Skocz do zawartości

Zdjęcie

OC na rower

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 ioannahh

ioannahh
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 sierpień 2012 - 08:35

zastanawiałam się, czy umieścić ten topic tutaj czy w 'maratonach i wycieczkach', ale tak chyba jest ok ;)

zastanawia mnie kwestia ubezpieczenia OC dla kolarzy. przeglądałam wczoraj regulaminy przeróżnych zawodów rowerowych (szosowych i mtb) i zapis o tym, że organizator zapewnia ubezpieczenie OC dla uczestników, znalazłam w.. jednym ;) cała reszta nie ubezpiecza swoich zawodników.
ciekawa jestem, czy uczestnicy wyścigów są świadomi tego, że w razie nieszczęśliwych wypadków, takich jak wjechanie komuś w rower za miliard, będą musieli z własnej kieszeni zapłacić za wyrządzone szkody?
przyznam szczerze, że ten rekonesans jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu, że nawet jak już poczuję się superpewnie na szosówce, to na wyścigi na razie pchać się nie będę.. rozumiem, że trzeba by mieć naprawdę wielkiego pecha, żeby przydzwonić komuś w drogi sprzęt, ale wiadomo, że różne rzeczy mogą się zdarzyć, kiedy kolarze pędzą w peletonie po naszych wspaniałych polskich drogach.

zatem - co o tym wszystkim myślicie?
czy ktoś z Was posiada takie ubezpieczenie? warto?

#2 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 03 sierpień 2012 - 08:42

.. nie potrzeba wyścigu by mieć problemy tego typu
w zwykłej codziennej jeździe, zarysujesz komus jego drogie auto
i problem ...

ja na rower wykupuje ubezpieczenie roczne, tak samo jak na pojazd,
dom, etc ... koszt znikomy a korzyści duże

jarek :)

#3 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 03 sierpień 2012 - 09:53

Są OC również na wyścigi... w ogóle żeby otrzymać licencje Masters trzeba podobno mieć OC i NW więc jak się jeździ to warto.
Poza tym jest temat o ubezpieczeniach gdzie było sporo napisane ;-)

A co dojazdy bez OC na co dzień to skasowałem auto na więcej kasy niż wartość roweru na którym jechałem wtedy... i od tamtego czasu mam OC :mrgreen:
Tutaj jest temat o ubezpieczeniach:
http://www.forumszos...pic.php?t=12509

#4 wojtekw

wojtekw
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpień 2012 - 10:03

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest w przypadku zawodników licencjonowanych obowiązkowe, mówi o tym art. 38. ustawy o sporcie. Z tym, że ubezpieczać zawodnika ma klub, do którego zawodnik należy.
Natomiast jeśli chodzi o imprezy masowe tutaj reguluje to: rozporządzenie ministra fin. w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej organizatorów imprez masowych.

Dodaj odpowiedź