Jump to content

Photo

Bianchi Via Nirone 7

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 07 July 2012 - 20:34

Rama : Bianchi ViaNirone7 Alu 55
Widelec: Bianchi Alu Karbon Kvid
Kola: Campagnolo Vento Reaction
Opony: Vittoria Rubino
Korba, przednia przerzutka, tylna przerzutka, kaseta, hamulce, klamkomanetki : Campagnolo Veloce
Sztyca FSA Reparto Corse karbon
Siodlo: Fi'zi:k Delta ( w drodze - zmiana koloru , teraz jest "jakies" )
Mostek : Deda Zero 1
Kierownica : Deda Campione
Owijka : Bianchi
Uchwyty na bidony: Elite
Okablowanie: Campagnolo Ultra low friction
Stery: Cane Creek

Sorry za chaotyczne zdjecia, ale mialem tylko 45 min rano na zdjecia ...

https://picasaweb.go...feat=directlink

#2 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 07 July 2012 - 20:55

Bardzo fajna furamanka ile ci wyszla w calosci ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#3 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 07 July 2012 - 21:04

Rama 400
Kola +cale Veloce+ opony + owijki + uchwyty na bidony i bidony 560
kierownica 130
mostek 30
sztyca i siodlo 120

smary, pasty, klucze do Campy : 30

detki 10
pedaly 25

Razem : 1305 euro

Skladalem totalnie sam :)

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 07 July 2012 - 21:11

Fajne mi chaotyczne.... wiecej chaosu zatem prosze :lol:
Stuprocentowe spaghetti espresso italiano :-P Ale my to kochamy ;-)

Sorry, prawie 100%, sztyca.....

#5 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 07 July 2012 - 21:15

Jakbym cos takiego komus zrobil na zlecenie, nie wzialbym pieniedzy, serio.

1 lampa, 1 obiektyw ( i to nieodpowiedni ).... i limit czasowy. Nic nie sprzyjalo...

wstalem "raniusienko" o 11, a od 14 zapowiadali deszcz- szybko do garazu ( mieszkam w lofcie po starej fabryce bawelny ) - doslownie pol godziny zdjec i odwrot- kawa i na rower ...

#6 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 07 July 2012 - 21:16

FSA ... w czym problem ??? made in Italia :)

#7 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 08 July 2012 - 21:01

Zwazylem rower.... a obiecywalem sobie , zeby nie ..... ;)

7920g

waga : DHL :):):)

Nie wiem czy realne. Ale humor mam lepszy przynajmniej do czwartku ;)

#8 falacior90

falacior90
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 July 2012 - 21:16

piękna maszynka, rama cud miód :D pod względem kolorystycznym też rewelka !! Gratuluje roboty :)

#9 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 08 July 2012 - 21:25

Dzieki !

wszystkie komponenty byly zamowione pod bialo-czerwone Centrostrade... ale rama przyszla polamana :( . Odpuscilem karbon ( jakos tak intuicyjnie...) - i fartem udalo sie dopasowac elementy do b&w :)

Poza kolami. Drazni mnie ten czerwony. Podejrzewam, ze dlugo to te naklejki tam nie pozyja...

Jak bedzie ladna pogoda i troche czasu to zrobie powazniejsza foto-sesje ( no i musze lenistwo pokonac... zeby wytargac 100kg sprzetu na swieze powietrze )

Jezdzi toto... smiesznie ;) mam wrazenie , ze rower jest z papieru, w porownaniu do MTB.... No i trzeba sie nauczyc od nowa gdzie sa hamulce, bo brama na zakrecie nastepnym razem wcale nie musi byc drewniana.... :oops:

#10 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 08 July 2012 - 21:33

Petri mam do ciebie pytanie ile masz wzrostu przy twoim , rozmiarze ramy zamawiales w polsce rame czy za granica ?

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#11 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 08 July 2012 - 21:57

182 cm, ok 82 "noga" .

Rame kupilem jako rower ( kola reparto corse, i kpl Sora - vide Gielda ). To moje 3cie Bianchi, plus wymienialem osprzet w MTB.... mam niezly rabat :) .

Mam dealera Bianchi 6km od domu ( i przy okazji Campagnolo Pro Center ) ... Bianchi sprzedaja od 20 ponad lat. Maja 70 letniego mechanika, ktory na Bianchi i Campie "zeby zjadl".

