Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opona źle przylega, lata, bije do góry

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 20 lipiec 2012 - 19:57

Witam.

Mam pewien problem...kupiłem sobie nową oponę, wymieniłem, dałem nową dętke i napompowałem... Wsiadam na rower rozpędzam się, przestaję pedałować i czuję jak kierownica lata do góry. widać po oponie, że tak jakby "wylatuje" z obręczy. Co zrobić ???

zdjęcia, na pierwszym widać, że w tym miejscu opona ładnie, a nawet za bardzo przylega. Na innych widać, że opona jest za wysoko.

http://imageshack.us/g/600/p1030549.jpg/

#2 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 20 lipiec 2012 - 21:21

Nie bardzo z tych zdjęć to widać, ale miałem podobny przypadek, gdy dętka była za szeroka w stosunku do rowka w obręczy. I jeszcze kiedyś miałem taki przypadek, gdy okolice wentyla były bardzo twarde, i za choinkę nie chciało wejść w obręcz w tym miejscu.

#3 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 20 lipiec 2012 - 21:25

Dętka napewno jest dobra. Słyszałem, że jakiś smarowanie mydłem scianek opon pomaga , co o tym myślicie ?

#4 selfu

selfu
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądTM//ŁDZ

Napisano 21 lipiec 2012 - 06:58

Też tak miałem często przy starej obręczy- nie dość, że trudno było ją oprawić w ogumienie, to jeszcze takie numery :evil: Smarowanie Ludwikiem rantów opony pomoże w prawidłowym jej ułożeniu na kole, powinno też pomóc mocne napompowanie koła do ~ 8 barów, u mnie wtedy opona "strzelała" i ładnie się układała.

#5 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 21 lipiec 2012 - 08:26

Po pierwsze trzeba rozważyć czy sama obręcz nie ma bicia góra/dół. Niedawno kupiłem Ultremo ZX i też mam bicie. Montowałem na Ludwika z wodą i nic to nie dało. Wprawdzie ładnie się wstrzeliła po napompowaniu ale bicie pozostało. Teraz przyjdzie kolej na sprawdzenie bicia samej obręczy w układzie góra/dół bo jesli i to jej nie pomoże to znaczy tylko jedno, opona jest złej jakości. Nie znam/nie widzę innej przyczyny zakładając, że dętka jest prawidłowego rozmiaru i nie ma wad fabrycznych.

Dodaj odpowiedź