Jump to content

Photo

Kolarstwo torowe (trening)

15 replies to this topic

#1 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 July 2012 - 21:32

Witam,
czy ktoś z Was trenuje kolarstwo torowe i ma jakieś pojęcie odnośnie treningów ?
Podzieliłby się ktoś wiedzą na temat treningów, "co, jak z czym" ułożyć w sensowną całość ?

Pozdrawiam

#2 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Posted 18 July 2012 - 12:58

Witam,
czy ktoś z Was trenuje kolarstwo torowe i ma jakieś pojęcie odnośnie treningów ?
Podzieliłby się ktoś wiedzą na temat treningów, "co, jak z czym" ułożyć w sensowną całość ?

Pozdrawiam

gdybyś jeszcze przyjacielu napisał jaka dyscypline

Tompoz

#3 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 18 July 2012 - 13:16

Z tych dyscyplin które mnie interesują to: sprint, 1km, 4km. Temat można rozwinąć również o inne konkurencje.

Chciałbym żeby to był temat z poradami dotyczącymi treningu. W sumie porady chyba wykorzysta każdy bez względu na rodzaj kolarstwa: MTB, szosa, tor.

#4 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 21 July 2012 - 14:03

Istotą treningu kolarskiego bez względu na jego odrębną odnogę jest trening wytrzymałościowy. W kolarstwie torowym olbrzymią rolę odgrywa wybuchowa moc, a uzyskujemy ją poprzez trening siłowy i szybkościowy, siłownia jest niezbędnym elementem.

#5 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 21 July 2012 - 18:30

To możesz rozpisać z podziałem na okresy zakres ćwiczeń, np. kiedy nastawić się na siłę, kiedy moc itd. Czy stosować ćwiczenia "tradycyjne" czy może złożone?Próbowałem coś przeczytać z angielskiego livestrong.com coś tak mi się nakreśliło, no ale lepiej ustalić coś z Wami.

Myślę, że można byłoby zacząć właśnie od treningu siłowego z podziałem określonych cech motorycznych na każdy okres. A później opisać jakieś porady już odnośnie treningu kolarskiego. Pozdro

#6 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 21 July 2012 - 18:49

A masz ostre koło? Jeśli nie to trenuj szybkość w taki sposób: wybierasz największy zjad w okolicy ustawiasz jak najwyższe(najlżejsze) przełożenie i zapitalasz aż cię rzuca na siodełku. Jak opanujesz rozrzucanie na siodełku to dopiero kup sobie ostre i dalej wysokie przełożenie, ale po płaskim. później myśl nad siłą, ale to już nie moja działka. Chodzi o to, żeby przezwyczaić mięsień do szybkiego działania. Oczywiście na tym zjeździe schodź sobie co jakiś czas z niższych przełożeń na wyższe, bo się załamiesz po tygodniu i zniechęcisz. Ja tak trenowałem do szosy i naprawdę bolą kości na początku :-D . W ogóle ile masz lat, wcześniej jeździłeś? konkrety podaj, bo jak jesteś młody to tylko szybkość trenuj na razie.

#7 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 21 July 2012 - 20:31

BŁŚ mogę pomóc tylko ogólnikowo i ze strony teoretycznej, specem od kolarstwa torowego nie jestem bo w mojej okolicy i w zasięgu jakiś 500km nikt się w to nie bawi :-P Nie chcę brać na siebie odpowiedzialności. Jeśli nie orientujesz się w metodyce treningu w ogóle, to poczytaj trochę książek Friela/Carmichaela i wtedy można się bawić.
Jeśli dopiero zaczynasz się bawić w kolarstwo to pierwszy rok nastaw się tylko na nabijaniu kaemów i 1-2 razy w tygodniu tor by nabrać techniki ;-)

#8 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 22 July 2012 - 18:27

Dopiero zaczynam "zabawę" z rowerem. 24lata, nie mam ostrego koła. Mam Treka 3900disc, właśnie zbieram na pierwszą i raczej jedyną szosę.

