Jump to content

Photo

Cykanie w przednim kole

4 replies to this topic

#1 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądMelton Mowbray

Posted 29 July 2012 - 21:03

Witam. Mam problem. Mianowicie w przednim kole coś mi cyka i nie mam pojęcia co to może być. Problem polega na tym że używłem do kol smaru teflonowego, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu zrobiłem około 200 km i zaczęło mi cykać. Rozebrałem je ponownie okazało sie ze smaru nie ma w srodku w jakis sposob sie stamtad uplynnil. Wyczyscilem sprawdzilem czy nie ma rys albo pekniec na kulkach i lozyskach ale nic nie bylo. Nasmarowalem zlozylem i dalej to samo. Powtorzylem ta czynnosc jeszcze raz i bez efektow. Czy wie ktos z was moze co to moze byc?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 29 July 2012 - 21:13

mągą cykać nyple w otworach jak sie zabrudzą, albo szprychy, spróbuj reką je po prostu poruszać lekko doginając po 2 równoległe z każdej strony.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 29 July 2012 - 21:38

Pierwsza rzecz, jakiej konsystencji jest ten smar teflonowy? Nie każdy się nadaje do piast.
Druga sprawa jeśli coś Ci cyka to sprawdź szprychy czy przy lekkim pchnięciu palcem któraś się nie przesuwa luźno.

#4 tidit86

tidit86
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądMelton Mowbray

Posted 29 July 2012 - 21:43

Ok dzieki sprawdze to jutro rano. Co do smaru to jest rzadki wymienilem go juz na bardziej gesty

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 29 July 2012 - 21:55

mągą cykać nyple w otworach jak sie zabrudzą, albo szprychy, spróbuj reką je po prostu poruszać lekko doginając po 2 równoległe z każdej strony.

Mogę potwierdzić, mi regularnie cykają szprychy (nyple) w tylnym kole na obręczy Mavic Open Pro. Pomaga wpuszczenie po kropelce oleju w oczka na nyple, ale po kilkuset kilometrach problem powraca. Szprychy mają już bardzo mocny naciąg i boję się go zwiększać. Gdzieś na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że w tej obręczy to częsty problem i ma on związek ze słabo zaprasowanymi oczkami na nyple (może zależy od partii produkcyjnej).

W piastach z luźnymi kulkami (bez koszyczka) czasem słychać też przesypywanie się kulek (uderzanie jedna o drugą) podczas obracania koła, zwłaszcza gdy smar jest rzadki lub już go prawie nie ma.

Reply to this topic