Skocz do zawartości

Wysokie obręcze plusy i minusy

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Mariuszak_*

Gosc_Mariuszak_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2012 - 12:01

Jakie są według was plusy i minusy kół na obręczach szerokich ponieważ podobają mi się takie i to bardzo i myślę nad szosówką jakąś na takowych właśnie obręczach

Jeżeli bym kupował to bym pytał sprzedawcy czy zamiast istniejących kół by zamontował takie i oczywiście z dopłatą.

Są jakieś niedrogie do max 3k mające nie więcej jak 60mm?

Jaki byłby odpowiedni rower pod takie koła?

#2 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 lipiec 2012 - 13:30

Jeśli nie mylisz szerokości z wysokością obręczy, to odpowiedź może być jedna - do roweru szosowego obręcze o szerokości 6 cm nie zmieszczą się (chyba nie tylko do roweru szosowego?).
Jeśli jednak masz problem z pojęciem "szerokość" i faktycznie myślisz o wysokości obręczy, to odpowiedź jest twierdząca każe z Twoich pytań. Po szczegóły radzę udać się do odpowiednich wątków na tym forum, było tego od groma i ciut ciut...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 08 lipiec 2012 - 18:09

Jakie są według was plusy i minusy kół na obręczach szerokich ponieważ podobają mi się takie i to bardzo i myślę nad szosówką jakąś na takowych właśnie obręczach

minusem jest to, że przy bocznym wietrze będzie trudniej zapanować nad rowerem, bo masz większą powierzchnię na która napiera boczny wiatr

plusy: lepsza aerodynamika ( jeżeli masz dobra pozycje to wtedy ci kola coś pomogą, nie licz, że nagle bedziesz wyprzedal pro tour siedzedząc jak na kanapie), w zależności od rodzaju( klasy ) kół - waga, no i większy szpan na takie koła, bo jak zauważyłeś fajnie wyglądają

Jeżeli bym kupował to bym pytał sprzedawcy czy zamiast istniejących kół by zamontował takie i oczywiście z dopłatą.

W pierwszym lepszym rowerowym powiedzą ci, że takich kół nie mają, ale mogą sprowadzić za 5 tysiecy+, nie zdziwiłbym sie gdybys byl pierwsza osoba pytajaca o takie koła w zwykłym rowerowym. Jeżeli będziesz kupował nowy rower, to dowiesz się, że nie ma opcji zostawienia kół na których stoi rower i kupna jakichkolwiek innych zostawiając w rozliczeniu stare + dopłata.

Są jakieś niedrogie do max 3k mające nie więcej jak 60mm?

Sprawdź sobie na allegro, a potem szukaj tych marek w tańszych sklepach. Ja gdybym miał 3000 to bym kupił na hong-fu, no chyba, że "śpisz" na kasie i stać cie na Zippy, czy Cosmic Carbone SL albo FFWD.

Jaki byłby odpowiedni rower pod takie koła?

Hmmm...szosowy?, bo w składaku by takie koła zabawnie wyglądały jakbyś trafił na kogoś kto zna temat.

#4 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 08 lipiec 2012 - 18:27

KubaG, żeby kupić/złożyć FFWD nie trzeba spać na kasie. Za 2000 złożysz dość fajne nowe kółka.

Fajnie tną powietrze. przy bardzo mocnym bocznym wietrze, rzeczywiście lubi mną porzucać mimo wagi +80.
Przy mniejszej wadze obręczy(jak i zestawu) nie tylko zyskujesz na szpanie(bez komentarza), ale i mniejszą masę rotującą przez co masz lepsze przyspieszenie. Koła na wysokich stożkach będą też sztywniejsze.

Jeśli chodzi o wysokość, to 60 mm, to bardzo dużo. Ja bym proponował raczej coś 45-50 mm.

#5 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 08 lipiec 2012 - 18:49

Wiedziałem, że ktoś się przyczepi do FFWD, do Mavica nic nie mówisz, bo na allegro jest za 3,5k ? Jakbyś chciał to Carbone SL też byś złożył za <3k. Spanie na pieniądzach odnosi się glównie do Zippów, a tu masz najtańsze FFWD 60mm:
http://allegro.pl/ko...2428092776.html
Za 4,2k masz szytkowe 60mm.
3000 zł to nie jest granica spania na pieniądzach, chodziło mi po prostu o przykład, bo jak zauwazyłeś porównywałem koła z HongFu do tych bardziej firmowych.

