Nowości sprzętowe
Posted 16 February 2011 - 19:07
Lecz cóż z tego, jak wszystko zależy od częstości klikania. Jeden klika często, inny w tym czasie prawie wcale - to zależy od stylu jazdy. Ciężko przewidzieć, czy bateria nie padnie na 200km etapie. W drużynach pewnie profilaktycznie przed startem będą mieli świeże, ale amator użytkujący te elektryczne grupy może się przeliczyć.
Posted 16 February 2011 - 20:54
Lecz cóż z tego, jak wszystko zależy od częstości klikania. Jeden klika często, inny w tym czasie prawie wcale - to zależy od stylu jazdy. Ciężko przewidzieć, czy bateria nie padnie na 200km etapie. W drużynach pewnie profilaktycznie przed startem będą mieli świeże, ale amator użytkujący te elektryczne grupy może się przeliczyć.
No tak, ja by był wyścig na 100km to może i tak, Ale chyba oczywiste że baterie przed wyścigiem się ładuje, a na200km to ci starczy nawet jak byś non stop przerzucał
Posted 17 February 2011 - 12:09
Wyczytałem właśnie, że 1600 km , nawet.
Mechanicy Garmin ładowali raz baterię podczas całego Giro 2009, 2448 km. To shimano mówi że jedno naładowanie wystarczy na około 1600km.
Posted 18 February 2011 - 23:54
http://www.fixedgear...rdZimmerman.htm
http://www.bigup.pl/...ino-560x547.jpg
Posted 03 March 2011 - 09:55
Ale bateria działa przaez ok. 1000 km jazdy, więc mogą przewidzieć kiedy podładować..
Zgodnie z dokumentacją techniczną Shimano
Na dźwigni jest wskaźnik poziomu naładowania, żaden problem stwierdzić, czy jest pełny, czy prawie pusty.
Inne funkcje obsługi dźwigni:
< Wskaźnik naładowania akumulatora >
Nacisnąć i przytrzymać przez przynajmniej pół sekundy jeden z przełączników zmiany biegów.
Poziom naładowania akumulatora można sprawdzić za pomocą wskaźnika akumulatora, znajdującego się na górze łącznika (A).
Gdy poziom naładowania akumulatora jest niski, najpierw przestaje działać przednia przerzutka, a następnie tylna przerzutka. Gdy akumulator jest całkowicie rozładowany, przerzutki zatrzymują się w ostatnio ustawionych pozycjach. Jeżeli wskaźnik akumulatora świeci się na czerwono, zaleca się, aby możliwie jak najszybciej naładować akumulator.
No i budowa samej klamkomanetki jest wreszcie prosta jak budowa cepa.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 03 March 2011 - 10:26
Posted 03 March 2011 - 10:46
Co do wytrzymałości baterii, z własnego doświadczenia dodam, że DI-2 po 2500 km wciąż nie sygnalizuje konieczności ponownego ładowania. Doładowuję co 2500-3000 z rozsądku. Jazda po górach, więc zmiany częste.
Posted 03 March 2011 - 11:14
Ale ja tak mam bo szlag mnie trafia, ze nie umiem i boję się rozebrać kalmkomanetek shimano bo są tak skomplikowane jak patrze na instrukcję że wole nie ryzykować :mrgreen: A lubie sam grzebać
Posted 03 March 2011 - 11:29
Wg mnie te "elektroniczne przerzutki" to ciężka lipa jeśli chodzi o rowery ;-) Ludzie się śmieją jak ktoś jeździ z świecącymi nakrętkami na wentyle i migaczami do roweru a tutaj takie przerzutki. Następnym krokiem będą pewnie przerzutki reagujące na głos wtedy będzie można zmieniać biegi jadąc bez trzymanki i silniczki ;-) Pewnie mają wiele zalet ale mnie nie przekonują tego typu nowości bo to już zaczyna przypominać rzeźbienie w g... Ciekawa jest też kwestia spadku trwałości nowych komponentów w stosunku do starego "niezniszczalnego sprzętu".
niezwykle bawi mnie to, że najwięcej do powiedzenia w tej materii mają osoby, które Di2 na oczy nie widziały, nie wspominając już o korzystaniu z niego.
