzimy producent.

#332 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 10 listopad 2011 - 23:43

jak i z 10 innych firm :)

u2250y2014v3.gif

#333 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopad 2011 - 20:44

Problem w tym, że podczas jazdy doskwiera mi uczucie chłodu w pachwiny i w "ptaszka", szczególnie jak dokręcę trochę na stojąco.

z takich patentów niecodziennych to dwie skarpety tylko nie na stopy ;)

#334 Gosc_wojtuś_*

Gosc_wojtuś_*
  • Gość

Napisano 13 listopad 2011 - 22:46

Również mogę polecić Danielo, mam ich potówkę już chyba z 3 sezon i nic się z nią nie dzieje..

#335 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 14 listopad 2011 - 17:54

A co z szyją? Czapka typu komin odpada/

#336 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 listopad 2011 - 18:36

A co z szyją? Czapka typu komin odpada/

....szalik,poważnie,ja używam.Jest ok.

#337 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 listopad 2011 - 19:34

u mnie ogrzewanie szyji wygląda następująco: polar dość wysoki + windstoper z kurtki (też dość wysoka stójka), a na to polar - półkominiarka własnoróbka. Muszę przyznać, że taki zestaw spisuję się wyśmienicie. Wydaję się, że jest tego dużo ale na temp ok 0 jest idealnie

#338 Bodi

Bodi
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 listopad 2011 - 20:53

u mnie ogrzewanie szyji wygląda następująco: polar dość wysoki + windstoper z kurtki (też dość wysoka stójka), a na to polar - półkominiarka własnoróbka. Muszę przyznać, że taki zestaw spisuję się wyśmienicie. Wydaję się, że jest tego dużo ale na temp ok 0 jest idealnie

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=515

#339 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 listopad 2011 - 21:33

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=515

chodzi o mój podpis :mrgreen: ?

#340 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 14 listopad 2011 - 21:55

po raz wtóry napiszę, że polecam buffa lub produkt buffopodobny (czyli chusta tunelowa/wielofunkcyjna) :-P
tutaj filmik poglądowy :