Od kilku dni mam problem z tylną przerzutką - dosyć często (co kilka minut) łańcuch sam przeskakuje na mniejszy tryb. Dzieje się tak w całym zakresie kasety. Sądziłem że to luzy na sworzniach przerzutki - ale wtedy chyba byłby problem z wrzuceniem łańcucha na największy tryb koronki. Wygląda to tak jakby klamkomanetka sama wypuszczała co jakiś czas kawałek linki - czy tak wygląda początek końca klamkomanetki?
Tylna przerzutka "sama" przerzuca
Started By
MaKuz
, 04 sie 2012 18:03
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 sierpień 2012 - 20:31
Kaseta ma przejechane około 14 tyś km i wygląda dobrze, linki napewno nie są w super stanie, tylko wydaje mi się że zacinająca się linka utrudniała by zrzucanie, a nie odwrotnie - ale może się mylę. Pomyślałem o klamkomanetce, dlatego że w maju przez kilka dni wydawała dziwny dźwięk i czuć było że coś w niej się dzieje niedobrego. Po paru dniach sama wróciła do normy, teraz też nie wydaje dziwnych dźwięków. Przerzutka ustawiona jest tak, że można wykorzystać cały zakres koronki (10) z obu tarcz - to znaczy na dużej z przodu można wrzucić na największy tryb z tyłu i odwrotnie.
Tą śrubą próbowałem regulować, na razie nic to nie dało, ale jutro jeszcze raz spróbuję.
Tą śrubą próbowałem regulować, na razie nic to nie dało, ale jutro jeszcze raz spróbuję.
Napisano 04 sierpień 2012 - 21:17
Łańcuch dwa dni temu wymieniłem, stary łańcuch był juz mocno wyciągnięty i wydawało mi się że to jest powodem problemów - ale nie pomogło. Koronka - mi się wydaje że zęby są jeszcze OK - ale podjadę do serwisu, żeby mechanik ją zobaczył. Pancerze i linki - mogą być powodem problemów, bo kilka tygodni temu przez dwie godziny jechałem w mega-ulewie i wilgoć dostała się napewno pod pancerz na całej długości linki - tylko nie potrafię zrozumieć jak nawet zardzewiała linka może powodować tego typu problem. Ale linki i pancerze wymienię.