Skocz do zawartości

Nowości sprzętowe

2571 odpowiedzi w tym temacie

#1461 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2922 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2017 - 14:10

Mi się super podoba ten Saganowy (jeden z kilku opcji) Roubaix:

9Z4A0928.jpg?quality=80&strip=all

A nowy Tarmac wygląda jak BMC Teammachine:

26-Specialized_Tarmac_SL6_2018-12.jpg

#1462 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 lipiec 2017 - 18:10

Nie widzę tego dynksu między rurą podsiodłową, a górną. Czyli nie bardzo przypomina BMC. A opuszczony seatstay to ma mnóstwo innych rowerów poza BMC.

#1463 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 28 lipiec 2017 - 20:15

Były gadki, że Potenza to nowe wcielenie Centaura. Okazuje się, że jednak nie:

https://www.campagno...entaur_groupset

No i Campa przeprosiła się z tarczami:

https://www.campagno...c_brake_project

#1464 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 28 lipiec 2017 - 21:44

Centaur na PowerShifcie, czyli stara, słaba śpiewka.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1465 Gosc_mexy_*

Gosc_mexy_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2017 - 02:14

delikatne, prawie ich nie widać

jak dla mnie, może być

#1466 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 lipiec 2017 - 08:23

Centaur na PowerShifcie, czyli stara, słaba śpiewka.

Taka sama jak z Potenzą, niestety :(

#1467 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 29 lipiec 2017 - 21:24

Jakby zamontowali Ultrashifta do najwyższej grupy "niekarbonowej", zarobili by jakąś kasę, przynajmniej wśród zorientowanej części rowerzystów.

#1468 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 10 sierpień 2017 - 18:43

Post pod postem, ale ciekawostkę dziś dostałem na maila od jednego ze sklepów - Centaur ma zastąpić Veloce i Campa staje się pierwszym (chyba) producentem, który oferuje tylko 11 rzędowe układy na całej linii produktów. 

#1469 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 10 sierpień 2017 - 19:12

Czyli zostawiają poważną część rynku dla Shimano.

#1470 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 10 sierpień 2017 - 19:55

Decyzje nowego zarządu to nieprzerwana seria głupot przypominających bieganie kury z uciętą głową. Nic mnie nie dziwi.

#1471 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 sierpień 2017 - 20:04

Co fakt, to fakt. Wchodzenie dziś w Campagnolo to głupota.

#1472 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 10 sierpień 2017 - 23:07

Jeżdzę na Campie i nie ma się do czego przyczepić. Może ten Centaur będzie dobrze chodził ( głównie klamkomanetki, bo reszta wiadomo, że działa)

#1473 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 10 sierpień 2017 - 23:18

Owszem, jest się do czego przyczepić. Jeżeli ktoś jeździ na campie 10- rzędowej, nie będzie mógł dokupić nowych części, bo nie będą idealnie współdziałały. Użytkuję równolegle Ultegrę i Centaura. Klamki shimanowskie chodzą sprawniej, hamulce także, regulacja hamulców Sh zdecydowanie lepsza. O trwałości mechanizmów w klamkach campy nawet nie wspominam. Kształt korby Ultegry w por. do Centaura UT nowocześniejszy. Dostępność piast pod Sh zdecydowanie większa. Wygląda na to, że obecnie Sh oferuje po prostu lepsze rzeczy, bardziej dostępne, za mniejsze pieniądze.

#1474 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 10 sierpień 2017 - 23:55

Części do 10rz. Campy będą dostępne jeszcze długie lata, więc nie ma się co tym przejmować. Porównujesz Ultegrę do Centaura..? To może porównamy Record do Sory i zobaczy się jak w tą stronę wychodzi. 

Shimano zawsze oferowało tańsze i bardziej dostępne części, to jest korporacja, a nie manufaktura. Ich dział R&D jest większy niż całe Campagnolo, więc nie ma się co dziwić. 

#1475 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 11 sierpień 2017 - 00:33

Porównuję starszego Centaura sprzed paru lat, kiedy teoretycznie Centaur odpowiadał jakościowo co najmniej Sh 105, a cenowo Ultegrze, więc porównanie Recorda do Sory jest tu bez sensu. Co z tego że Campa to manufaktura? Teoretycznie powinni robić więc lepsze jakościowo rzeczy od ,,masówy'' Sh, a tak nie jest - pomijam tu Record i Super Record . Ceny za te grupy to kompletny kosmos.

#1476 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 sierpień 2017 - 11:09

Porównuję starszego Centaura sprzed paru lat, kiedy teoretycznie Centaur odpowiadał jakościowo co najmniej Sh 105, a cenowo Ultegrze, więc porównanie Recorda do Sory jest tu bez sensu. Co z tego że Campa to manufaktura? Teoretycznie powinni robić więc lepsze jakościowo rzeczy od ,,masówy'' Sh, a tak nie jest - pomijam tu Record i Super Record . Ceny za te grupy to kompletny kosmos.

Ekonomia to jedno, a przyzwyczajenia to drugie.

Nie można porównywać zamienności części z grup 10 i 11s. Bo to niezgodne z ich przeznaczeniem. To samo twierdzi Camp i Sh.

Brak współpracy niektórzy mogą nawet uważać za wyższość wyrobów danego producenta. A, że my to mieszamy między sobą, no to już eksperymenty typu zrób to sam :).

Dla mnie Campagnolo to Mercedes w swojej klasie. Wielu znajomych z grubym portfelem jeździ tylko na tym i nigdy nie narzekają, że coś nie chodzi.

Nie możemy też zapominać o SRAM. Producenci rowerów z USA chyba będą ich promować. Tak przynajmniej robi Trek.

#1477 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 11 sierpień 2017 - 11:46

.

Nie można porównywać zamienności części z grup 10 i 11s. Bo to niezgodne z ich przeznaczeniem. To samo twierdzi Camp i Sh.

Brak współpracy niektórzy mogą nawet uważać za wyższość wyrobów danego producenta. A, że my to mieszamy między sobą, no to już eksperymenty typu zrób to sam :).

Nic z tego nie rozumiem. Zawsze myślałem, że jakość wyrobów wiąże się z ich trwałością i wymiennością na inne części różnych grup tego samego producenta. Campa i Sh zawsze będą twierdzić to co jest korzystne dla ich zysku, a niekoniecznie dla użytkowników ich wyrobów.

Brak współpracy niektórzy mogą nawet uważać za wyższość wyrobów danego producenta. A, że my to mieszamy między sobą, no to już eksperymenty typu zrób to sam :)

Dla mnie Campagnolo to Mercedes w swojej klasie. Wielu znajomych z grubym portfelem jeździ tylko na tym i nigdy nie narzekają, że coś nie chodzi.

Wprowadzanie ciągle nowych części, nowych grup niekompatybilnych ze sobą świadczy tylko o tym, że dana firma ma w głębokim poważaniu ludzi, którzy od lat używają sprzęt tej firmy. Chodzi głównie o pozyskiwanie właśnie lanserów ,,z grubym portfelem'', którzy co sezon - dwa będę nabywali coś, co campa lub sh sobie wymyślą.

,,Campagnolo to Mercedes w swojej klasie'' - no bez jaj. Niższe grupy ( Xenon, MIrage, ) zlikwidowali bo ich stosunek cena - jakość drastycznie odstawał od konkurencji. Średnie grupy typu Centaur, Potenza czy Athena mają swoje wady o których wspomniałem wyżej, dodatkowo Campa ciągle likwiduje i wznawia ich istnienie. Najwyższe grupy są cenowo poza zasięgiem większości, a dodatkowo ich jakość jest problematyczna. Dążenie do lekkości dominuje nad ich wytrzymałością i długowiecznością. Pokazują to stosunkowo liczne usterki na wyścigach. Pewnie, jak ktoś chce niech kupuje Campę, ale pisanie o tej firmie w superlatywach typu ,,Mercedes'', dzieło sztuki, wyrób manufaktury dla wybranych to jakiś żart. Jedyne rzeczywiste plusy jaki dostrzegam z korzystania z Centaura to długowieczny łańcuch i ergonomia klamek, po zmianach ciągle jednak lepsza niż u Japończyków. Minusem, w porównaniu choćby z shimanowską Tiagrą jest twarda, wręcz prymitywna zmiana biegów.

#1478 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 sierpień 2017 - 12:11

Przecież Mercedes już dawno się "skończył". https://moto.wp.pl/m...68425927971457a

Znów mam ochotę zacytować Łysiaka, o tych milionach (w tym przypadku tych najtłustszych) much, które przecież nie mogą się mylić.

#1479 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 sierpień 2017 - 14:28

... Zawsze myślałem, że jakość wyrobów wiąże się z ich trwałością i wymiennością na inne części różnych grup tego samego producenta...

Nic bardziej mylnego. Teraz już nie produkuje się na lata, bo liczy się tylko zysk. Wszyscy tak robią. Kombinują długością naciągu linki itd. Ciekawe dlaczego Shinamo produkuje teraz 105 na 4-ramionach?

Porównałem dzisiaj sobie przerzutkę Alivio nowa i z roku 1996. Jakość materiałów i wykonanie bez porównania.

#1480 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 11 sierpień 2017 - 18:12

Osobiście mam inne doświadczenia z Shinano i Campą. Campagnolo to poza plastikowym mechanizmem PS w klamkach, jest moim zdaniem trwalsze od wędkarzy. Mowa tu szczególnie o kasetach i zębatkach korby oraz łańcuchach. Na przerzutki czy łożyska suportu (podwójne uszczelnienie, a nie pojedyncze jak w Sh) także nie nażekam. Wygląd korby nie jedzie sam, liczy się to co w środku, a w środku mamy mega prosty w obsłudze mechanizm półosi. Wystarcza jeden imbus 10mm i mamy zdjętą korbę. Problem mogą jedynie stanowić szlifowane na 6mm łożyska, ale czy to taka wada?

Osobiście także podoba mi się dzyndzel pod kciuk, łatwiej mi nim zmieniać biegi niż palcami. To akurat rzecz gustu.

No i bębenek. Campa ma wielkie wypusty, dzięki którym możemy śmiało stosować aluminium bez obawy o wżery i luźne koronki. Czy tak będzie z Shinano? No nie.

Generalnie dla mnie to jest trwałością osprzętu Campy, a nie wygląd i inne duperele.
  • vuc lubi to

Dodaj odpowiedź