Skocz do zawartości

Nowości sprzętowe

2569 odpowiedzi w tym temacie

#981 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 02 marzec 2012 - 18:41

Witam nie wiem czy to bylo , dostalem od kolegi jezdzacego na MTB takiego linka i jestem w szoku

tutaj do szosowego

koło bezdętkowe , do kola wlewa się jakiś płyn i gdy najedzie się na jakieś szkło czy cokowiek ten płyn wypełnia dziure i mozna jechac dalej.

#982 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 02 marzec 2012 - 20:19

Patent stana w mtb istnieje juz od ladnych paru lat.
Do kol szosowych, tez juz jest z niemala broda :)

#983 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 08 marzec 2012 - 14:09

http://www.bikeradar...rst-look-33368/

#984 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2012 - 16:45

Te koła mistrzostwo. Cena tez niezła:D za te pieniądze mozna kupic sprzet pro.

#985 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2012 - 18:35

Ciekawe czy to rzeczywiście jest takie dobre ;-) używał ktoś tego specyfiku do kół szosowych :?:

#986 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 08 marzec 2012 - 18:47

Te koła mistrzostwo. Cena tez niezła:D za te pieniądze mozna kupic sprzet pro.

I?

#987 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2012 - 19:56

... a ci gamonie na największych Tour'ach i mistrzostwach globu nadal przebijają :-P :lol:

#988 thomas_k7

thomas_k7
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądRybnik

Napisano 09 marzec 2012 - 00:12

Ale Wy jesteście cięci na tą Sorę, kurde nikt nawet jej nie sprawdził (tej nowej) a już na forum pojazd :) I wygląd Wam się nie podoba ? W porównaniu do zwykłej Sory to wygląda przecież super :) Nie można wszystkiego odwoływać do DuraAce czy Ultegry...

Przejechałem na Sorze (może nie tej nowej ale też Sora) kilkadziesiąt tys. km (kilka sezonów) i poza kasetą, korbą i łańcuchem nic nie zmieniałem. Do tej pory wszystko działa jak należy. W tym sezonie przesiadam się na 105, Sorę "odziedziczyła" moja kobieta :)

#989 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2012 - 03:10

W końcu klamkomanetki Sora upodobniły się do wyższych grup - kształt praktycznie identyczny jak Dura-Ace 7800. Miałem klamkomanetki (jeszcze 7-biegowe), kasetę (11-24) i przednią przerzutkę z tej grupy i też nie powiem złego słowa o trwałości, natomiast ergonomia klamkomanetek była moim zdaniem fatalna. Cyngiel do zrzucania był zdecydowanie zbyt wysoko (daleko) od kierownicy i praktycznie uniemożliwiał obsługę z dolnego chwytu. Poradziłem sobie z tym dopiero w ten sposób, że dorobiłem z drutu odpowiednie przedłużki i przymocowałem je do cyngli. Wyglądało to trochę dziwacznie, ale funkcjonowało dobrze. Gdyby ktoś chciał się pobawić, to sugeruję najpierw wygięcie prototypowego kształtu i przymocowanie go do cyngla mocną nicią (po obwiązaniu można nasączyć klejem typu kropelka, żeby się to nie przesuwało), a po dopracowaniu ostatecznego kształtu wymodelowanie na tym szkielecie ładnego cyngielka z poxiliny. Efekt może być całkiem estetyczny. Ja nie zdążyłem już tego zrobić, bo zamieniłem je na Campagnolo Mirage 10s, które w konfiguracji z przerzutką Shimano bez problemu obsługują 7-biegową kasetę (obecnie mam 8-biegową Sram i łańcuch 9-biegowy, na szerszym 8-biegowym trudniej było wyregulować, aby nic nie ocierało). Campagnolo też ma cyngiel z boku, ale w znacznie wygodniejszym miejscu, górny chwyt też mi bardziej odpowiada. W Sorze w górnym chwycie miałem wrażenie, że korpusy są za krótkie i nie mieściły mi się całe dłonie, nie bardzo też było gdzie włożyć kciuk, bo cyngiel był zbyt blisko pancerza linki. Te nowe wyglądają na sporo dłuższe (i węższe), no i mają dźwigienkę do zrzucania pod dźwignią hamulca, a więc łatwo dostępną z dolnego chwytu. Ja jestem za.
Ciekawe, czy będą na 9 czy 10 biegów?

