Skocz do zawartości

Zdjęcie

HAIBIKE Q RACE RC czy HAIBIKE SPEED SL

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysztof_K

Krzysztof_K
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • Skądśląsk

Napisano 14 sierpień 2012 - 22:25

Mam dylemat który z tych rowerów wybrać..Pierwszy jest na ramie aluminiowej i grupie ultegra a drugi na ramie karbonowej i grupie 105.
Prosiłbym o radę.

#2 arkadiuszxx

arkadiuszxx
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądBochnia

Napisano 16 sierpień 2012 - 18:36

Uważam że różnica między 105, a ULTEGRĄ jest na tyle niewielka, iż warto zainwestować w drugą opcje - karbonową ramę.

#3 winnepago

winnepago
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 sierpień 2012 - 21:44

aluminium czy karbon... odwieczny problem z wyborem:P co da rama karbonowa? co da rama aluminiowa.... co da grupa ultegra a co 105... znajdziesz na tym forum mnóstwo info na temat tych grup oraz wszystkie za i przeciw jeśli chodzi o karbon/aluminium.

Ale najważniejsze jest to jak jeździsz i do czego rower Ci służy:) ja kupiłem Q Race ma tylko 7,9 kg w zamian mam trochę wytrzymalszą grupę ultegra... ale tak jak pisał poprzednik że różnice w tych grupach są niewielkie - ale są:)

#4 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2012 - 22:56

To SL zeszłoroczny (rama z linkami na zewnątrz, koła Mavic Aksium) czy tegoroczny (linki wpuszczone, koła Fulcrum Racing 7)?
Polecałbym Speed SL na karbonie. Ujeżdżam ten model od jesieni, jego tyle widełki bardzo fajnie amortyzują nierówności, a przedni widelec i główka ramy dają odpowiednią sztywność.
Rower kupiłem po zasięgnięciu opinii u redaktora niemieckiego magazynu Tour, który przeprowadził test tego roweru.
Zatem jeśli cena jest porównywalna (ew. karbon droższy o parę stówek) to polecam karbon.

#5 salvadore

salvadore
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 sierpień 2012 - 09:06

Zaznaczam że to tylko moja subiektywna opinia. Patrząć na wagę roweru na ramie aluminowej śmiem tweirdzić że jest mocno cieniowana co przelozy sie na żywotność. Wybrałbym carbon który powinien dłuzej i lepiej służyć

Dodaj odpowiedź