#6 Gosc_Mariuszak_*

Gosc_Mariuszak_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2012 - 20:51

Koła "Fast Forward FFWD 60mm Clincher" mają cenę nawet do ponad 4k to odpada aż tyle to nie dam.

Bardziej mi chodzi własnie o te Mavicy:
http://www.bikeserwi...arancja-pl.html
Chyba że są jakieś wysokie lecz tańsze to możecie pokazać.

Pod te koła przypadałby się jakiś też odpowiedni rower bo np rower za 2k a koła za 3k+ to się mija z celem :D

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lipiec 2012 - 06:57

Wysokie stożki to albo na czasówki albo specyficzne wyścigi, raczej 38/50 lub 38/38 jeśli montować koła do jazdy ot tak sobie

Te Maviki powyżej to taka hybryda alu obręcz i doklejony płat karbonowy, wg mnie produkt bez sensu.
Jak już robić na takim dużym stożku to na szytke .

a do takich kół jak już sie pytasz to najlepszy rower to albo czasówka, albo triathlon.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 09 lipiec 2012 - 08:39

Pod te koła przypadałby się jakiś też odpowiedni rower bo np rower za 2k a koła za 3k+ to się mija z celem :D

"

Jeżeli jest dobra rama to dlaczego nie ? Jednak gdybym kupował rower na dobrej ramie alu, to kupiłbym do niej jakiś dobry osprzęt, bo jeździć na Shimano 2300 czy Sorze i kołach za 3000+ to troche śmiesznie wygląda. Jak chcesz wymieniać koła, to powiem ci, że nowego roweru się nie opłaca kupować ( jakbyś nie wymieniał kół to też by się nie opłacało ).

http://www.e-hongfu-bikes.com/

To chiński karbon o którym temat jest już na tym forum i ma chyba około 100 stron, więc masz co czytac jak cie to interesuje.

#9 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 599 postów
  • Skądz Polski

Napisano 09 lipiec 2012 - 10:20

Na przód max 38mm, a na tył może być nawet 60mm i przy bocznym wietrze napewno nie bedzie bujać.
Ja mam na przodzie i tyle 50mm i "buja" przodem roweru z bocznym wiatrem, nawet przy moich 82 kg.

Możesz kupić bardzo solidne same obręcze FFWD i złożyć koła np na piastach Novateca (jak moje, polecam).

#10 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 09 lipiec 2012 - 13:26

No na polskie warunki, to więcej niż 50mm na przednim kole będzie ciężko opanować, chyba, że w twoich stronach mało wieje. Na tył to możesz dać co chcesz, możesz nawet w pełnym dysku jeździć, bo tylne koło mocniej dociskasz do ziemi, i ciężej je "zepchnąć" z drogi ( no chyba, że ważysz 55 kg i masz dysk, to przy mocniejszym wietrze może rzucać tyłem )

#11 Jurek_1989

Jurek_1989
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 14 lipiec 2012 - 08:19

Na dniach będę kupował koła prawdopodobnie FFWD, jednak jeszcze się zastanawiam nad wysokością obręczy, 38 czy 60mm.
Kilka informacji :
- koła będą użytkował głównie w wyścigach pagórkowatych i górskich
- tubular
- ważę około 60-62kg
Na zjazdach jestem dość słaby technicznie i boję się, że wysoka obręcz jeszcze mi to będzie utrudniała przy większych wiatrach.
  • Nytko lubi to

#12 Gosc_Mariuszak_*

Gosc_Mariuszak_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2012 - 21:49

Tutaj są FFWD za 3,2k warto się nimi zainteresować?
http://allegro.pl/ko...2498667735.html
http://allegro.pl/ko...2498667730.html

#13 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2015 - 19:55

Koledzy czy naprawdę ciężko utrzymać koło 60M przy wietrze bocznym lub czołowym i że po górkach sie ciężko na nich jeździ .Pytam bo chcę takie zakupić 60 m na piastach JOYTECH albo 50 m na piastach NOVATEC  . Dodam że jak to w kieleckim zawsze wieje ;) ale myślę że chyba to 60m da się jakoś opanować 

#14 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2015 - 20:07

Koła stożek 60 mm na piastach Joytech? To do ostrego te koła?

#15 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 01 kwiecień 2015 - 20:15

Facet mi mówi że nie pod schimano 8,9,10   opis piasty Oś: CrMo M10x140mm na szybkozamykacz. 

Szerokość: 130mm. 
Kulki DSE. 
32H - ilość otworów
Główka: Stal, kompatybylna z Shimano 8/9/10s. 
WAGA: 391gram + 73g szybkozamykacz

Dodaj odpowiedź