Witam. Mam problem. Mianowicie w przednim kole coś mi cyka i nie mam pojęcia co to może być. Problem polega na tym że używłem do kol smaru teflonowego, po wyczyszczeniu i nasmarowaniu zrobiłem około 200 km i zaczęło mi cykać. Rozebrałem je ponownie okazało sie ze smaru nie ma w srodku w jakis sposob sie stamtad uplynnil. Wyczyscilem sprawdzilem czy nie ma rys albo pekniec na kulkach i lozyskach ale nic nie bylo. Nasmarowalem zlozylem i dalej to samo. Powtorzylem ta czynnosc jeszcze raz i bez efektow. Czy wie ktos z was moze co to moze byc?
Cykanie w przednim kole
Started By
tidit86
, 29 lip 2012 21:03
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 29 lipiec 2012 - 21:13
mągą cykać nyple w otworach jak sie zabrudzą, albo szprychy, spróbuj reką je po prostu poruszać lekko doginając po 2 równoległe z każdej strony.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_marvelo_*
Napisano 29 lipiec 2012 - 21:55
Mogę potwierdzić, mi regularnie cykają szprychy (nyple) w tylnym kole na obręczy Mavic Open Pro. Pomaga wpuszczenie po kropelce oleju w oczka na nyple, ale po kilkuset kilometrach problem powraca. Szprychy mają już bardzo mocny naciąg i boję się go zwiększać. Gdzieś na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że w tej obręczy to częsty problem i ma on związek ze słabo zaprasowanymi oczkami na nyple (może zależy od partii produkcyjnej).mągą cykać nyple w otworach jak sie zabrudzą, albo szprychy, spróbuj reką je po prostu poruszać lekko doginając po 2 równoległe z każdej strony.
W piastach z luźnymi kulkami (bez koszyczka) czasem słychać też przesypywanie się kulek (uderzanie jedna o drugą) podczas obracania koła, zwłaszcza gdy smar jest rzadki lub już go prawie nie ma.