Kolarstwo torowe (trening)
Gosc_szymas_*
Napisano 18 lipiec 2012 - 12:58
gdybyś jeszcze przyjacielu napisał jaka dyscyplineWitam,
czy ktoś z Was trenuje kolarstwo torowe i ma jakieś pojęcie odnośnie treningów ?
Podzieliłby się ktoś wiedzą na temat treningów, "co, jak z czym" ułożyć w sensowną całość ?
Pozdrawiam
Tompoz
Napisano 18 lipiec 2012 - 13:16
Chciałbym żeby to był temat z poradami dotyczącymi treningu. W sumie porady chyba wykorzysta każdy bez względu na rodzaj kolarstwa: MTB, szosa, tor.
Gosc_Spalacz_*
Napisano 21 lipiec 2012 - 14:03
Napisano 21 lipiec 2012 - 18:30
Myślę, że można byłoby zacząć właśnie od treningu siłowego z podziałem określonych cech motorycznych na każdy okres. A później opisać jakieś porady już odnośnie treningu kolarskiego. Pozdro
Napisano 21 lipiec 2012 - 18:49
Gosc_Spalacz_*
Napisano 21 lipiec 2012 - 20:31
Jeśli dopiero zaczynasz się bawić w kolarstwo to pierwszy rok nastaw się tylko na nabijaniu kaemów i 1-2 razy w tygodniu tor by nabrać techniki ;-)
Napisano 22 lipiec 2012 - 18:27
W sumie mi chodzi o ogólnikowe rady itd. Chciałbym żeby złożyć to wszystko z sensem, co i jak. Żeby każdy mógł skorzystać z porad bez względu na rodzaj kolarstwa.
Napisano 23 lipiec 2012 - 09:58
właśnie zbieram na pierwszą i raczej jedyną szosę.
To musisz się zdecydować, bo na tor wpuszczają tylko ostre koło. A na treningi na asfalt jak dla mnie ostre koło odpada (pewnie są tacy, którzy się nie zgodzą). Jaki masz budżet, ale sądząc po specyfikacji górala, to nie bardzo lubisz kasę na rower wydawać.
W sumie mi chodzi o ogólnikowe rady itd. Chciałbym żeby złożyć to wszystko z sensem, co i jak. Żeby każdy mógł skorzystać z porad bez względu na rodzaj kolarstwa.
to tak raczej się chyba nie da, jeśli coś chcesz robić profesjonalnie. Inny trening MTB inny szosa, inny tor. Ja jeżdżę zupełnie amatorsko, mam szosę i górala. Różnica między jazdą na góralu po puszczy, a szosą po asfalcie, dość spora. Inaczej pracuje, serce, ciało i organizm z8upełnie inna technika. Wydaje mi się, że kolarze MTB mają zupełnie inny trening niż szosowcy.
BTW jak byś kupował kolejnego górala, to nie kupuj z mechanicznymi hamulcami tarczowymi, bo to się mija z celem. Kupisz taniej rower na dobrych vkach i jeszcze będzie lżejszy, a skuteczność hamowania ta sama.
Napisano 23 lipiec 2012 - 20:44
Ja się nie zgadzam, ponieważ każdy młody zawodnik w klubie śmiga ostrym kołem po asfalcie, oczywiście na płaskich odcinkach. To ćwiczenie na utrzymanie stałej prędkości.To musisz się zdecydować, bo na tor wpuszczają tylko ostre koło. A na treningi na asfalt jak dla mnie ostre koło odpada (pewnie są tacy, którzy się nie zgodzą). Jaki masz budżet, ale sądząc po specyfikacji górala, to nie bardzo lubisz kasę na rower wydawać.
Napisano 24 lipiec 2012 - 15:09
Myślę o szosie, na razie zbieram pieniądze.
myślisz o ostrym czy z przerzutkami?? Ile chcesz przeznaczyć na rower??
Przerzutki i ostre. Myślę o szosówce do 1500-2000zł. Bo nie ma chyba sensu kupować nowego Treka 1.1. za 2600zł z 2011roku.
Może ktoś w takim razie podzielić okresy treningowe w roku i zrobić jakiś ogólny plan, kiedy co ćwiczyć ?
Pozdro
Napisano 17 sierpień 2012 - 22:07
Jakie przełożenia stosuje się w rowerze torowym średnio-długodystansowym, do konkurencji typu wyścig eliminacyjny, wyścig punktowy, scratch ? - tzn. ile zębów z przodu, ile z tyłu - wie ktoś ?
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen