cysta / torbiel
Started By
vitc
, 05 lip 2012 09:21
15 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 lipiec 2012 - 09:21
Od kilku dni mam taki 'guzek' pod pośladkiem. Da sie wysiedzieć na siodełku, ale momentami potrafi być upierdliwy. Z tego co czytałem to potrafi się zrobić na podrażnionej skórze przy mieszku włosowym. Czy to samo przejdzie czy też niezbędny jest jakiś zabieg chirurgiczny? Jeśli zabieg to na ile dni przerwy w treningach mam się nastawić?
Napisano 05 lipiec 2012 - 13:56
Ja bym poszedł do lekarza, w dzisiejszych czasach z byle czego robi się "COŚ"
Jeżeli miałeś kiedyś czyraka i wiesz że to to na 100% to usunięcie ropy nie wiele da bo ona będzie nachodzić dopóki nie wyjdzie rdzeń, a tego nie łatwo pozbyć się w całości.
I masz raczej jedno wyjście, lekarz.
Jeżeli miałeś kiedyś czyraka i wiesz że to to na 100% to usunięcie ropy nie wiele da bo ona będzie nachodzić dopóki nie wyjdzie rdzeń, a tego nie łatwo pozbyć się w całości.
I masz raczej jedno wyjście, lekarz.
Napisano 06 lipiec 2012 - 13:51
właśnie maść ichtiolowa ma doprowadzić do otworzenia się czyraka i wylania się całego syfu.
Poczytaj w necie o sposobach leczenia, jest tego sporo. Tylko patrz co czytasz i gdzie żebyś nie sugerował się jakimiś "komentarzowymi" mądrościami. Czytaj serwisy tematyczne i artykuły ludzi wykształconych w temacie.
Poczytaj w necie o sposobach leczenia, jest tego sporo. Tylko patrz co czytasz i gdzie żebyś nie sugerował się jakimiś "komentarzowymi" mądrościami. Czytaj serwisy tematyczne i artykuły ludzi wykształconych w temacie.
Napisano 07 lipiec 2012 - 19:47
mi trobiotic pomaga, ma w sobie jakieś antybiotyki
raz mi pękło a raz samo się rozeszło
maść ichtiolowa jest upierdliwa bo trzeba plastrem kleić (jest brązowa i brudzi)
teraz do jazdy grubo smaruje kremem miejsce styku ciała z siodełkiem (czyt. tyłek)
do pielęgnacji dużo osób poleca Alantan i Sudocrem
raz mi pękło a raz samo się rozeszło
maść ichtiolowa jest upierdliwa bo trzeba plastrem kleić (jest brązowa i brudzi)
teraz do jazdy grubo smaruje kremem miejsce styku ciała z siodełkiem (czyt. tyłek)
do pielęgnacji dużo osób poleca Alantan i Sudocrem
Napisano 07 lipiec 2012 - 20:53
Wydaje mi się że też mi się rozchodzi, bo wyraźnie mniej boli i jest mniejsze, nic nie pękło. Aczkolwiek jak czytałem różne opisy w internecie, to często kończyło się to interwencją chirurgiczną, a nie się samo rozchodziło. Smaruję maścią ichtiolową od dwóch dni, więc albo samo zaczyna przechodzić, albo ta maść unieszkodliwia czyraka.
Napisano 09 lipiec 2012 - 22:37
często też, jeśli maść ichtiolowa nie pomaga, należy udać się do lekarza, może być wymagana interwencja chirurga i 'łyżeczkowanie' jeśli dobrze pamiętam
nie ignoruj na pewno.