Polar W.I.N.D. - Cadence / Speed - nie działa czujnik
Gosc_BADEVIL_*
Napisano 19 lipiec 2012 - 23:38
Zakupiłem nowe czujniki Cadence i Speed W.I.N.D. Polara - po zamontowaniu na rowerze dioda sygnalizująca poprawną pracę czujników migała do mnie na czerwono.
Jednak nie trwało to długo (max 10 minut) oba czujniki przestały migać - czy to oznacza że:
[*:d83692c163]Są uszkodzone?
[*:d83692c163]Wyczerpała się w nich bateria?
[*:d83692c163]A może się podwiesiły to tylko elektronika?
Czujniki są nierozbieralne, natomiast instrukcja mówi o tym, że czas żywotności baterii to 3K godzin jazdy.
Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem przy nowo zakupionych czujnikach?
Pozdrawiam
Artur
Gosc_BADEVIL_*
Napisano 20 lipiec 2012 - 07:47
Aby było Ciekawiej dziś rano założyłem oba zestawy ponownie na rower.
Kadencja sygnalizowała swoją poprawną pracę poprzez miganie diody podczas zbliżania się magnesu do czujnika, udało się ją zsynchronizować z zegarkiem.
Natomiast czujnik speed'a podziałał przez chwilę sygnalizując czerwoną diodą poprawność pracy, podczas synchronizacji z zegarkiem nie został wykryty. Na domiar złego przestał w ogóle sygnalizować pracę czerwoną diodą.
Jakieś pomysły? bo mi się skończyły.
Napisano 22 lipiec 2012 - 14:35
Jak nowe i na gwarancji, to można zwrócić. Jak zbliżysz wszystko do siebie, to nie wykryje też prędkości? Na przednim widelcu zamontowany czujnik? Może spróbować z innym magnesem? Ja mam fragment neodymowego przyklejony taśmą izolacyjną, bo przy wypadku magnes mi zginął.
Gosc_BADEVIL_*
Napisano 22 lipiec 2012 - 14:45
Staram się nie pisać na forum jeśli nie przetestowałem wszystkiego co można było sprawdzić.
Tak są nierozbieralne jak padnie w nich bateria to się wywala do śmieci albo odsyła do serwisu (gwarancja). Sprawdziłem je we wszystkie strony raz działają raz nie - w rezultacie odesłałem wszystko na koszt serwisu.
Okazało się, że Polar wypuścił wadliwą serię czujników WIND'owych, szkoda bo tracą sporo na swoim wizerunku.
Dam znać czy po powrocie z serwisu wszystko działa poprawnie.
Napisano 22 lipiec 2012 - 18:41
http://brianlewis.ne...lar_cs_sensors/
Gosc_BADEVIL_*
Napisano 22 lipiec 2012 - 18:56
Wiem z tym że w praktyce traci się gwarancję (nowo zakupione - pomijam używane w których padła bateria) - nie po to tyle się za nie płaci aby je samemu naprawiać.
W sumie jeśli padną baterie, sam je wymienię tak jak w tym linku, wystarczy kupić później jakiś klej typu "kropelka" i skleić. Nie widzę sensu płacić za nowe czujniki tylko po to aby zaraz je odsyłać do producenta.
Chociaż podają, że bateria powinna wytrzymać 3K godzin jazdy w co szczerze wątpię. Można by je wtedy odesłać jeszcze raz do serwisu jako towar niezgodny z umową. Obawiam się tylko, że będzie ciężko udokumentować faktyczny przebieg takiego sensora.
Poczekamy co na to serwis - najgorsze, że miałem kupić niedługo zestaw na 2 rower i obawiam się, że będzie mnie czekała podobna wycieczka ...
Napisano 31 lipiec 2012 - 06:58
Wracałem wczoraj z Zakopanego do domu. Jak byłem na przedmieściach Krakowa to zadzwoniłem do Sport Konsulting. Wjechałem do nich i wymienili od ręki.
Napisano 31 lipiec 2012 - 09:27
BADEVIL niestety dopadło mnie to samo. Cs500 przyszedł we wtorek, w sobotę na TT sensor prędkości odmówił posłuszeństwa gdzieś w okolicach 120-go kilometra. Do kreski jeszcze ze dwa, trzy razy "załapał" na parę sekund.
Tyle kasy za to kasuja taki nacisk na reklame , produktów POLAR i taki zawod jedna rzecz za jaka nie lubie tej marki za slaba jakosc wykonania komputerkow / opasek ;-)
Napisano 03 październik 2012 - 10:49
Dzisiaj otrzymałem 6 czujnik w ramach reklamacji (słownie SZÓSTY).
I co. Nie działa. Były takie, które padały po 2 tygodniach, jeden po 4 miesiącach, a dwa nie działały od razu.
Mam tego polara od marca i do bani jest ich super szybka akcja wymiany, skoro co chwilę mam rower bez czujnika prędkości.
Gosc_BADEVIL_*
Napisano 03 październik 2012 - 10:59
Zgadza się to jest mocno irytujące kiedy masz sprzęt ale nie możesz skorzystać z jego podstawowych funkcji np. pomiar prędkości.
W moim konkretnym przypadku brak czujnika prędkości nie jest problemem ponieważ GPS nadrabia jego brak. Fakt pomiar nie będzie tak dokładny no ale ...
Wiem, że moja rada może wydać się mocno absurdalna w dodatku kosztowna i nie jest to napewno rozwiązanie jakie by mnie i Ciebie satysfakcjonowało.
Aby mieć tak zwany święty spokój może warto zakupić 2 zestaw ?
osobiście od wymiany wyżej wymienionych czujników nie miałem z nimi żadnych problemów.