Rame mierzylem jezdzac na rowerach wystawowych : i 55 najbardziej mi podeszla. Jest najwygodniejsza nawet przy agresywnym ustawieniu ( patrz klamki na foto ).

Choc w MTB wg wszelkich wyliczen powinienem miec 18,5'' a mam 21 cali .... 18 byla dramatycznie za mala. Przy czym nie szukalem bardzo agresywnych ustawien : raczej taki solidniejszy trekking.

Dlatego jestem zwolennikiem mierzenia roweru. Albo liczenia na szczescie... Miejski kupilem w "ciemno" i jest OK :)

Cena moze wydawac sie wam "szalona" , ale w Finlandii to 1 i to b. slaba pensja.

Wszystko tu kosztuje "inaczej" i "inaczej" sie zarabia... . Wychodzi na to samo :)

Za porownywalna kase moglem miec Sempre, lub nawet Infinito. I : Kola, sztyca, siodlo, kierownica i tak do wymiany... Moze w Infinito bez kol. I na Shimano. I slopping ...

A chcialem miec Campagnolo.

Pojezdze kilka lat i przerobie na "mieszczucha". I zloze sobie nowy :):):) Bianchi.

Gdybym mial porownywac do PL ( zarobki, sila nabywcza pieniadza itp ) , to zaplacilem 1500-2000PLN... .

Jestem freelancerem, wiec u mnie to sie liczy troche inaczej. Moge miec forsy jak lodu, a moge nie miec jej wcale.... Albo i gorzej ;)

Mam namiary na goscia w Italii, ktory ma bdb ceny na Bianchi. Przesylka do EU 50eur. I w razie problemow - on je rozwiazuje i to blyskawicznie. Vide - peknieta rama ( uszkodzenie w transporcie ).

Na razie ten rower jest DOKLADNIE taki, jaki chcialem miec. I mam wielka frajde jezdzac na nim . I jak na razie Veloce chodzi tak samo albo i lepiej niz Shimano DeoreXT w MTB. Wiec dla mnie wielce OK.

Jestem tylko amatorem z milionem srubek w kolanie :mrgreen:

#12 jurek17nk

jurek17nk
  • Użytkownik
  • 51 posts
  • SkądBełchatów

Posted 10 July 2012 - 11:12

Bianchi + Campagnolo = Ideał :D
Sam chciałbym mieć turkusową Bianchi...
Jedynie ta kiera mnie jakoś nie przekonuje, ale jeżeli wygodnie Ci na niej, to się nie czepiam ;P

#13 grzegosz.

grzegosz.
  • Użytkownik
  • 623 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 10 July 2012 - 11:34

Bianchi, campa, niby super... ale dziwna trochę geometria tej ramy, niby mówisz, że super rozmiar, ale tona podkładek pod mostkiem, sztyca mocno w górę, a siodełko przy tym strasznie wysunięte do przodu. Ale ogólnie gratuluję sprzętu i życzę wielu kilometrów na nim :)

#14 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 July 2012 - 11:57

Piękny rowerek. Sam mam podobny, taka sama rama, tylko w malowaniu biało-turkusowym na Shimano/FSA.
To moja pierwsza szosa, więc się bałem Campy. ;-) Przy następnej się poważnie zastanowię!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#15 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 July 2012 - 12:18

Z ustawieniami- macie absolutna racje. Kierownica i siodelko ( poza wysokoscia sztycy ) bylo ustawione "na pale", w trakcie jazdy wszystko sie pozmienialo.

Siodlo : - 4 cm w tyl. Choc i tak czekam na docelowe, wiec sie zmieni...
Kierownica jakies 3 cm do gory ( w mostku ). pogorzyl mi sie dol, ale poprawila gora...

Spacery sa we wlasciwej ilosci :) na razie. Przyzwyczajam sie do innej od MTB pozycji. Zapewne mostek pojdzie w dol, ale to nie jest jeszcze przesadzone. Poza tym jaka "tona" ??? 40mm ????

