Skocz do zawartości

Zdjęcie

Support hollowtech problem z podkładkami supportu

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 04 lipiec 2012 - 18:48

Witam.
Mam mały problem. Posiadam support hollowtech 2 z korbą shimano 105. Nie wiem już sam ile podkładek mam dać do mufy suportowej 68mm? Niby wszystkie 3 ale jak wkręciłem to ta śruba którą sie dokręca ramiona korb prawie nie łapała... Sam nie wiem jak już zrobić aby było dobrze. Podobno to zależy od lini łańcucha?

#2 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 04 lipiec 2012 - 19:27

Musi być tyle podkładek, że jak założysz korbę (i dobijesz do końca) to ząbkowanie musi być widoczne w całości (lewe ramię musi wejść do końca), a po założeniu lewego ramienia nie było widać owej rury. Jak już będziesz wiedział ile podkładek potrzeba (a może żadnej), to wtedy możesz spróbować dać jedną z lewej strony, drugą z prawej i popatrzeć na to, jak korba "leży" - ja np. sugerowałam się tym, że bez podkładki od strony blatów, korba była stanowczo zbyt blisko (zębatki niemal ocierały o dolne widełki), a była za daleko kiedy przerzutka miała problem z wrzuceniem łańcucha na największą zębatkę. Wiem, że z zakładaniem łańcucha i ciągłym dokręcaniem, odkręcaniem suportu jest dużo roboty i możliwości zniszczenia suportu, aczkolwiek osobiście nie wiem jaki jest stały wzór, czy sposób na określenie położenia korby bez próbowania. :)

#3 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 04 lipiec 2012 - 20:33

Właśnie założyłem bez podkładek teraz. I wydaje się że do końca nie wlazła został jej jakiś 1mm? jeszcze wiec powinno byc ok.
Złożę rower na dniach i zobaczymy :)
Dzięki za odpowiedź.

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipiec 2012 - 21:36

do szosy nie ma podkładek, do mufy mtb 68 mm s ądwie z prawej, jedna z lewej, do mufy 73 mtb z prawej jedna .
Podkładki maja 2,5 mm szerokości.
I mówimy o wkładach H II shimano.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 03 marzec 2013 - 21:58

A ja dzisiaj zakładałem support Accenta EX1 i zonk. Bez podkładek oś korby Tiagra jest zbyt długa i zostaje luz. Po zmierzeniu okazuje się że ten wkład ma 88 mm w stosunku do 90 mm od Shimano. Załatwiłem to jedną podkładką z lewej strony z tymże teraz lewa korba jest dalej o szerokość podkładki. I tak źle i tak niedobrze. :/ Może dać też jedną podkładkę z prawej strony, tylko nie wiem czy to nie zaburzy linii łańcucha.

#6 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 marzec 2013 - 22:03

severall, też miałem taki problem jak zmieniłem suport na Accenta i załatwiłem to jedną podkładką z lewej strony. Tylko u mnie po tym zabiegu korby ustawiły się idealnie symetrycznie w przeciwieństwie do lekkiej asymetrii (przy odniesieniu do rury podsiodłowej) jaką miałem na oryginalnym wkładzie Shimano. Ja bym się tym nie przejmował w Twoim wypadku lub ewentualnie skorygował tą asymetrię przesuwając odpowiednio bloki w butach. Na pewno nie dokładałbym do zestawu kolejnej podkładki.

#7 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 07 marzec 2013 - 19:38

Jakoś nie mogłem tego zostawić. ;) Zrobiłem sobie w pracy z tworzywa milimetrowe podkładki. Dałem z jednej i drugiej stronie po jednej i jest tak jak ma być. A support Accenta jest niezły, korba się kręci jak masełko.

#8 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 07 marzec 2013 - 20:12

Dla pewności można zmierzyć czy zewnętrzne powierzchnie korb przy gwintach pedałów są w równych odległościach.

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marzec 2013 - 20:19

A ja dzisiaj zakładałem support Accenta EX1 i zonk. Bez podkładek oś korby Tiagra jest zbyt długa i zostaje luz. Po zmierzeniu okazuje się że ten wkład ma 88 mm w stosunku do 90 mm od Shimano. Załatwiłem to jedną podkładką z lewej strony z tymże teraz lewa korba jest dalej o szerokość podkładki. I tak źle i tak niedobrze. :/ Może dać też jedną podkładkę z prawej strony, tylko nie wiem czy to nie zaburzy linii łańcucha.

Suporty Accenta są głównie pod MTb.

Dzisiaj montowałem suport VP strikte model szosowy, jest sporo tańszy od Accenta , ma wymienne łożyska, można sobie oglądać w skocie Williera , zamontowaliśmy korbe Ultegry i żadne podkładki i cudaki nie były potrzebne.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 08 marzec 2013 - 09:35

Będę o tym pamiętał jak będę zmieniał kiedyś suport.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marzec 2013 - 10:57

Dzisiaj montowałem suport VP strikte model szosowy

Wiadomo Tobie może, który dystrybutor w Polsce ma to w stocku?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź