Skocz do zawartości

Zdjęcie

[koła]DT SWISS R 1900 vs MAVIC AKSIUM

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 masaa

masaa
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądkatowice

Napisano 02 sierpień 2012 - 20:19

P&P
Witam wszystkich kolarzy :)

Mój rower to Bulls 105 jak do tej pory wszystko fabryczne
Teraz mam koła shimano wh r550

Zapadła decyzja ze trzeba coś zmienić
oto taki dylemat
DT SWISS R 1900 vs MAVIC AKSIUM

Ważę w tej chwili 100 kg
moja waga waha się pomiędzy 95 a 100 mam nadzieje ze więcej nie będzie
jeżdżę totalnie amatorsko dla zabawy i przyjemności
przebiegi 2 - 4 tys sezonowo w zależności od możliwości :)

i proszę szanownych o pomoc które koła wybrać

#2 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 13 sierpień 2012 - 12:53

Jako użytkownik aksiumów stwierdzam iż nie są to koła najwyższych lotów, nadają się do katowania na treningach. Pozatym nowe koła o wadze 19xx gramów za 600 zł są po prostu nieopłacalne. Do wymiany tych kół które masz na aksiumy pasuje powiedzenie: "Zamienił stryjek siekierke na kijek". Jednak każdy ma inne potrzeby,może dla ciebie byłyby ok ( jeżeli 20/24 szprychy wytrzymają 100 kg ). Ja ważę 70 kg wpadłem w wiele dziur i niby nie było kosmicznej centry, jednak nie wiem co by było jakbym ważył 30 kg wiecej. Kupiłem je używane, w przednim kole była wymieniana szprycha, ale nie wiem w jakich okolicznościach została uszkodzona. Tak jak powiedziałem wyżej, w tym przedziale cenowym nie warto kupować innych "lepszych i nowszych" kół, bo wszystkie są takie same. Nowych Aksiumów bym nigdy nie kupił. Jakbyś trafił na fajne obręcze sprzed 20 lat ( w dobrym stanie ) złożyłbyś lepsze koła od aksiumów. Zejść poniżej 1800g to nie byłby problem, nawet z budżetowymi piastami i szprychami gdybyś trafił obręcz około 400g ( ja mam drugi komplet na obręczach Campa Moskva 80 - były produkowane jeszcze w tym wieku, a moze nawet produkowane do dzisiaj - sztuka 430g 32h).

#3 masaa

masaa
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądkatowice

Napisano 02 wrzesień 2014 - 16:01

Dwa latka minęły a ja dalej na wh r 500
budżet trochę się zmienił
Jestem w stanie wydać do 1500 na komplet kół

zastanawiam się nad Mavic Ksyrium Equipe 2013 vs. DT Swiss R1700
Moja waga nadal w tych samych okolicach na dziś 97 kg

A może ktoś podpowie jakiś zupełnie inny model kół?

#4 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 wrzesień 2014 - 03:51

Złóż kola samemu, wyjdzie taniej i mocniej pod twoją wagę.

#5 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2014 - 08:47

A może ktoś podpowie jakiś zupełnie inny model kół?

może Zonda od Campy?

http://www.bike24.co...,30;mid=1;pgc=0

http://www.bike-comp...r=3&xtmcl=zonda

T.

#6 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2014 - 17:44

masaa

Ksyrium Equipe mają z 2013 r. po 20 szprych w przednim i w tylnim kole. Dawniej w tylnim miały 24 szprychy. Przy Twojej wadze - mam podobną - nie brałbym niczego co ma mniej niż 20 szprych z przodu. Te Zondy, może i dałyby radę kilka sezonów, ale podejrzewam, że przy podjazdach możesz czuć brak sztywności w przednim kole. To już lepiej Scirocco - przód 20, tył 27 szprych.

Pewnie posłużą Ci i Fulcrumy 5. Ale przy Twojej wadze, jeżeli te koła mają parę lat pojeździć, to koła na mocnych rawkach, co by nie popękały, i minimum 24 szprychy z przodu 28 z tyłu. Jak masz rower na osprzęcie Shimano bierz piasty Ultegry. Jak masz Campę, to niedorogo na allegro były niedawno piasty Miche. Do tego obręcze Mavic cxp 33 po 32 szprychy, składaj i masz solidne koła.

#7 masaa

masaa
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądkatowice

Napisano 03 wrzesień 2014 - 22:22

......Jak masz rower na osprzęcie Shimano bierz piasty Ultegry......

Kugel napisz coś konkretniej jak możesz  ... jaki model piast dokładnie masz na myśli 

ps . napęd mam na 105 (3x10)

#8 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 15:24

Kugel napisz coś konkretniej jak możesz  ... jaki model piast dokładnie masz na myśli 

ps . napęd mam na 105 (3x10)

Chodziło mi o  Miche Racing Box - są w wersji zarówno na Campę, jak i na Shimano:

http://allegro.pl/pi...4559099926.html

Co do Ultegry ( model FH 6800 ):

http://allegro.pl/sh...4490216082.html

Te piasty istotnie się różnią. Nie tylko ceną. Miche ma piasty maszynowe - nic przy nich praktycznie nie robisz - jeździsz, aż zajeździsz :)

Shimano robi piasty na łożyskach kulkowych. Ultegry są dobrze uszczelnione, przez kilka sezonów nic przy nich nie będziesz musiał robić. A jak się przestaną gładko toczyć, to za kilka lat dasz do serwisu, wyczyszczą Ci piastę, ew. wymienią kulki i dalej na tych piastach będziesz jeździł.

#9 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 wrzesień 2014 - 20:21

Z własnegp doświadczenia wiem, że 21/27 szprych to mało pod 100kg, minimum musi być 28/32 i to z tych nienajcieńszych, a takie wkłada Campa.

#10 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 04 wrzesień 2014 - 21:28

To już chyba 4 sezon jak ujeżdżam campagnolo Vento - 24/27. Od 7 sezonów w drugim rowerze użytkuję Ksyrium Equipe - 20/24 szprychy. Nic się nie dzieje z tymi kołami, nie mają  i nie miały bicia. Moja waga waha się między 95 a 100 kg.

#11 masaa

masaa
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Skądkatowice

Napisano 04 wrzesień 2014 - 21:54

co do shimano jestem sceptyczny

wh r550 moge opisać tak ( po 14 k km doświadczeń )

mało sztywne - przy mojej wadze przód - 16 szprych -  przy jeździe na stojaka trzeszczy :P ale centry nie łapie

tył - heh - zdarzało ze zrywałem nypla na prostej jak stół drodze ale po założeniu nowego dało sie wszystko ładnie wycentrować

generalnie dawały rade (pomimo że mają 16/20 szprych) dopóki nie padły konusy w tylnej piaście, obleciałem wszystkie sklepy na Śląsku (albo prawie wszystkie :P ) i takich konusów nie ma .....

wiec co teraz chciał bym koła na pewno nie cięższe niż wh r550 które maja 1845 gr

i raczej wolał bym maszyny doświadczenie z mtb daje nadzieje ze bedzie to totalnie bezobsługowe.

mam nadzieje ze to nie bedzie profanacja z mojej strony ale co sadzicie o piastach novatec ?

Dodaj odpowiedź