Skocz do zawartości

Zdjęcie

rozciąganie po treningu

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 vitc

vitc
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądwwa

Napisano 01 sierpień 2012 - 09:36

Jak się rozciągacie po treningu? Ile poświęcacie na to czasu?
Możecie podać jakieś swoje przykłady?
Ja po wielu próbach rozmaitych pozycji wypracowałem sobie taki zestaw:

http://lovingthebike...cling-stretches
#1 - tyle że obie nogi ugięte
#2 - moje niedawne odkrycie, rewelacja!

http://www.bikeradar...cyclists-26074/

http://www.menshealt...852073290-2.jpg

Na wszystko wychodzi ok 10min.

#2 czarny_peugot

czarny_peugot
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 sierpień 2012 - 10:05

Po frekwencji w tym temacie wnoszę, że towarzystwo albo się nie rozciąga, albo nie chce o tym mówić. Mimo to dzięki, że podrzuciłeś te linki. Zacząłem je wykorzystywać. Glute stretch- genialny.

#3 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 03 sierpień 2012 - 10:26

Po frekwencji w tym temacie wnoszę, że towarzystwo albo się nie rozciąga, albo nie chce o tym mówić. Mimo to dzięki, że podrzuciłeś te linki. Zacząłem je wykorzystywać. Glute stretch- genialny.

Rozciąganie jak wiesz to tajemnica strzeżona przez większość zawodników więc nie wiem skąd zdziwienie? ;-)
Osobiście nie stosuję w tym temacie wyrafinowanych technik ale ważne a zaniedbywane są mięśnie pośladkowe w tym pośladkowy średni bo sam nie wiedziałem o jego istnieniu do zeszłorocznej kontuzji :]

#4 salvadore

salvadore
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 sierpień 2012 - 10:35

Rozciąganie jest cholernie ważne po każdym treningu. Nie ważne czy narciarski, biegowy, mtb czy szosa.

Dzięki rozciąganiu, miesień jest elastczny, zwiększa sie zakres ruchu i co najważniejsze - zmniejsza sie ryzko kontuzji. Byłem kilka razy u fizjoterapeuty i jak powiedział mi że mam zakres ruchu jak 50latek to od razu zaczałem sie rozciągąc.

Bez rozciągania ścięgna stają sie sztywne niczym powróz i kontuzja to już kwestia czasu. Naderwanie mieśnia, sciegna czy uszkodzenie któregoś ze stawów.
Odkąd zaczałem sie regulanie rozciągać czuje sie dużo lepiej i.... sprężyściej:)

Od miesiąca zacząłem uprawiać jogę... Polecam! rewelacyjna sprawa.

#5 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpień 2012 - 12:06

Od miesiąca zacząłem uprawiać jogę... Polecam! rewelacyjna sprawa.

Potwierdzam! Wystarczy pójść do dobrej szkoły hatha jogi choć na kilka zajęć żeby wiedzieć o co chodzi w rozciąganiu i jak się to powinno robić. Jednak na kilku zajęciach pewnie się nie skończy, bo to bardzo wkręcająca sprawa.

Jest to też okazja do obcowania z okultyzmem i oddawania się szatanowi dlatego polecam wszystkim! ;)

#6 salvadore

salvadore
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 sierpień 2012 - 19:09

choć na kilka zajęć żeby wiedzieć o co chodzi w rozciąganiu i jak się to powinno robić.

dokładnie!

B.Wiggins także w wywiadzie powiedział że uprawia regularnie joge i pilates:)

Jest to też okazja do obcowania z okultyzmem i oddawania się szatanowi dlatego polecam wszystkim! ;)

to akurat najsłabsza cześć zajeć:)

Dodaj odpowiedź