W wyniku jazdy po mokrej nawierzchni i efektownego rozłożenia się na asfalcie uszkodzeniu uległ hak podtrzymujący tylną przerzutkę. Pech chciał, że hak jest zintegrowany z ramą. Mimo iż rower jeździ, to zakres zmiany przerzutek z tyłu uległ sporej redukcji. Jak ponownie doprowadzić to do stanu pełnej użyteczności?
http://imgur.com/vlOeN,yqCtH
Wygięty hak
Started By
mat777
, 13 lip 2012 18:37
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 lipiec 2012 - 18:47
Najlepiej zanieść do serwisu.
Powinni tam mieć przyrząd jak na zdjęciu poniżej służący do prostowania haka w takich sytuacjach
Jeżeli by się złamał przy prostowaniu, lub w najbliższym czasie znowu wykrzywił to należy się liczyć z koniecznością zakupu przerzutki z zintegrowanym hakiem np coś w ten deseń

Pozdrawiam
Powinni tam mieć przyrząd jak na zdjęciu poniżej służący do prostowania haka w takich sytuacjach
Jeżeli by się złamał przy prostowaniu, lub w najbliższym czasie znowu wykrzywił to należy się liczyć z koniecznością zakupu przerzutki z zintegrowanym hakiem np coś w ten deseń

Pozdrawiam
Napisano 13 lipiec 2012 - 19:24
W czasie prostowania hak prawdopodobnie pęknie. No ale warto spróbować, Twój jeszcze nie wygląda tak źle. Jeżeli pęknie, to najlepszym rozwiązaniem jest odcięcie kawałka haka i dokręcenie do tego co zostało haka, który mniej więcej będzie pasował kształtem(pd innego roweru).
Jakbyś chciał, to mogę Ci wrzucić zdjęcie, jak wygląda to u mnie.
Jakbyś chciał, to mogę Ci wrzucić zdjęcie, jak wygląda to u mnie.
Napisano 13 lipiec 2012 - 19:30
Stal, czy alu? Stalowy łatwiej wyprostować, możesz kluczem szwedzkim, lub zamiast przerzutki wkręć ośkę tylnego koła i delikatnie prostuj. Stosując ośkę, masz obraz czy hak jest już w pionie, bo ośka jest wtedy dokładnie w poziomie. Klpot z alu w tym, że jest bardziej kruche i trzeba bardzo uważać a i tak nie ma pewności, że się ukruszy. Ale innego wyjścia niż prostowanie raczej nie ma. Chyba, że ktoś ma lepszy patent. Serwis i tak się podejmie na Twoje ryzyko. Ja to robiłem kilku osobom, raz się nie udało z alu, i rama poszła do spawania. pozdr
Napisano 05 listopad 2012 - 21:21
Robił ktoś może próby ze skrzywionym hakiem - ile razy trzeba go przeginać w jedną i drugą stronę, żeby pękł? Bo wygiął mi się i go w miarę wyprostowałem. Teraz pytanie czy te dwie "operacje" go jakoś zbytnio nie osłabiły?? Wygiął się tak, że w połowie zrobiło się wybrzuszenie na 3mm.
Napisano 05 listopad 2012 - 22:50
najlepiej jest zamontować śrubę o takim skoku gwintu jaka jest przerzutka np w jakiś c - ownik i będzie git. Prawdę powiedziawszy to jest ryzykowna sprawa, i o ile w stali/ cr - mo to nie należy do żadnych problemów to w wypadku alu to jest bardzo duże ryzyko, gdyż aluminium z czasem pęka poprostu i ciężko przewidzieć kiedy to się stanie. Alu może nie widać że się kruszy z zewnątrz, natomiast struktura napewno została uszkodzona i to jest raczej kwestia czasu tylko.