Wysokie obręcze plusy i minusy
Gosc_Mariuszak_*
Napisano 08 lipiec 2012 - 12:01
Jeżeli bym kupował to bym pytał sprzedawcy czy zamiast istniejących kół by zamontował takie i oczywiście z dopłatą.
Są jakieś niedrogie do max 3k mające nie więcej jak 60mm?
Jaki byłby odpowiedni rower pod takie koła?
Napisano 08 lipiec 2012 - 13:30
Jeśli jednak masz problem z pojęciem "szerokość" i faktycznie myślisz o wysokości obręczy, to odpowiedź jest twierdząca każe z Twoich pytań. Po szczegóły radzę udać się do odpowiednich wątków na tym forum, było tego od groma i ciut ciut...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 08 lipiec 2012 - 18:09
minusem jest to, że przy bocznym wietrze będzie trudniej zapanować nad rowerem, bo masz większą powierzchnię na która napiera boczny wiatrJakie są według was plusy i minusy kół na obręczach szerokich ponieważ podobają mi się takie i to bardzo i myślę nad szosówką jakąś na takowych właśnie obręczach
plusy: lepsza aerodynamika ( jeżeli masz dobra pozycje to wtedy ci kola coś pomogą, nie licz, że nagle bedziesz wyprzedal pro tour siedzedząc jak na kanapie), w zależności od rodzaju( klasy ) kół - waga, no i większy szpan na takie koła, bo jak zauważyłeś fajnie wyglądają
Jeżeli bym kupował to bym pytał sprzedawcy czy zamiast istniejących kół by zamontował takie i oczywiście z dopłatą.
W pierwszym lepszym rowerowym powiedzą ci, że takich kół nie mają, ale mogą sprowadzić za 5 tysiecy+, nie zdziwiłbym sie gdybys byl pierwsza osoba pytajaca o takie koła w zwykłym rowerowym. Jeżeli będziesz kupował nowy rower, to dowiesz się, że nie ma opcji zostawienia kół na których stoi rower i kupna jakichkolwiek innych zostawiając w rozliczeniu stare + dopłata.
Sprawdź sobie na allegro, a potem szukaj tych marek w tańszych sklepach. Ja gdybym miał 3000 to bym kupił na hong-fu, no chyba, że "śpisz" na kasie i stać cie na Zippy, czy Cosmic Carbone SL albo FFWD.Są jakieś niedrogie do max 3k mające nie więcej jak 60mm?
Hmmm...szosowy?, bo w składaku by takie koła zabawnie wyglądały jakbyś trafił na kogoś kto zna temat.Jaki byłby odpowiedni rower pod takie koła?
Napisano 08 lipiec 2012 - 18:27
Fajnie tną powietrze. przy bardzo mocnym bocznym wietrze, rzeczywiście lubi mną porzucać mimo wagi +80.
Przy mniejszej wadze obręczy(jak i zestawu) nie tylko zyskujesz na szpanie(bez komentarza), ale i mniejszą masę rotującą przez co masz lepsze przyspieszenie. Koła na wysokich stożkach będą też sztywniejsze.
Jeśli chodzi o wysokość, to 60 mm, to bardzo dużo. Ja bym proponował raczej coś 45-50 mm.
Napisano 08 lipiec 2012 - 18:49
http://allegro.pl/ko...2428092776.html
Za 4,2k masz szytkowe 60mm.
3000 zł to nie jest granica spania na pieniądzach, chodziło mi po prostu o przykład, bo jak zauwazyłeś porównywałem koła z HongFu do tych bardziej firmowych.
Gosc_Mariuszak_*
Napisano 08 lipiec 2012 - 20:51
Bardziej mi chodzi własnie o te Mavicy:
http://www.bikeserwi...arancja-pl.html
Chyba że są jakieś wysokie lecz tańsze to możecie pokazać.
Pod te koła przypadałby się jakiś też odpowiedni rower bo np rower za 2k a koła za 3k+ to się mija z celem
Napisano 09 lipiec 2012 - 06:57
Te Maviki powyżej to taka hybryda alu obręcz i doklejony płat karbonowy, wg mnie produkt bez sensu.
Jak już robić na takim dużym stożku to na szytke .
a do takich kół jak już sie pytasz to najlepszy rower to albo czasówka, albo triathlon.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 09 lipiec 2012 - 08:39
"Pod te koła przypadałby się jakiś też odpowiedni rower bo np rower za 2k a koła za 3k+ to się mija z celem
Jeżeli jest dobra rama to dlaczego nie ? Jednak gdybym kupował rower na dobrej ramie alu, to kupiłbym do niej jakiś dobry osprzęt, bo jeździć na Shimano 2300 czy Sorze i kołach za 3000+ to troche śmiesznie wygląda. Jak chcesz wymieniać koła, to powiem ci, że nowego roweru się nie opłaca kupować ( jakbyś nie wymieniał kół to też by się nie opłacało ).
http://www.e-hongfu-bikes.com/
To chiński karbon o którym temat jest już na tym forum i ma chyba około 100 stron, więc masz co czytac jak cie to interesuje.
Napisano 09 lipiec 2012 - 10:20
Ja mam na przodzie i tyle 50mm i "buja" przodem roweru z bocznym wiatrem, nawet przy moich 82 kg.
Możesz kupić bardzo solidne same obręcze FFWD i złożyć koła np na piastach Novateca (jak moje, polecam).
Napisano 09 lipiec 2012 - 13:26
Napisano 14 lipiec 2012 - 08:19
Kilka informacji :
- koła będą użytkował głównie w wyścigach pagórkowatych i górskich
- tubular
- ważę około 60-62kg
Na zjazdach jestem dość słaby technicznie i boję się, że wysoka obręcz jeszcze mi to będzie utrudniała przy większych wiatrach.
- Nytko lubi to
Gosc_Mariuszak_*
Napisano 28 lipiec 2012 - 21:49
http://allegro.pl/ko...2498667735.html
http://allegro.pl/ko...2498667730.html
Gosc_intel action_*
Napisano 01 kwiecień 2015 - 19:55
Koledzy czy naprawdę ciężko utrzymać koło 60M przy wietrze bocznym lub czołowym i że po górkach sie ciężko na nich jeździ .Pytam bo chcę takie zakupić 60 m na piastach JOYTECH albo 50 m na piastach NOVATEC . Dodam że jak to w kieleckim zawsze wieje
ale myślę że chyba to 60m da się jakoś opanować