#990 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 23 kwiecień 2012 - 11:36

DA7900 wersja mechaniczna

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#991 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 kwiecień 2012 - 12:27

Ładne hamulce. Reszta tak w styl xtr wchodzi.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#992 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 23 kwiecień 2012 - 12:55

Hamulce hydrauliczne do czasówki:
http://bdc-bike.pl/?...tail&idNews=471

#993 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 23 kwiecień 2012 - 13:01

Pewnie tez swoja cene bedzie mial ale ciekawa pozycja ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#994 he1885

he1885
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2012 - 13:03

Hydrauliczne Colnago - link

Idzie koniec świata?! Jakoś nie widzę tego pomysłu, ale może dlatego, że nigdy nie ważyłem więcej niż 65 kg. Może dla górali, którzy sami wyglądają jak góry i zjeżdżają z przepaści w deszczu? Chyba wysoce specjalistyczna sprawa, którą już niedługo uszczęśliwią Nas wszystkich. Oby nie. :-/

#995 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 kwiecień 2012 - 13:13

Ciekawe ile waży cały zestaw hydrauliczny, czy to te obiecane 495g?

I tu jeszcze
http://www.bikeradar...rst-ride-33781/

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#996 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 23 kwiecień 2012 - 14:04

Hydrauliczne Colnago - link

Idzie koniec świata?! Jakoś nie widzę tego pomysłu, ale może dlatego, że nigdy nie ważyłem więcej niż 65 kg. Może dla górali, którzy sami wyglądają jak góry i zjeżdżają z przepaści w deszczu? Chyba wysoce specjalistyczna sprawa, którą już niedługo uszczęśliwią Nas wszystkich. Oby nie. :-/

Myślisz że będzie nakaz jazdy na takich hamulcach ? :-) Dobrze że pojawiają się nowe pomysły, ludzie których na to stać będą się mogli pobawić, myślę że nic w tym dziwnego ani złego. Podobnie jak sterowane silniczkami przerzutki. Każdy wybiera to co dla niego dobre. Palców nawet przy jeździe w temperaturze -20 nie miałem tak bardzo skostniałych żebym nie mógł hamować ale biegów już nie mogłem przerzucić :-) Inna sprawa czy takie akumulatorki dałyby radę przez 4 godziny w temperaturze -20 :-)

#997 he1885

he1885
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2012 - 14:43

Jasne, że postęp, nowości to dobry znak. EPS i Di2 zapowiadają się bardzo przyszłościowo. Fajnie, że można znaleźć coś dla siebie i trochę pokombinować, każdy ma w sobie przecież coś z dziecka. :mrgreen:

Przejaskrawiłem swoją wypowiedz, ale mam wrażenie, że czasami postęp to więcej gry marketingowej niż rzeczywistej potrzeby. Dla części osób będzie to świetne rozwiązanie, a dla pozostałych będzie przedstawiane jako świetne i o tę drugą sytuację mi chodziło.

Swoją drogą, ciekawe są te hydrauliczne klamki, zarówno technicznie jak i wizualnie.

#998 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 23 kwiecień 2012 - 17:28

Fajne - nie niszczą obręczy :-)

#999 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 24 kwiecień 2012 - 18:15

Tarczowe hamulce do szosówki to super sprawa, nie trzeba będzie się martwić o obręcze.

#1000 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 25 kwiecień 2012 - 00:29

Mi zupełnie się nie podobają te tarczowe hamulce w szosie lepiej żeby ich wogole nie było , komu przeszkadzają zwykle które sprawdzają się już dziesiątki lat , po za tym co z aerodynamika koła ?

Dodaj odpowiedź