W sumie mi chodzi o ogólnikowe rady itd. Chciałbym żeby złożyć to wszystko z sensem, co i jak. Żeby każdy mógł skorzystać z porad bez względu na rodzaj kolarstwa.

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 23 July 2012 - 09:58

właśnie zbieram na pierwszą i raczej jedyną szosę.

To musisz się zdecydować, bo na tor wpuszczają tylko ostre koło. A na treningi na asfalt jak dla mnie ostre koło odpada (pewnie są tacy, którzy się nie zgodzą). Jaki masz budżet, ale sądząc po specyfikacji górala, to nie bardzo lubisz kasę na rower wydawać.

W sumie mi chodzi o ogólnikowe rady itd. Chciałbym żeby złożyć to wszystko z sensem, co i jak. Żeby każdy mógł skorzystać z porad bez względu na rodzaj kolarstwa.

to tak raczej się chyba nie da, jeśli coś chcesz robić profesjonalnie. Inny trening MTB inny szosa, inny tor. Ja jeżdżę zupełnie amatorsko, mam szosę i górala. Różnica między jazdą na góralu po puszczy, a szosą po asfalcie, dość spora. Inaczej pracuje, serce, ciało i organizm z8upełnie inna technika. Wydaje mi się, że kolarze MTB mają zupełnie inny trening niż szosowcy.

BTW jak byś kupował kolejnego górala, to nie kupuj z mechanicznymi hamulcami tarczowymi, bo to się mija z celem. Kupisz taniej rower na dobrych vkach i jeszcze będzie lżejszy, a skuteczność hamowania ta sama.

#10 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 23 July 2012 - 18:13

Nie mam zamiaru kupować następnego górala. Myślę o szosie, na razie zbieram pieniądze.

#11 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 23 July 2012 - 18:55

Myślę o szosie, na razie zbieram pieniądze.

myślisz o ostrym czy z przerzutkami?? Ile chcesz przeznaczyć na rower??

#12 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 23 July 2012 - 20:44

To musisz się zdecydować, bo na tor wpuszczają tylko ostre koło. A na treningi na asfalt jak dla mnie ostre koło odpada (pewnie są tacy, którzy się nie zgodzą). Jaki masz budżet, ale sądząc po specyfikacji górala, to nie bardzo lubisz kasę na rower wydawać.

Ja się nie zgadzam, ponieważ każdy młody zawodnik w klubie śmiga ostrym kołem po asfalcie, oczywiście na płaskich odcinkach. To ćwiczenie na utrzymanie stałej prędkości.

#13 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 24 July 2012 - 15:09

Myślę o szosie, na razie zbieram pieniądze.

myślisz o ostrym czy z przerzutkami?? Ile chcesz przeznaczyć na rower??

Przerzutki i ostre. Myślę o szosówce do 1500-2000zł. Bo nie ma chyba sensu kupować nowego Treka 1.1. za 2600zł z 2011roku.

Może ktoś w takim razie podzielić okresy treningowe w roku i zrobić jakiś ogólny plan, kiedy co ćwiczyć ?

Pozdro

#14 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 August 2012 - 21:12

Przerzutki i ostre?? Czyli dwa rowerki planujesz jednak kupić??

#15 B25CX

B25CX
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 August 2012 - 21:44

Tak, na razie chcę zakupić kolarzówkę a później będę coś składać.

Czy może ktoś pomóc przy ułożeniu tego planu na siłownię ? :)

Pozdro

#16 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 17 August 2012 - 22:07

Z ciekawości:
Jakie przełożenia stosuje się w rowerze torowym średnio-długodystansowym, do konkurencji typu wyścig eliminacyjny, wyścig punktowy, scratch ? - tzn. ile zębów z przodu, ile z tyłu - wie ktoś ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Reply to this topic