Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z waga

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 daro1215

daro1215
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKamieniec Zabkowicki

Napisano 20 lipiec 2012 - 19:57

Witam mam problem z waga mam 180 cm i waze 60 kg i wygladam jak kosciotrup :P Probuje teraz dobic do 65 i pytanie brzmi czy jesli pojde dalej do 70 kg to strace szybkosc specjalizuje sie raczej w gorach w szosie a takze jezdze MTB wiec moge spokojnie do tych 70 czy na 65 sie zatrzymac mam 16 lat i wiadomo mlody to chce sie miesnami popisac ale boje sie ze jak dobije do tych 70 to strace szbkosc i wydolnosc w gorach.Takze pytanie do was czy moge podbic wage I sorry za nie uzywanie polskich znakow ale pisze z czeskiej klawy :P

#2 myrcin

myrcin
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądSzczytno

Napisano 20 lipiec 2012 - 20:03

wtedy bedziesz sprinterem!

#3 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 20 lipiec 2012 - 20:04

Ja mam 180cm wzrostu i 56kg wagi, a wcale nie uważam się za kościotrupa. Szybkości raczej nie stracisz, ale wiadomo, że większa masa=ciężej na podjazdach.

#4 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2012 - 20:31

Zasady te same co przy odchudzaniu, tyle że nadwyżka kaloryczna 400-500kcal dziennie i urośniesz. Przyda się siłownia ogólnorozwojowo z naciskiem na obręcz barkową 2 razy w tygodniu, co by nabrać trochę mięśnia. Najważniejsze jednak jest pilnowanie diety, bez syfu, bo zamiast mięśni obrośniesz w tłuszcz. To tyle jeśli chodzi o samo nabieranie masy, nie ma sensu opisywać dokładnie jak to ma wyglądać, wałkowane setki razy na tym forum i trylion razy w internecie, a jak Ci się nie chce szukać to kup książkę.
Im większa masa tym więcej ciężaru do pchania pod górę, ale i większa siła (pod warunkiem, że nie jesteś otłuszczony), o tym również można dyskutować godzinami, na przykład Lance Armstrong 177cm/75kg vs Marco Pantani 172/57kg a wspinali się bardzo podobnie.
Najważniejsze w każdym sporcie (prócz Sumo :lol:) to posiadanie jak najmniejszego udziału tkanki tłuszczowej, przy jak największej suchej masie ciała.

180cm i 56kg, wymiary prawie jak Anja Rubik :lol:

#5 daro1215

daro1215
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20 lipiec 2012 - 21:00

To co mam zrobić żeby mieć mięśnie żeby poprostu jakoś wyglądal nie podwyższając przy tym znacząco wagi bo większość ubrań na mnie wisi i mam po prostu chude nogi i ręce a tam chciał bym mniec poprostu większą ta masę miesnowa żeby to po prostu nie były nóżki ale nogi i nie rączki ale ręce żebym po prostu nie wyglądał chude ale umiesniony nie podwyżsZając przy tym znacząco wagi

#6 Piter0

Piter0
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 lipiec 2012 - 21:35

Temat, który poruszyłeś jest ogromny i naprawdę trzeba trochę czasu, żeby wszystko zrozumieć i odpowiednio, mądrze wykorzystać. Ja w przeciągu 2 lat przytyłem jakieś 10kg czystej masy mięśniowej przy spokojnym treningu na siłowni nie tracąc na tym ani troszkę na szybkości, wytrzymałości. Wręcz przeciwnie - więcej siły, lepsze osiągi.
Na szybko: wszystko zależy od typu Twojej budowy. Ty jesteś ektomorfikiem (cechy: szczupła budowa ciała, chuda szyja, wątła klatka piersiowa, mały obwód w nadgarstku). Szybka przemiana materii powoduje, że potrzebujesz zjeść po prostu dużo WIĘCEJ niż ktoś kto waży np 75kg przy 178cm wzrostu.
Najlepszym sposobem na utrzymanie zwinności, wytrzymałości, kondycji jest siłownia. Przy zdrowym rozsądku (a wątpię, żebyś chciał się wypakować jak Burnejka) jesteś w stanie utrzymać, a nawet polepszyć dotychczasowe "osiągi" na rowerze.
Oczywiście pomyślisz "siłownia, to nie dla mnie, ja taki wątły, a tam chodzą pakerzy, nie mam czasu ani pieniędzy" - otóż na siłowni spotkasz przede wszystkim: starszych panów, kobiety, 15-16 latków... zwykłych ludzi, którzy postanowili o siebie zadbać.
Poza tym jeśli chcesz przytyć staraj się zwyczajnie trochę więcej jeść.
Gorąco zachęcam do zagłębienia tematu - jest dużo info na ten temat, poszukaj, a znajdziesz wszystko od A do Z.

