Skocz do zawartości

Zdjęcie

Press Fit vs. BSA - co lepsze ?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 blobox

blobox
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 05 lipiec 2012 - 21:22

Witam

Drążę ostatnio temat nowego roweru, i mam sporą zagwozdkę odnośnie suportu. Mianowicie - większość nowych ram, nieważne czy alu czy karbon ma mufę suportową niegwintowaną (BB30, BB86, 92....itp). Jednocześnie lektura forów anglojęzycznych sugeruje że trzeszczenie, piszczenie, stukanie oraz generalny brak trwałości takowych rozwiązań to nie wyjątek a reguła. Owszem, podkreśla się sztywność, prostotę...itp, ale jak to wygląda w (polskiej) praktyce ? Natknąłem się na tym forum na krytyczne wypowiedzi o BB30, ale czy z innymi odmianami też jest tak źle ? Szczególnie chodzi mi o BB86. Więc, reasumując przydługi wywód, mając do wyboru ramę z mufą gwintowaną i bez (abstra***ąc od innych parametrów) - z punktu widzenia trwałości i bezproblemowej eksploatacji - co lepsze ?

pozdrawiam
B.

#2 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 06 lipiec 2012 - 05:15

TO ROZWIĄZANIE będzie super, jak stanieje :)
Moim zdaniem wciskane łożyska suportu to takie rozwiązanie przejściowe, ślepa uliczka ewolucji, jak Shimano Octalink albo system ISIS.

#3 blobox

blobox
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 06 lipiec 2012 - 07:39

Wiem, widziałem to, fajna sprawa, tyle że zanim się to upowszechni (o ile w ogóle).....
Tez właśnie powoli nabieram przekonania że wszelkie press fity to chyba jakaś pomyłka na drodze ewolucji roweru, a ludzie którzy to wymyślili mieli chyba bardziej na uwadze swoich kolegów produkujących łożyska i loctite....

pozdrawiam
B.

#4 wymoczek

wymoczek
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądRG

Napisano 05 styczeń 2014 - 16:11

Właśnie w niedługim czasie czeka mnie problem zamontowania adapteru to ramy  z mufą na BB30. A posiadam typową korbe Ultegra 6700 .Pytanie do użytkowników takich ram i ewentualnie serwisantów-czy założyc ten adapter wklejany aluminiowy z gwintem  na hollowtech ll , czy może te wciskane dostępne adaptery lub np.patent kcnc łożyska wciskane i skręcane w środku mufy. Które rozwiązanie będzie najtrwalsze i skuteczne.

pozdrawiam

#5 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 05 styczeń 2014 - 16:43

WITAM

Jeśli adaptery założone są prawidłowo - wszystkie działają jak należy i spełniają swoje przeznaczenie.

Jednak pomijając naprzykład ciężar, sposób montowania na kleje , zachowanie ośiowości i innych kryteriów technicznych,

adapterem spełniającym swoje zadanie  jest tuleja w jednym kawałku która ma gwinty BSA na końcach i wciskana jest na film ze smaru.

Jarek-LT

Dodaj odpowiedź