Karpacki Maraton Rowerowy. Nowy Sącz
Posted 13 July 2012 - 14:34
Posted 14 July 2012 - 16:39
Posted 14 July 2012 - 18:25
Orga tu raczej żadnego nie ma.A czy jakiś org się tu wypowiada na temat trasy? Czy bedzie oznaczona,bo bez jaj żeby jechać maraton na orientację,do tego sa inne imprezy Panowie !!!!! :evil:
Objechałem dzisiaj kawałek trasy i się pogubiłem. Zamiast zjechać w Lipnicy zjechałem w Korzennej. Trasa to wąskie wiejskie drogi asfaltowe (w tej części co przejechałem). Tylko na początku na podjeździe pod Januszową nie ma ze 30 m asfaltu ale spokojnie można szosą przejechać. Zjazdy niebezpieczne, wąskie, na zakrętach żwirek i ziemia naniesiona przez deszcz i rolników wyjeżdżających z pól. Bardzo niebezpieczny zjazd do Librantowej gdzie trzeba wyhamować do zera, poniewż jest lewoskręt na ruchliwą drogę NS - Korzenna. Podjazdy nie są długie ale dość sztywne i mocno wchodzą w nogi. Ja umierałem na podjeździe pod Starą Wieś (nie mogłem rano zjeść porządnego śniadania a do tego 2 tygodnie bez kręcenia zrobiły swoje). Dopóki jedzie się jeszcze czerwonym szlakiem rowerowym to jeszcze jest ok i można się nie zgubić ale poźniej jak trasa będzie nieoznakowana to nie jeden się zgubi. Mnie wyszło 66,34 km w 2,41 h, v śr 24,7 :oops:
#24 Gosc_Adriano__*
Posted 14 July 2012 - 20:50
A co do nawigacji, to jeśli trasa przy każdym skręcie nie będzie oznaczona, to będzie trzeba liczyć raczej na "przewodników"
Przykładowo w Mogilnie skręca się na szczycie najpierw w lewo, a po chwili na zjeździe jedzie się prosto w drogę podporządkowaną (główna droga skręca w prawo, może mylić) - jeśli ktoś tam zrobi pomyłkę i zadowolony będzie sunął idealnym asfaltem 70km/h to po chwili będzie miał dodatkowy niezły podjazd do nadrobienia
Podjazd w Starej Wsi ma nachylenie max około 14% - najpierw średnio, później z ostrym wykończeniem. Po nim malutki zjazd i znów w górę, ale już łagodnie.
Ogólnie to trasa z profilu nudna nie jest, do tego widoki ładne.
Przydałoby się tylko typowe oznaczenia, bo trasa intuicyjna nie jest, a bez oznaczeń to nawet niebezpieczna, bo to raczej nie będzie tempo niedzielnej wycieczki turystycznej.
Posted 16 July 2012 - 20:36
Posted 16 July 2012 - 20:52
Potwierdzam, że jeśli nie wydarzy się jakieś trzęsienie ziemi, będziemy na miejscu wcześniej z Wieśkiem i dokonamy objazdu trasy. Jeśli będzie taka potrzeba dokonamy oznakowania trasy zgodnie ze standardami z innych imprez.
Za żwirek, piasek itp. nie możemy odpowiadać bo wystarczy krótki deszcz, mocniejszy wiatr lub auto które zetnie zakręt żeby znów było tego pełno na drodze.
Przypominam również, iż imprezy odbywają się w otwartym ruchu drogowym i "dociskanie na zjazdach" często kończy się źle :-? . Walka walką, ale zdrowy rozsądek przede wszystkim.
pozdrawiam
Michał
Posted 16 July 2012 - 21:40
Posted 16 July 2012 - 22:01
#29 Gosc_Adriano__*
Posted 17 July 2012 - 09:45
Fragment w Wilczyskach może być problematyczny jak ktoś robi sobie objazd (nie ma tam chyba oznaczeń szlaku rowerowego, itd): http://7pl.pl/rower/kmr-mapka.png - zielona linia pokazuje dokładniejszą trasę, bo niebieska linia to raczej tutaj może sugerować skręt w prawo przed mostem - tam są schodki i ścieżka, da się przejechać ale nie polecam
Trzeba skręcić w lewo i dalej łukiem drogą prowadzącą pod mostem.
Posted 21 July 2012 - 19:53
Posted 21 July 2012 - 20:02
Posted 21 July 2012 - 20:43
Posted 22 July 2012 - 06:59
Czy bedzie mozna wniesc oplate startowa na miejscu?
pytałem organizatorkę, można na miejscu ale do piątku najpóźniej
Posted 22 July 2012 - 10:50
Co do trasy - byłem rok temu, i nawet jeśli ominięte zostaną fragmenty szutrowe, będzie trzeba BARDZO uważać.
Posted 23 July 2012 - 10:34
Posted 24 July 2012 - 09:46
Posted 24 July 2012 - 10:16
#38 Gosc_Adriano__*
Posted 24 July 2012 - 10:51
Możemy jechać razem do Starej Wsi (59km), czyli fragment trasy który jest najbardziej kłopotliwy.
Ale nasze tempo byłoby typowo objazdowe
Jak nie znajdziesz lepszej opcji, to pisz na PW.
Posted 24 July 2012 - 19:39
#40 Gosc_Adriano__*
Posted 24 July 2012 - 20:19
Czasami strzałki są umieszczone zaraz przed skrętami, ale ogólnie jest nawet OK, trzeba patrzeć na asfalt.
Miejsca gdzie nie powinno się wjeżdżać są oznaczone krzyżykami.
Tam gdzie są oznaczenia szlaków rowerowych znajdują się również strzałki.
W Starej Wsi spotkałem strażaka, rozmawialiśmy chwilę, mówił że mają zabezpieczać zjazd do Starej Wsi - asfalt tam pod koniec zjazdu nie jest najlepszy, z dziurami po bokach - mają one być oznaczone takimi drogowymi pachołkami aby były lepiej widoczne. Także lewoskręt na końcu zjazdu ma być zabezpieczony (chyba dobrze zrozumiałem).
Można spodziewać się, że strażacy z innych miejscowości zajmą się innymi fragmentami trasy.