#7 daro1215

daro1215
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20 lipiec 2012 - 21:51

Silownie mám w domu. :-) ale po prostu chce po prostu wygladac ¾e tak powiem fajnie żeby po prostu waga np 65 kg ale mięśnie duże bo np nogi nam łyde ale nogi mam chudziudkie no i chciałbym aby były trocHę szersze i tak samo z rękAmi żeby po prostu jak to się mówi mieć biceps heh nie podwyższać przy tym wagi i myślę że gdy nogą i ręce będą ''szersze'' to i wyniki będą lepsze

#8 Piter0

Piter0
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 lipiec 2012 - 22:02

Problem w tym, że z obwodem w nadgarstku i pod łydką wiele nie zrobisz - uwarunkowane jest to przede wszystkim grubością kości. Mam ten sam problem - zwiększyłem widocznie ogólną masę (chociaż dalej jestem szczupły) ale łapki i nóżki mam dalej chudziutkie ;-) . Zwiększając stosunek masy do siły maksymalizujesz jeszcze bardziej wyniki. Miesiąc sumiennych ćwiczeń i zobaczysz rezultaty (na początku człowiek szybko "puchnie").

#9 daro1215

daro1215
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20 lipiec 2012 - 22:02

Ja jestem chudy i wysoki taki że mnie bocian niestety heh i właśnie dlatego chce przybrać i myślę że nawet ją by teraz przybrał te 5 kg i przy tyym trenował na siłowni to wzrosłyby by tylko raczej mięśnie a nie tłuszcz wyglądałbym lepiej a i wyniki pewnie były by lepsze co o tym myślicie

#10 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 20 lipiec 2012 - 22:24

180cm i 56kg, wymiary prawie jak Anja Rubik :lol:

Nie przesadzajmy :mrgreen: . Łydka w najgrubszym miescu 34cm, udo 52cm. Łydka mi coś schudła :lol: . Mnie to cieszy, bo góral ;-) .

#11 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 21 lipiec 2012 - 05:40

Witam mam problem z waga mam 180 cm i waze 60 kg i wygladam jak kosciotrup :P Probuje teraz dobic do 65 i pytanie brzmi czy jesli pojde dalej do 70 kg to strace szybkosc specjalizuje sie raczej w gorach w szosie a takze jezdze MTB wiec moge spokojnie do tych 70 czy na 65 sie zatrzymac mam 16 lat i wiadomo mlody to chce sie miesnami popisac ale boje sie ze jak dobije do tych 70 to strace szbkosc i wydolnosc w gorach.Takze pytanie do was czy moge podbic wage I sorry za nie uzywanie polskich znakow ale pisze z czeskiej klawy :P

.

kolego Daro sport wytrzymałościowe w tym kolarstwo będą powodowwały że nie zbudujesz masy mieśniowej. Ale zawasze możesz potrenowac na siłowni na np. górne partie ciała.
Proponuje klasyczna metode budowania masy mieśniowej powtórzenia 8-12 podstawowe ćwiczenia na duzę grupy
1. wyciskanie lezac
2. podciąganie na drażku
3. biceps ze sztangą
4. wyciskanie za karku na barki
5. przysiady ze sztangą na barkach
6. pomki siłowe na triceps na porecac
itd. itd.

posiłki 5-6 razy dziennie w każdym posiłku dobre węgle i dobre białko.
Jak kolarski zeson bedzie sie poowli konczył to wtedy wiecej energii na siłownie.

Tompoz

#12 daro1215

daro1215
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21 lipiec 2012 - 08:15

Moi koledzy po fachu są bardziej przypakowani i im to idzie w górach bardzo dobrze i wyglądają dobrze ja mam w lydce tylko 34cm a w udzie 54 malutko co zrobić żeby po prostu nie wyglądać jak wieszak po myślę że jak nogi i ręce będą sersze to i efekty lepsZe a te 2 kg więcej nie zrobi jakiejś różnicy dlatego jak trenować i co jeść aby osiągnąć podobne rezultaty żebym po prostu nie wyglądał jak wieszak heh

