Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodło Q-bik

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gotenks

Gotenks
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 21 lipiec 2012 - 14:50

Otóż mam problem z moim siodłem (Selle Italia Q-bik).
Na początku jeździłem na nim bez problemów, od pewnego czasu zaczęło uciskać prostatę po przejechaniu ok 30 km ból jest czasami nie do wytrzymania...
Nie pomogło obniżenie nosa siodła do podłoża( tak że jestem bardziej pochylony na kierownice).
Zastanawiam się dlatego nad wymianą na jakieś inne w wersji "Flow".
Głównie wpadło mi w oko Selle SLR Gel Flow lub w ostateczności też Q-bik tyle że z otworem...

Możecie mi coś doradzić w tej kwestii ?
Nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego, stosunkowo niedawno zabrałem się za kolarstwo : )

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 30 lipiec 2012 - 14:55

Jeżdżę od począku tego sezonu na Q-bik.
Moim zdaniem - beznadziejne. Na mój tyłek kompletnie nie pasuje.
Obtarcia już mam po 10km, żaden pampers nie pomaga. Nie czuję tam żadnego dopasowania żelu do tyłka. Albo siodełko jest źle zaprojektowane, albo mam jakąś podróbkę.
Najlepiej pasowało mi San Marco SKN i wszytkie tego typu dechy.

Jeśli chcesz się pozbyć tego ucisku, to warto poszukać siodeła z dziurą, jakiegoś przeciętego.

#3 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 31 lipiec 2012 - 14:20

Ja tam robię po 100 km gdzie 99% siedzę w siodełku pod górę NP i nic na początku owszem bolała mnie du....a jak cholera . Ale ustawiłem siodełko odpowiednio i rewelacja przy najmniej miększe niż moja pozostała deska ;-)

#4 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 31 lipiec 2012 - 16:13

Ja mam na pewno problem z tym, że nie mam w nim dziury.
Prawdą jest, że siodełko przed zakupem trzeba przetestować.

#5 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 01 sierpień 2012 - 11:42

Ja mam to z dziurą i powiem ,że mi się lepiej jeździ poprzednio miałem bez i strasznie mnie kości bolały i nacisk w okolicach misikiszki

#6 Gotenks

Gotenks
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 28 sierpień 2012 - 22:19

A co sądzicie o tym siodle ?
http://allegro.pl/si...2586511627.html

Czy lepsze będzie bez żelu ?

#7 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2012 - 16:27

Kolego zależy jakie siodełko wolisz wiadomo ja np: wolę troszkę miększe bo nie mam wkładki żelowej ;-) . Tylko ciekawe czy śliskie jest to siodełko na styku spodenek z jego powierzchnią :?:

#8 Gotenks

Gotenks
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 29 sierpień 2012 - 18:22

Już zamówione,
czytałem właśnie gdzieś opinie na ten temat, i to "śliskie" pokrycie jest elastyczne i tylko tak wygląda, bo nawet przy pochylonym przodzie do dołu nie ma problemów ze zjeżdżaniem z niego.
No ale okaże się wszystko w praktyce, dostane je pewnie w piątek, także napisze jak moje wrażenia : ]

#9 winnepago

winnepago
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 sierpień 2012 - 22:46

Już zamówione,
czytałem właśnie gdzieś opinie na ten temat, i to "śliskie" pokrycie jest elastyczne i tylko tak wygląda, bo nawet przy pochylonym przodzie do dołu nie ma problemów ze zjeżdżaniem z niego.
No ale okaże się wszystko w praktyce, dostane je pewnie w piątek, także napisze jak moje wrażenia : ]

Jak przyjdzie to napisz co i jak bo ja mam od dwóch dni też mały problem z siodłem. Też rozważam zmianę na coś w tym stylu.

#10 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 30 sierpień 2012 - 16:11

A co powiecie na SLK? Osobiście zastanawiam się nad SLK Lady, ale to raczej w tym wypadku o wymiary inne chodzi...

#11 Gotenks

Gotenks
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądLeżajsk

Napisano 31 sierpień 2012 - 22:18

A więc...
Siodło przyszło dzisiaj : ]
Pierwsza reakcja po rozpakowaniu "O ku*** ale ładnie zrobione",
po wzięciu do reki "O ku*** ale lekkie",
oczywiście zaraz pobiegłem zamontować na rowerek i pierwsza jazda,
niestety było tylko 35 km z powodu braku czasu...
Ale do rzeczy:
Gdy się na nim siedzi czuć zdecydowaną różnicę w twardości w stosunku do Q-bik`a,
dopiero po tych 30 km zacząłem czuć kości kulszowe, ale to jest akurat oczywiste do każdego trzeba się przyzwyczaić (tak samo zresztą jak pierwsze jazdy na Q-bik`u, choć był bardzo miękki).
Najważniejsze jednak, że krocze nie drętwieje, nie ma w tym miejscu ucisku,
a więc "dziura" spełnia swoją role : )

Podsumowując:
Ci co się zastanawiają nad kupnem SELLE ITALIA SLR XC GEL FLOW,
praktycznie nie mają się już nad czym zastanawiać, jest bardzo solidnie wykonane, bardzo ładnie się prezentuje (mam wersje białą) no i najważniejsze jest bardzo wygodne, idealnie dopasowuje się do mojego "siedzenia" : )

Oczywiście nie wiem jaka jest różnica między zwykłym SLR`em, ale mnie SLR XC w pełni usatysfakcjonował ; ]

Dodaj odpowiedź