Posted 03 March 2011 - 11:59
Wg mnie te "elektroniczne przerzutki" to ciężka lipa jeśli chodzi o rowery ;-) Ludzie się śmieją jak ktoś jeździ z świecącymi nakrętkami na wentyle i migaczami do roweru a tutaj takie przerzutki. Następnym krokiem będą pewnie przerzutki reagujące na głos wtedy będzie można zmieniać biegi jadąc bez trzymanki i silniczki ;-) Pewnie mają wiele zalet ale mnie nie przekonują tego typu nowości bo to już zaczyna przypominać rzeźbienie w g... Ciekawa jest też kwestia spadku trwałości nowych komponentów w stosunku do starego "niezniszczalnego sprzętu".
niezwykle bawi mnie to, że najwięcej do powiedzenia w tej materii mają osoby, które Di2 na oczy nie widziały, nie wspominając już o korzystaniu z niego.
to faktycznie zabawowy jesteś jak cie to bawi i dobrze bo śmiech to zdrowie :mrgreen: powiedziałem co myślę o "postępie" w tej dziedzinie ale rozumiem, że wg ciebie muszę kupić sprzęt za 2 koła żeby wypowiadać się czy jest mi on potrzebny? Może jak
dasz mi swój to pojeżdżę i ci zdam relację i wtedy zastanowię się czy kupię. I zdaje się, że uraziłem cię swoją opinią bo mam najwięcej do powiedzenia w materii o której nic nie wiem bo jej nie widziałem. Pewnie tak samo jak większość ludzi ocenia narkotyki pomimo, że wcale ich nie używała i sprawdza ręce swym dzieciom bo myślą że ładują marihuanę dożylnie Baw się dobrze i podrzuć sprzęt do testów
pafcio no wiem, że idzie do przodu ale nie nadążam za tym poza tym nie zdążyłbym zarobić na to wszystko, z drugiej strony mam takie podejście, że nie zawsze zależy mi na tym aby iść z tego typu postępem i nie zawsze jest mi on na rękę. To tak jak serwisowanie starszych rowerów można robić taniej zazwyczaj a klucze do nowych patentów kosztują i włąściwie jak masz 3 rowery, które chcesz sam serwisować to musisz mieć klucze które są na tyle kosztowne i tyle jest tego, że już nawet nie staram się tego ogarniać. [/b]
Posted 03 March 2011 - 12:13
Z tego co pamiętam, to nawet Karbon był mega pozytywnie zadowolony działaniem Di2, a przecież nie po drodze mu było z Shitmano, wolał Campę.
Mam nadzieję, że cena elektronicznej ultegry będzie znacznie niższa.
Posted 03 March 2011 - 12:20
Posted 03 March 2011 - 14:43
Ultegra Di2 information on the Internet
On the Internet some information was published about Shimano Ultegra Di2. Please note that this is not official Shimano information.
Posted 03 March 2011 - 15:09
W sumie to podobne idiotyzmy można było przeczytać jak shimano wprowadzało STI, że to zbędny bajer, że "manetki na rami wystarczą". Gdzie dziś sie podziali ci ludzie?
Może to wynika z frustracji? No nic, kupi se chłopak Tiagrę Di2 za 7 lat to zmądrzeje
Za 7 lat być może siat się zmieni a znam ludzi co jeżdżą z manetkami na ramie z wyboru :-) . Dziś przerzutka za 900 zeta poruszana mechanizmem elektronicznym to raczej średnia atrakcja dla amatora poza tym jeśli twierdzisz, że ludzie którzy odrzucają tego typu nowości ze względu na swój wybór i brak potrzeby parcia na wszystkie gadżety, które wychodzą na rynek za mniej madrych od ciebie bo skoro piszesz, że ktoś ma zmądrzeć to faktycznie musisz być ciekawym egzemplarzem :mrgreen: Z resztą w innych tematach widać twoją otwartość na dyskusję i brak tolerancji na inne zdanie niż twoje ..coś jak u pięciolatków chociaż one zakładają czasem że jest coś takiego jak odmienność zdania i godzą się na nią ;-) No ale znam takie przypadki z podwórka więc wiem jak to jest i jak takich się traktuje na rogatkach pozdro
Są ludzie co zawsze lepiej wiedzą od innych czego inni akurat potrzebują i co inni mają myśleć marceln ..jesteś boski zostań politykiem