Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tylna przerzutka "sama" przerzuca

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2012 - 18:03

Od kilku dni mam problem z tylną przerzutką - dosyć często (co kilka minut) łańcuch sam przeskakuje na mniejszy tryb. Dzieje się tak w całym zakresie kasety. Sądziłem że to luzy na sworzniach przerzutki - ale wtedy chyba byłby problem z wrzuceniem łańcucha na największy tryb koronki. Wygląda to tak jakby klamkomanetka sama wypuszczała co jakiś czas kawałek linki - czy tak wygląda początek końca klamkomanetki?

#2 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpień 2012 - 19:52

A może poszukać problemu w źle ustawionej bądź mocno zmęczonej lince tylnej przerzutki, ewentualnie kaseta wykoszona?

#3 Adriana

Adriana
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądOświęcim

Napisano 04 sierpień 2012 - 20:28

tez mi skakało i kolega bans polecił abym pokręciła tym do regulacji, tak jak w przypadku podkręcenia hamulca. Teraz już nie skacze, i biegi ładnie wskakują.

#4 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2012 - 20:31

Kaseta ma przejechane około 14 tyś km i wygląda dobrze, linki napewno nie są w super stanie, tylko wydaje mi się że zacinająca się linka utrudniała by zrzucanie, a nie odwrotnie - ale może się mylę. Pomyślałem o klamkomanetce, dlatego że w maju przez kilka dni wydawała dziwny dźwięk i czuć było że coś w niej się dzieje niedobrego. Po paru dniach sama wróciła do normy, teraz też nie wydaje dziwnych dźwięków. Przerzutka ustawiona jest tak, że można wykorzystać cały zakres koronki (10) z obu tarcz - to znaczy na dużej z przodu można wrzucić na największy tryb z tyłu i odwrotnie.
Tą śrubą próbowałem regulować, na razie nic to nie dało, ale jutro jeszcze raz spróbuję.

#5 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpień 2012 - 20:53

Na sucho(czyt. np. na stojaku) też ten problem występuje? Czy tylko w trakcie jazdy?

#6 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2012 - 21:00

Tylko w trakcie jazdy. Ale na sucho nigdy nie kręciłem pedałami kilka minut - a przerzutka zrzuca łańcuch na mniejszy tryb nie od razu, tylko po minucie, dwóch, trzech - różnie.

#7 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 04 sierpień 2012 - 21:04

14 tys. to niemało. A w jakim stanie łańcuch? Jeśli wg Ciebie regulacja bez zarzutu, to pierwsze co bym zrobił, to wymiana pancerzy i linek. pozdr

#8 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2012 - 21:17

Łańcuch dwa dni temu wymieniłem, stary łańcuch był juz mocno wyciągnięty i wydawało mi się że to jest powodem problemów - ale nie pomogło. Koronka - mi się wydaje że zęby są jeszcze OK - ale podjadę do serwisu, żeby mechanik ją zobaczył. Pancerze i linki - mogą być powodem problemów, bo kilka tygodni temu przez dwie godziny jechałem w mega-ulewie i wilgoć dostała się napewno pod pancerz na całej długości linki - tylko nie potrafię zrozumieć jak nawet zardzewiała linka może powodować tego typu problem. Ale linki i pancerze wymienię.

#9 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2012 - 21:56

Sprawa się wyjaśniła - przed chwilą linka od przerzutki się zerwała. Dzięki wszystkim za pomoc.

#10 bikeservice

bikeservice
  • Użytkownik
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 sierpień 2012 - 06:23

Wymie odrazu cały zestaw - linki i pancerze. Z linek mocno plecam KCNC- sa minimalnie cieńsze od standardowych (1,1 zamiast 1,2mm) dzięki czemu poruszają się praktycznie bez oporów w pancerzu. do tego dobry pancerz i nie poznasz jakości zmiany biegów :)

#11 MaKuz

MaKuz
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 sierpień 2012 - 19:45

Na razie założę zwykłą linkę i pancerz - bo tylko takie były w sklepie - żeby było na czym jeździć, a w internecie poszukam tych które polecasz - dzięki.

Dodaj odpowiedź