Jump to content

Photo

stara i bardzo tania szosa

28 replies to this topic

#21 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 07 October 2008 - 14:56

takie pytanie mam w szosowce osprzet Simplex, czy mozna zalozyc niektore rzeczy (korbe i przerzutki konkretnie) z grupy shimano 600 np czy trzeba zmienic cala grupe? jak bedzie wygladala sprawa z osadzeniem kasety (teraz mam 5 trybow)?
i jeszcze pytanie odnosnie hamulcow jak zmierzyc czy te 600tki beda odpowiednie po zamocowaniu u mnie bo nie ukrywam ze na oko wydaje mi sie ze sa zbyt krotkie
na koniec zapytam o klamkomanetki...czy wymiana ich jest mozliwa w tego typu rowerach (zmieniona jest kierownica z mostkiem na "wspolczesna") czy tez sa jakies uwarunkowania specjalne?

Jeśli masz Simplexa 5-rzedowego, to raczej będzie to wielotryb nakręcany (ale trzeba sprawdzić). Manetki są indeksowane? Korba podejdzie.
Hamulce - trzeba zmierzyć odległość od osi śruby mocującej do górnej i dolnej części otworu mocującego klocki (mierząc w płaszczyźnie koła). Wyjdzie Ci tzw. zasięg hamulców - ten parametr jest podawany. Może nie być taki sam dla nowych, ale odległość do mocowania klocka w obecnych musi się zawrzeć w przedziale zasięgu dla nowych 600.
Klamkomanetki założysz do każdej kiery. Co najwyżej nie pochowasz ładnie pancerza jeśli kiera nie ma rowka.

#22 Artuus

Artuus
  • Użytkownik
  • 35 posts
  • SkądTarnów

Posted 07 October 2008 - 16:01

Manetki są indeksowane?

a jak to sprawdzic?

#23 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Posted 07 October 2008 - 16:09

Manetki są indeksowane?

a jak to sprawdzic?

:-) Poprostu każdemu przełożeniu odpowiada jedna pozycja manetki. A prościej rzecz ujmując to manetka ma w sobie coś na kształt zapadki i pstryka podczas zmiany przełożenia. Zaletą takich manetek jest brak możliwości samoczynnej zmiany przełożenia podczas jazdy np. po nierównościach jak i precyzja zmiany przełożenia ( liniowość łańcucha względem zębatek ) oczywiście po prawidłowym ustawieniu i wyregulowaniu.[/center]

#24 Artuus

Artuus
  • Użytkownik
  • 35 posts
  • SkądTarnów

Posted 09 October 2008 - 15:21

pytanie
czy zaloze do swojej ramy takie np kola na piastach s600
http://www.allegro.p...c_i_wolber.html

rozstaw mojego widelca to ok 9 cm a widelca w ramie 13 cm ?
czy trzeba bedzie rozginac?

#25 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 09 October 2008 - 16:43

pytanie
czy zaloze do swojej ramy takie np kola na piastach s600
http://www.allegro.p...c_i_wolber.html

rozstaw mojego widelca to ok 9 cm a widelca w ramie 13 cm ?
czy trzeba bedzie rozginac?

Jeśli rozstaw tyłu to 130 mm, a nawet 126 mm (w stanie wolnym widelca ma zawsze 1-3 mm więcej, kółko pasuje. Z przodem gorzej - jeśli rzeczywiście masz 90 mm rozstawu (bywały takie). Standard to 100 mm. Można ciut zeszlifować konusy, ciut kontry, a resztę rozgiąć, ale do rozgięcia sporo zostaje. Choć oczywiście się jakoś da. Ale zmierz jeszcze raz rozstaw przedniego sztućca. A kółka fajne.

#26 Artuus

Artuus
  • Użytkownik
  • 35 posts
  • SkądTarnów

Posted 10 October 2008 - 16:49

czy piasty grupy shimano 600 sa takie same (w sensie rozstawu) jak np 105
a mowiac scislej chodzi mi o to czy jak zalozyl bym do siebie 600 (niestety nie udalo mi sie wylicytowac:( tych o ktore pytalem to czy 105 tez beda pasowaly?
i jak sie to ma do reszty osprzetu czy to jest ze soba "kompatybilne":) ze tak zapytam?

#27 olek123

olek123
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądTarnów

Posted 25 October 2008 - 16:22

co myslicie o tej szosie http://aukcja.onet.p...?item=458060830 ?
Czy do tekiej korby dokupie blaty? Bo osprzet ma dla mnie wystarczajacy i moglbym przelozyc go do nowej ramy, widelca i kol

#28 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 27 October 2008 - 22:08

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=458060830 ?
Czy do tekiej korby dokupie blaty?

Tak, to jest starsza 105 z początków lat dziewięćdziesiątych. BCD tarcz - standardowy Shimano 130 mm.

#29 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 posts
  • SkądWłocławek

Posted 01 November 2008 - 14:25

Na tzw. szaberplacach ,czy na allegro zdarzają się perełkii trzeba sie dobrze zastanowic czy zmiana wszystkiego w starym huraganie lub podobnym ma sens ,choc np. sam reanimowałem swojego Jaguara supra w warsztacie u Kondeja w Toruniu.
To tylko tak z sentymentu,ale kiedyś kupiłem stalówke na rurach columbusa z osprzętem shimano 600 z lat 90 za 300zeta. Była ściągana ze Szwajcarii i mało co jeżdżona , do tej pory służy mi jako rower treningowy.Najlepiej zauważalnym wyróżnikiem ,że rower nie pochodzi z czasów Mieszka są hamulce ,dual piwoty już dają jakies pojęcie o wieku sprzętu .

Reply to this topic