#13 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 21 lipiec 2012 - 18:13

Moi koledzy po fachu są bardziej przypakowani i im to idzie w górach bardzo dobrze i wyglądają dobrze ja mam w lydce tylko 34cm a w udzie 54 malutko co zrobić żeby po prostu nie wyglądać jak wieszak po myślę że jak nogi i ręce będą sersze to i efekty lepsZe a te 2 kg więcej nie zrobi jakiejś różnicy dlatego jak trenować i co jeść aby osiągnąć podobne rezultaty żebym po prostu nie wyglądał jak wieszak heh

sorry, ale nie mogę się powstrzymać. Ty chodzisz do szkoły?? Bierzesz jakieś narkotyki?? Piszecie tam czasem wypracowania?? Czy tylko na rowerze jeździsz?? Nie wymagam poprawności pod względem stylistyki, formy, czy nawet błędów ortograficznych. Ale pisz tak, żeby można było Cię zrozumieć. To jakiś bełkot - 6 razy napisałeś to samo.

Chcesz przytyć, jedz więcej. Nie chcesz mieć tłuszczu, jedz więcej i ćwicz na siłowni. BTW po wieku dojrzewania, może waga pójdzie w górę. Ważyłem 57 kg, byłem chudzina, a przyszedł czas, że doszło do 97kg.

#14 krzysio dm

krzysio dm
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • Skądlublin

Napisano 21 lipiec 2012 - 21:47

Jano napisał

Ważyłem 57 kg, byłem chudzina, a przyszedł czas, że doszło do 97kg.

Coś ty z sobą robił Moje wachania to max 10 kg.

#15 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 22 lipiec 2012 - 10:01

Coś ty z sobą robił Moje wachania to max 10 kg.

palenie rzuciłem, a później siedząca praca i zero ruchu.

#16 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 22 lipiec 2012 - 12:36

Silownie mám w domu. :-) ale po prostu chce po prostu wygladac ¾e tak powiem fajnie żeby po prostu waga np 65 kg ale mięśnie duże bo np nogi nam łyde ale nogi mam chudziudkie no i chciałbym aby były trocHę szersze i tak samo z rękAmi żeby po prostu jak to się mówi mieć biceps heh nie podwyższać przy tym wagi i myślę że gdy nogą i ręce będą ''szersze'' to i wyniki będą lepsze

Kup sobie dobrą pompkę, włóż zawór do ust i pompuj.

Nie ma jednego bez drugiego, jeśli chcesz nabrać masę mięśniową, to najpierw trzeba przytyć, i zacząć ćwiczyć na siłowni.

I nie wiem, czy wiesz, ale istnieje coś takiego jak przecinek.

#17 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipiec 2012 - 14:04

Nie trzeba przytyć, a później iść na siłownię. Siłownia, a do tego dobra dieta, nie opychanie się byle czym. Po przytyciu zmagazynowanych tłuszczy nie zamienisz w mięśnie. Podstawą będzie zbilansowana dieta z LEKKĄ nadwyżką kalorii bogata w dobre białko. Do tego trening na siłowni i masa mięśniowa po jakimś czasie zacznie rosnąć.

#18 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 22 lipiec 2012 - 14:52

Do 21 roku życia ustalają się proporcje jak u dorosłej osoby, więc jeszcze jesteś za młody żeby tyć ;-) . Poczekaj jeszcze trochę, może wyrobisz się bez siłki i diet.

#19 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 lipiec 2012 - 15:35

Do 21 roku życia ustalają się proporcje jak u dorosłej osoby, więc jeszcze jesteś za młody żeby tyć ;-) . Poczekaj jeszcze trochę, może wyrobisz się bez siłki i diet.

Wtrącę jeszcze jedno, na niektórych słowo "dieta" działa jak płachta na byka. Tymbardziej stwierdzenie "jestem na diecie". Nazwijmy to inaczej, niech chłopak zacznie się zdrowo i odpowiednio odżywiać... Nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc że może się wyrobi bez siłki i diet. Bez siłki ok, ale bez diety?? To tak samo jak powiedzieć, że nie ma pogody. Pogoda jest tylko kiepska. Dlatego w poprzednim poście napisałem:

Podstawą będzie zbilansowana dieta z LEKKĄ nadwyżką kalorii bogata w dobre białko.

#20 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 postów

Napisano 24 lipiec 2012 - 22:05

to oczywiste maciej. każdy powinien dobrze jeść i nie ma co do tego wątpliwości. chodziło mi o ustalanie jakiejś kosmicznej diety z rozpiską itd. po prostu powinien dobrze jeść, jeździć i poczekać aż się ukształtuje.

Dodaj odpowiedź