takie pytanie mam w szosowce osprzet Simplex, czy mozna zalozyc niektore rzeczy (korbe i przerzutki konkretnie) z grupy shimano 600 np czy trzeba zmienic cala grupe? jak bedzie wygladala sprawa z osadzeniem kasety (teraz mam 5 trybow)?
i jeszcze pytanie odnosnie hamulcow jak zmierzyc czy te 600tki beda odpowiednie po zamocowaniu u mnie bo nie ukrywam ze na oko wydaje mi sie ze sa zbyt krotkie
na koniec zapytam o klamkomanetki...czy wymiana ich jest mozliwa w tego typu rowerach (zmieniona jest kierownica z mostkiem na "wspolczesna") czy tez sa jakies uwarunkowania specjalne?
Jeśli masz Simplexa 5-rzedowego, to raczej będzie to wielotryb nakręcany (ale trzeba sprawdzić). Manetki są indeksowane? Korba podejdzie.
Hamulce - trzeba zmierzyć odległość od osi śruby mocującej do górnej i dolnej części otworu mocującego klocki (mierząc w płaszczyźnie koła). Wyjdzie Ci tzw. zasięg hamulców - ten parametr jest podawany. Może nie być taki sam dla nowych, ale odległość do mocowania klocka w obecnych musi się zawrzeć w przedziale zasięgu dla nowych 600.
Klamkomanetki założysz do każdej kiery. Co najwyżej nie pochowasz ładnie pancerza jeśli kiera nie ma rowka.