Skocz do zawartości

Zdjęcie

cysta / torbiel

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 05 lipiec 2012 - 09:21

Od kilku dni mam taki 'guzek' pod pośladkiem. Da sie wysiedzieć na siodełku, ale momentami potrafi być upierdliwy. Z tego co czytałem to potrafi się zrobić na podrażnionej skórze przy mieszku włosowym. Czy to samo przejdzie czy też niezbędny jest jakiś zabieg chirurgiczny? Jeśli zabieg to na ile dni przerwy w treningach mam się nastawić?

#2 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 05 lipiec 2012 - 12:10

Aleś to nazwał. Normalnie jakieś ginekologiczne sprawy...
Opisujesz zwykłego czyraka.
Nie wyciskaj i nie podrażniaj, smaruj maścią ichtiolową puki nie zniknie. Oczywiście dbaj o higienę.

#3 havelock

havelock
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 lipiec 2012 - 12:34

Ja bym pozbył się ropy i go wycisnął (tylko higienicznie - czyste dłonie, dezynfekcja spirytusem salicylowym, jałowy wacik do przetarcia), jak kolega wyżej napisał maść ichtiolowa do smarowania, lepszy jest Fucidin, ale na receptę.

#4 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2012 - 13:56

Ja bym poszedł do lekarza, w dzisiejszych czasach z byle czego robi się "COŚ"

Jeżeli miałeś kiedyś czyraka i wiesz że to to na 100% to usunięcie ropy nie wiele da bo ona będzie nachodzić dopóki nie wyjdzie rdzeń, a tego nie łatwo pozbyć się w całości.

I masz raczej jedno wyjście, lekarz.

#5 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 05 lipiec 2012 - 13:58

Nie wiem jak to prawidłowo nazwać.
Chodzi o to że nie da się tego wycisnąć, to się zrobiło pod skórą. Smarowałem tribioticiem - jak narazie zero efektu. Spróbuję jeszcze maść ichtiolową.

#6 Skywalker

Skywalker
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądpodhale

Napisano 06 lipiec 2012 - 13:51

właśnie maść ichtiolowa ma doprowadzić do otworzenia się czyraka i wylania się całego syfu.
Poczytaj w necie o sposobach leczenia, jest tego sporo. Tylko patrz co czytasz i gdzie żebyś nie sugerował się jakimiś "komentarzowymi" mądrościami. Czytaj serwisy tematyczne i artykuły ludzi wykształconych w temacie.

#7 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 06 lipiec 2012 - 15:32

właśnie maść ichtiolowa ma doprowadzić do otworzenia się czyraka i wylania się całego syfu.

Aha, no to już jasne, dzięki:)

#8 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipiec 2012 - 15:28

mialem identyczna sytuacje, nie dalo sie wycisnac, w ciagu tygodnia naroslo tak, ze samo peklo w najmniej oczekiwanym momencie. Gacie we krwii i ropie hehe. Pozniej po 3 miesiacach identyczna sytuacja, i teraz juz 4 miesiace ani sladu.

#9 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 07 lipiec 2012 - 19:10

A jak leczyłeś?

#10 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 07 lipiec 2012 - 19:47

mi trobiotic pomaga, ma w sobie jakieś antybiotyki
raz mi pękło a raz samo się rozeszło
maść ichtiolowa jest upierdliwa bo trzeba plastrem kleić (jest brązowa i brudzi)

teraz do jazdy grubo smaruje kremem miejsce styku ciała z siodełkiem (czyt. tyłek)

do pielęgnacji dużo osób poleca Alantan i Sudocrem

#11 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 07 lipiec 2012 - 20:53

Wydaje mi się że też mi się rozchodzi, bo wyraźnie mniej boli i jest mniejsze, nic nie pękło. Aczkolwiek jak czytałem różne opisy w internecie, to często kończyło się to interwencją chirurgiczną, a nie się samo rozchodziło. Smaruję maścią ichtiolową od dwóch dni, więc albo samo zaczyna przechodzić, albo ta maść unieszkodliwia czyraka.

#12 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipiec 2012 - 09:15

A jak leczyłeś?

Nie leczylem, bylem za granica w delegacji, nie moglem isc do lekarza ani nic. Nie probowalem tez jakos specjalnie ciskac, po prostu uroslo do takich rozmiarow, ze sie samo rozwalilo...

#13 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 09 lipiec 2012 - 09:47

po wyciśnięciu mój pies - suczka ma co lizać i zawsze goi się jak w przysłowiu, sprawdzona receptura na każdą ranę

#14 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 09 lipiec 2012 - 19:36

Wizyta u internisty(chirurga) wskazana, moze bedzie trzeba naciac i oczyscic.
Ze trzy lata temu mialem taka akcje, a wszystko przez zbyt waskie siodelko.

#15 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 09 lipiec 2012 - 20:36

suczka ma co lizać i zawsze goi się jak w przysłowiu

Pomyśl sobie co zjada pies, co wącha. Przysłowia przysłowiami, ale ja bym pieskowi raczej rany nie dał lizać. Jakby to było takie dobre, to by wszyscy lekarze polecali.

#16 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 lipiec 2012 - 22:37

często też, jeśli maść ichtiolowa nie pomaga, należy udać się do lekarza, może być wymagana interwencja chirurga i 'łyżeczkowanie' jeśli dobrze pamiętam ;) nie ignoruj na pewno.

Dodaj odpowiedź