Czemu bac sie Campagnolo ? Nie rozumiem.Montaz banalny. Reguluje sie szybciej niz Shimano Deore, chodzi tak samo sprawnie albo i lepiej... I przy hamowaniu klamka nie ucieknie na zmiane przerzutki... Estetycznie mi tez bardziej odpowiada.

Za 105 musialbym zaplacic ok 20% wiecej niz dalem za Campagnolo....

Poza tym : geometria "kierowcy" determinuje geometrie i ustawienia roweru :):):)

Jak ktos jest proporcjonalny "inaczej" jak ja, to takie "kwiatki" wychodza ;)

#16 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 July 2012 - 12:30

Na razie o innym rowerze nie mysle: jesli juz kiedys i jak sie mocno napale to TT.

Ale kupie rame Bianchi i dam do przemalowania po swojemu. A reszte zloze sam.

Mam przyjaciol mieszkajacych 20 min od siedziby Bianchi - zrobie rame na wymiar :)

Ale to tak zima 2014/2015 :):):)

Teraz czeka mnie wymiana kol w MTB na jakies porzadne ( ale to po zimie ) , i zmiana kokpitu , siodla i sztycy. to pociagnie 500e jak nic... Plus pewnie nowe hamulce ok 200... bedzie bolec ;)

#17 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 10 July 2012 - 13:24

Petri, ładny rower ładny.. ale nie wierzę, że tak ustawiona kierownica może gwarantować komfort, szczególnie przy tak ustawionych klamkomanetkach. Podnieś je chociaż trochę i sprawdź, czy nie jest lepiej. Jeździłeś w takim położeniu więcej niż 80km? Ręce dają radę?

Waga Twego roweru jest raczej mocno zaniżona. Ja posiadam bardzo podobne Bianchi przy czym większość części mam lżejszych niż Ty, a mój rower wazy 8645gram :mrgreen:

#18 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 July 2012 - 18:19

przeciez napisalem, ze kierownica poszla w gore.... i ze waga byla DHL... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: wiec moj wazy ponizej 8 i tej wersji bede sie trzymal do upadlego :oops: :mrgreen: :-P

A twoja waga byla lepsza od mojej ?

Bo tak "na oko" to moj pomiar wydaje sie dokladniejszy ... 9.2 kg na fabrycznych kolach i Sorze, ciezkiej sztycy i siodle i dosyc lekkiej kierownicy...

wiec znowu "na oko"

Sztyca + siodlo - 200g
Kierownica i mostek - 150g
Naped -100g
Kola -300g
Razem : -750g z wagi 9.1 jaka podaje Bianchi dla rozmiaru 55

to wychodzi 8.4 okolo...

2gi sposob na oko :

rama : 2000g ( z widelcem)
Kola ( all) : 2500g
Naped i hamulce : 2500g

Kierownica i mostek 250g
Sztyca i siodlo : 400g

7650g razem

100g na smary i owijke

7,8kg

koszyki na bidon : 140 g

7940....

Pompka !!!! mam pompke ! z karbonu. 120g ... ciagle nie chce byc 9 kg....

A w sumie to i tak mi wszystko jedno... nie liczylem wagi elementow i nie dobieralem ich pod tym katem...

Ja ciagle jezdze z kluczami ;) i przestawiam. MTB wyregulowalem w 3 tygodnie zaledwie- ale teraz jest "przyrosniety" do mnie .

2ga bajka, ze Deda Campione to nie jest standardowy ksztalt, i trzeba troche "rzezbic", zeby znalezc "zloty srodek". Po wstepnych ustawieniach jest w miare ok ( po 60km dzisiaj ) , ale zobacze co dalej...

Siodelko i tak przyjdzie inne, wiec ustawione mam "prowizorycznie"

#19 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 10 July 2012 - 19:03

Rower bardzo ladny.
40mm podkladek, to jednak sporo, do tego mostek na plus.... przod musisz miec bardzo wysoko. Jak juz zmieniac pozycje (mtb-szosa), to na ta "optymalna".
Kola ok 1900g (2.5kg to z gumami zapewne), cos nad czym w przyszlosci mozna sie zastanowic.

#20 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 10 July 2012 - 19:09

mostek jest na -6 ...

kola + zaciski plus opony plus detki pi razy drzwi...2500

wszystko teraz podlega regulacji "zyciowej" - za kilka tygodni bede mial to poukladane :)