Jump to content

Photo

Selle Italia MAX Flite Gel Flow vs. MAX SLR Gel Flow

7 replies to this topic

#1 gieroj

gieroj
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądHameryka

Posted 02 July 2012 - 17:34

Poszukuje wygodnego siodła do szosówki, które nie bedzie kanapą utrudniającą pedałowanie. Tygodniowo na rowerze szosowym pokonuje 400-600km i niestety siodełko jest moją zmorą. Obecne to Velo Toplite. Przy dłuższej jezdzie drętwieje na nim krocze, robią sie odgniaty i trzeba wstawac co 5min. Poprzednie PRO Griffon SL było jeszcze gorsze. Zalezy mi własnie na siodełku selle italii bo najlepiej mi one pasuja. Fizik i San Marco mi nie podchodzi. W rowerze gorskim mam SLR Kit Carbonio i na MTB jest ok, ale na szose nie nadaje, bo jest dla mnie za wąskie. Mam dosc szeroki rozstaw kosci kulszowych i szukam siodla raczej o szerokosci 145-155mm. Nie chce tez aby było za miekkie i przeszkadzało w pedałowaniu i sportowej jezdzie, bo tez chce na nim startowac w zawodach. Masa do 300g jest do zniesienia przy nalezytym komforcie. Wyciecie w postaci dziury obowiazkowe bo zalezy mi na odpowiednim doplywie krwi do najwazniejszych narządów :-D Zastanawiam sie własnie miedy Max SLR a Flite i nie wiem ktore wybrac. SLR to nowy model, ma bardziej sportowy "deskowaty" wygląd, duze wyciecie, jest tez 30g lzejsze, natomiast Flite wyglada na wygodniejsze, jest szersze, troche cięższe i wyglada nieco kanapowato. Cenowo niewielka roznica na korzysc Flite. Mam dylemat ktore wybrac. Sklaniam sie do Flite'a ze wzgledu na szerokosc, i opinie o wygodzie, ale SLR kusi bardziej sportowm wygladem i nizsza masą. Jest to też nowszy model. Mieliscie doswiadczenia z ktorym z tych siodełek? Jakies opinie? Które byście doradzili do sportowej, ale wygodnej jazdy?? :?:
http://www.selleital...gina_max-flite/ tu jest link do selle italii. Zastanawia mnie tez dlaczego tu flite ma szerokosc 146mm, a w innym zrodle podaja 150 i 153mm? :roll:

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2012 - 17:56

Życie Cię nie nauczyło, że siodełko trzeba przymierzyć :?:
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 posts
  • Skąddolnośląskie

Posted 02 July 2012 - 18:34

Z opisu można wnioskować, że mógłbyś spróbować z siodłami Specialized, o szerokościach 143 lub 155 mm.

#4 tomek21001

tomek21001
  • Użytkownik
  • 59 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 02 July 2012 - 19:21

Jeżdziłem na Flite Gel Flow - co najwyzej srednie,wąskie,szybko się zuzywa,sprzedałem.
Wziąłem na testy Max Flite Gel Flow - niby szersze,wrażenia jeszcze gorsze niż niż Flite.
nie mozna znależć pozycji na srodku,tyłek zjeżdza raz w lewo raz prawo.
(kosci mierzone u Speca,około 140 mm rozstawu)
Jak na razie moi faworyci : Phenom i Toupe 143 ze wskazaniem na tego pierwszego.
Mam dwa takie siodła,starszą i nowszą wersję,ta starsza jest o wiele lepsza.

#5 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2012 - 23:42

Zastanawia mnie tez dlaczego tu flite ma szerokosc 146mm, a w innym zrodle podaja 150 i 153mm?

Szerokości na oficjalnej stronie się zgadzają.

#6 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Posted 03 July 2012 - 00:42

Zgodnie z zasadą Armstronga - "Najpierw wygoda potem ściganie."
Max Flite Gel Flow - Polecam, jeżeli chodzi o wygodę to bezapelacyjnie najwygodniejsze, sportowe siodło na rynku - testowałem wiele razy i jedynie z dolnym chwytem było śmiesznie bo siodło jest tak miękkie że masz wrażenie straty na depnięciu przy finiszu i to tyle ... nadal mam S.It flite ale po testach wolał bym max-a.
Mimo uczucia straty nie stwierdziłem po 100km dyskomfortu pleców i krocza co jest zasadniczym plusem a fakt że jest śliskie to kwestia spodenek -u mnie wyeliminowałem problem... ;-)

Z tą wagą to bym nie przesadzał - 30g na siodle, gdzie na kołach 600g zrzucasz od tak, i czy właśnie nie tu lepiej oszczędzać niż na wygodzie ?

#7 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 July 2012 - 10:44

Zastanawia mnie tez dlaczego tu flite ma szerokosc 146mm, a w innym zrodle podaja 150 i 153mm?

Szerokości na oficjalnej stronie się zgadzają.

Niekoniecznie, Max Flite GF na stronie ma 146mm, a na opakowaniu mojego (ver. team edition) widnieje 150mm.

Na SLR XP tyłek mi odpadał po kilkudziesięciu km, po przymiarce wg BG Speca wziąłem na testy Phenoma 143 i było lepiej ale daleko od ideału.
Ostatnio kupiłem wspomnianego Max Flite GF i z marszu pojechałem na nim w 10-cio dniową wyprawę (po 6-9h w siodle dziennie), bywało różnie ale nie wyobrażam sobie takiej jazdy na, którymś z poprzednich.

Ktoś mądrze napisał, szukaj używek na testy, przy odsprzedaży za wiele nie stracisz.

#8 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 July 2012 - 21:36

Niekoniecznie, Max Flite GF na stronie ma 146mm, a na opakowaniu mojego (ver. team edition) widnieje 150mm.

Tak ale na stronie producenta nie ma już tej wersji.

Reply to this topic