Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mostek za wysoko.

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 17 lipiec 2012 - 16:06

Witam otóż obciąłem rure sterową za nisko i borykam sie oto z takim problemem
wydaje mi się że mostek jest za wysoko i wygląda to troche na (rower turystyczny)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jak myślicie jaki to jest kąt mostka nigdzie na necie nie moge o nim znalezc info? Próbowałem go odwrócić w drugą strone ale mam wrażenie w dolnym chwycie jakbym był wyciągnięta stonoga szurająca po ziemi. Myślę tak żeby zmieniszyć kąt mostka chyba najmniejszy 6 stopni? i skrócić go nieco do 9cm (obecnie 12cm).
obecna ogległośc osi koła od kierownicy to 57cm
Rozmiar ramy 54cm
Mam 175cm wzrostu.

#2 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 lipiec 2012 - 16:47

A może najpierw spróbuj obrócić nieco kierownicę w mostku (do dołu, aby dźwignie hamulca znalazły się mniej więcej w pionie). Obniży to górny chwyt, a dolny dodatkowo przybliży. Przy obecnym ustawieniu jazda w dolnym chwycie musi być strasznie niewygodna, a operowanie klamkami prawie niemożliwe.

#3 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 lipiec 2012 - 18:36

To co pisze marvelo zapewne pomoze w duzym stopmniu, niemniej nie bedzie to dobrze wygladac. Idealem jes rownolegle polozenie czesci kierownicy i lap wzgledem mostka.
Zobacz jak masz teraz ponaciagane linki :!:

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 lipiec 2012 - 19:36

Idealem jes rownolegle polozenie czesci kierownicy i lap wzgledem mostka.

No właśnie - po pierwsze obróć mostek, jeśli nie będzie równolegle do podłoża, to zmień mostek.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 17 lipiec 2012 - 20:38

Właśnie obróciłem go i niby jest równolegle do podłoża ale czuje sie jak wyciągięta parówa.
Co tu robić chłopaki jak rura obcięta a to jeszcze jest carbon =/

I takie pytanko czy podczas jazdy na stojąco ręce mają być wyprostowane czy lekko ugięte ?

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2012 - 01:11

Więc może jednak to głównie kwestia długości mostka i powinieneś założyć krótszy (chociaż 90 mm zamiast 120 mm to już duża różnica). A może przysunięcie siodła do przodu (na zdjęciu widać, że jakieś 2 cm jeszcze się da) zmniejszy uczucie bycia "jak wyciągnięta parówa"? Zwłaszcza, że masz sztycę z cofniętym jarzmem.

Ręce w łokciach podczas jazdy na stojąco zawsze lekko ugięte.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 20 lipiec 2012 - 08:22

czuje sie jak wyciągięta parówa.

- no to mostek stanowczo za długi. Najlepiej posłuż się kalkulatorem doboru ramy, tam też będziesz miał sugerowaną długość mostka. Zmiana z 12 na 9 cm pomoże na pewno, każdy 1cm ma duże znaczenie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 20 lipiec 2012 - 16:48

Przełożyłem mostek z mojego mtb (10cm) na próbe o mniej agresywnym kącie i wydaje się być bardzo dobrze. Dlatego chyba kupie mostek 9cm o kącie 6stopni. Tylko co tu wybraćw rozsądnej cenie i wadze.

Dodaj odpowiedź